Huset på Holländareplatsen i relativt gott skick!

Idag har jag varit på besök hos Frälsningspiraterna som huserar i det ockuperade församlingshemmet på Holländareplatsen i Gamlestan.

Då jag ju går en utbildning
till fastighetsvärd (nej INTE fastighetsskötare!) som jag gått 2/3 av gick jag runt med en av piraternas talespersoner och tittade på fastigheten som enligt Bostads AB Poseidon är utdömd för boende.

Här dokumenterar jag
det jag såg.

Fjärrvärmeundercentral: I nästan perfekt skick. Nästan nya don, pumpar och mätare som såvitt jag kan avgöra fungerar perfekt. Alla värden låg som de ska i ett hus som inte är högre en tre våningar och alla motorer till pumparna gick som de ska utan mankemang. Jag har sett undercentraler i betydligt sämre skick lite varstans i stan kan tilläggas.

Elektricitet: En hel del som är gammalt. Mycket verkar ha suttit sedan sextio-sjuttiotalet, men när det kommer till  trefasinstallationerna verkar det av kabelkonstruktionerna och dragningarna att döma vara gjort för mellan fem och tio år sedan. Huvudsäkringarna nya moderna knivsäkringar som fungerar som de ska, jordskena stabil och bra kopplad. Dock måste det till nya vitvaror.

Vatten: hittade inte huvudledningen, men till/frånloppsrören i taket verkar ha dragits om för mellan fem och tio år sedan. Vattnet fungerar i hela fastigheten.

Byggnadens allmänna skick: här är fönstren den stora svaga punkten. Det rör sig om gamla vridfönster med horisontal axel. Fönsterbågarna respektive fodren är slut på flera ställen. En trolig sättningsskada i källaren, dock inte allvarlig.
Några golv uppbilade och inte omlagda. En vägg vid en rörstam på tredje våningen uppbilad och inte lagad, dock utan några synliga fukt/rötskador.

Troligen inga svamp- eller rötangrepp. Ingen lukt av mögel i källaren.

Slutsats: Huset är inte i tillnärmelsevis så dåligt skick som de beskrivit i media. Inget är livsfarligt, men givetvis är inte huset i det skick det är i nu lämpligt att bo i. Dock: att låta det stå som det har gjort i fem år kan knappast  vara något annat än tjänstefel från bolagets/kyrkans (som ägde det innan) sida. Med en ytterst liten pengainsats hade det idag kunnat vara ett fullt acceptabelt hem för anspråkslösa hyresgäster som inte kräver lyx eller stora lägenheter.

Det senaste jag hörde var att det ska rivas i morgon. Sorgligt helt enkelt. Tack i alla fall till Frälsningspiraterna för det vänliga bemötandet och för guidningen!


Under strecket:

Eftersom den kära Nationella Insatsstyrkan varit i huset och övat har de såklart slagit sönder en hel del inventarier. Rester av flashbang-granater, lösplugg samt färgmarkeringar här och där. Det klart roligaste var dock de tre kängsulmärken på en innerdörr som öppnades inåt. Dock inga skador på vare sig dörr, lås eller karm. Någon i Insatsstyrkan har alltså misslyckats med att sparka in en vanlig sketen fanerad trädörr... Gött att veta att ens skattepengar går till en "elitpolisstyrka" som inte lyckas fota in en sådan dörr. Klena jäklar.
Kommentarer
Postat av: Calle

Nationella insatsstyrkan känns lite som en lekstuga för machomän som vill leka SWAT. Hur ofta gör de insatser egentligen? Har för mig att Leif GW Persson yttrat en del intressanta saker om insatsstyrkan.

2008-11-16 @ 23:47:23
URL: http://www.callebergstrom.blogspot.com
Postat av: Nicklas Eriksson

Helt rätt. Har du läst "Rockys" utläggning om dem?

2008-11-17 @ 17:41:59
Postat av: Anders_S

Ni har glömt att ONI är specialister på att bryta upp dörrar som redan är öppna. Så var det på Schillerska år 2001 när de grep mig. (fast Jaldung förbjöd dem att använda flashbangs)Så antagligen sparkade de på dören och så gick den helt enkelt upp. Men flera gånger?

2008-11-17 @ 21:33:22
URL: http://www.zaramis.nu/blog/
Postat av: Anders_S

ONI används förresten huvudsakligen mot värdetransportrånare och sånt idag har jag för mig.Men de fanns på plats i Malmö under ESF. De observerades av utländska kamrater.

2008-11-17 @ 21:35:03
URL: http://www.zaramis.nu/blog/
Postat av: Per

http://www.go.to/husvarnetHusvärnet är en rolig liten organisation, de gillar inte fastighetspolitiken i Göteborg.ONI är så dumt. Jag var och tittade på den när kurder ockuperade saker 98 eller 99 i samband med gripandet av Öcalan. Man kan ju undra varför de behövde svarta amerikanska fordon(givetvis fyrhjulsdrivna).

Att avveckla den vore ju god ekonomisk politik.Leffe GW har ju nästan alltid rätt.

2008-11-18 @ 12:23:53
Postat av: livelev

Kul att någon gjort om samma grej igen. Jag var med och ockuperade husen på Skaraborgsgatan i Stockholm 1985. Det var kommunala kulturminnesmärkta hus som också använts som övningsbana för insatsstyrkan.

Det är ju lite märkligt att ockupation anses vara åverkan, medan polisträning är helt OK. När det gällde Skaraborgsgatan hade dessutom kommunen själva varit där och slagit sönder samtliga toalettstolar.

Jag har för mig att Joakim Pirinen gjorde en rätt så festlig teckning om det där.

2008-11-22 @ 10:44:27
URL: http://blogg.passagen.se/livelev
Postat av: Nicklas Eriksson

Fanns insatsstyrkan 1985?Antar att polisen betalade lite bättre hyra än ockupanterna var villiga att göra...

2008-11-27 @ 21:00:40
Postat av: livelev

Jag tror de kallades nåt annat, men konceptet med maskering och automatvapen var det samma.

2008-11-28 @ 23:44:42
URL: http://blogg.passagen.se/livelev

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0