Ockupationen på Alelyckan i Göteborg

Idag gick polisen in och avbröt en ockupation av ett urgammalt stationshus i Alelyckan i Göteborg. Alelyckan ligger en bit från Gamlestan där det mer centralt liggande församlingshemmet på Holländareplatsen låg. Det huset var i ett jämförelsevis utmärkt skick trots att ägaren, det kommunalägda bostadsbolaget Poseidon sade motsatsen, och bolaget rev byggnaden ett par veckor senare. I det här fallet lär huset ägas direkt av Göteborgs kommun.

Huset i Alelyckan
besökte jag också. Jag sympatiserar ju med ockupanterna och är fastighetsarbetare, så jag kan i alla fall göra en hyfsad bedömning av en byggnads skick och om den är farlig att vistas i, något ägare till ockuperade fastigheter är förtjusta i att påstå. Jag gick igenom det jag kunde av huset.

Fjärrvärmeundercentral: finns ingen. Gammal, trasig oljepanna. Dock verkar cirkulationspumpen fullt funktionell och är inte äldre än högst tio år. I och med att en stor del av rörinstallationen är borta i pannan så går det inte att prova att starta den. Varmvattenberedaren är avskruvad och ligger inne i pannrummet.

Elektricitet: Till största delen gammal, men i kök, sovrum och entré ganska nya dragningar. Proppskåp och jordskena äldre, men verkar vara i bra skick. Inkommande trefas är skitgammal, säkert jämngammal med WWII.

Vatten
: avstängt. Med stor sannolikhet har rören frusit sönder för många år sedan eftersom huset verkar ha stått tomt i alla fall sedan den förra ockupationen av samma hus 2008.

Byggnadens allmänna skick: Huset är i ganska dåligt skick. Jag hade inte flyttat in. Men, och detta är ett viktigt men: socialtjänster i många svenska kommuner hyr hus som är bara snäppet bättre till barnfamiljer. Med ett par byggfläktar hade man kunnat torka ur väggar och golv. I bakre utrymmena känns klar mögellukt och på kallvinden är taket trasigt vid murstocken och vatten har trängt in på flera ställen. En takplåtslagare hade dock lätt kunnat laga detta. Takstolarna och taket i sig utom vid murstocken var annars av gammal, god och perfekt kontruktion och skicket var därefter. I krypgrunden stod vatten kanske 20-30 cm. Detta torde dock vara grundvatten eftersom huset ligger extremt lågt i ett vattensjukt område. Hela Alelyckans industriområde är ett gammalt träsk. Möjligt att detta är husets absolut största nackdel.

Återigen har
Göteborgs ockupantrörelse visat på hur stor dubbelmoralen är i politiken i Göteborg. Dario Espiga, S, vänder sig ut och in vid jul varenda år när han bedyrar att i år ska stan göra allt för att lösa hemlösheten. samtidigt äger stadens nämnder och bolag massor av tomma hus som med liten penning hade kunnat rustas för att låta folk flytta in.

Göteborgs husockupanter
gör ett jävligt viktigt jobb och kämpar hårt för att bryta den låsta situationen på bostadsmarknaden i Göteborg, där den sossestyrda kommunen agerar som forna tiders girigbuksvärdar och underlåter att lägga ner mycket lite pengar i underhåll på gamla hus där någon skulle kunna bo.


Kommentarer
Postat av: Martin

Snacka om att man vill göra något för hemlösa går alltid bra, lagom okontroversiellt. Men att göra något, det kan man inte utan att stöta sig med kapitalister. Därför krävs politiskt mod snarare än snack. Ockupanter visar mod, politiker snackar.

2012-01-04 @ 12:23:24
Postat av: Nicklas Eriksson

"När jag skänker till de fattiga blir jag kallad Jesus" När jag frågar hur de fattiga blev fattiga blir jag kallad jävla kommunist" typ.Så är det helt klart. De här unga killarna och tjejerna är värda all backning, för de gör något.

2012-01-04 @ 14:57:16
Postat av: Lennie

Tråkigt

2012-01-11 @ 16:19:03
URL: http://kopa-ved.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0