Nationalism, vägen neråt.

 
Så här har jag alltid sett nationalismen, världens mest meningslösa ideologi. Bara för att en nation funnits i tusen, åttahundra, eller trehundra år innebär inte det att den kommer att finnas kvar om femtio. Det stora enorma Preussen upphörde formellt på 1940-talet efter att av och till ha varit en av de tongivande staterna i Europas historia under just tusen år. Det finns inte ens kvar som förbundsstat i Tyskland eller officiellt område i Polen; Preussen är borta, det existerar heller inte några människor som identifierar sig som preussare.

Det kan mycket väl hända Sverige också. Och vilket land som helst. Därför är nationalism så otroligt meningslöst att ägna sig åt. Och nu menar jag nationalism som "dyrkan och upphöjande av den borgerliga statsbildning som man är medborgare i eller dess symboler".

Kommentarer
Postat av: Martin

Javisst ä det möjligt att det händer i Sverige. Men inte med de uttalade fascister vi har i Sverige. De är ingen folkrörelse, deras förmåga att organisera är patetisk, de mobiliserar nästan ingen, de får röster mest från de ca 20% som ger fan i att rösta, och de har inte ens särskilt bra genomslag hos dem.

De organiserar egentigen ingenting som kan geomföra det de vill. Att ansöka om tillstånd för demonstration och ställa upp en handfull nötter på ett torg, det är att uppträda som en fågelunge.

Problemet är att de gör en del skada och skulle kunna göra en hel del mer skada. Ett barn kan inte köra bil, men hen kan ändå orsaka stor skada bakom ratten.

Jag tycker dock inte 30-tals parallellerna är varesig korrekta eller konstruktiva. De riskerar att tysta positiva röster. NSDAP var trots allt något som kunde beskrivas som en massrörelse. Det är inte den svensa fascismen.

2013-03-27 @ 06:42:02
Postat av: Nicklas Eriksson

Nej verkligen inte. Det bevisar de patetiska samlingarna de modiga krigarna fått till. Och nassesvinen som stod och gastade utanför Nordkoreas ambassad... I rest my case Martin!

2013-03-27 @ 21:50:03
Postat av: Martin

Men fascismen måste bekämpas och inte tillåtas grogrund. Utvecklingen i Europa är värre och på vissa håll känns inte 30-tals parallellen särskilt långsökt.

Största skadan här är väl alla borgliga partier som tar chansen att bli lite mer höger, lite mer främlingsfientlig. Smygfascisterna på färjelinjer och annat får råg i ryggen och tror de kan komma undan med saker.

2013-03-27 @ 23:17:21
Postat av: Nicklas Eriksson

Det är därför antifascsimen måste föras med alla medel. Vi kan inte vara som liberalerna som är de första att lämna rummet när ett slagsmål bryter ut.

Den som står upp för fascisters rättigheter bör i alla fall vara såpass smart att han bär löparskor...

2013-03-29 @ 18:43:48
Postat av: Jimmy Windeskog

Det är motstånd till nationalismen som skapar krig. I en hel nationaliserad värld skulle krig vara något omöjligt.

"Antifascism" är bara ett annat hot för sjuklig förstörelselusta, det är därför man har de företrädare man har.

2013-03-30 @ 11:47:26
URL: http://www.nd.se
Postat av: Martin

Jimmy,
vilket jävla nonsens. Det är nationalister/separatister som orsakar krig överallt i vår värld. Du för det där vanliga nasseargumentet, nationalism skapar fred för om världen är nationalistiska så kommer vi inte bråka. Det är argument som bara understryker att det är NI som är problemet.

2013-03-30 @ 23:00:29
Postat av: Amanda

Jag tänker nog att nationer är ett bra sätt att dela in världen i för att politiska beslut ska fattas så lokalt som möjligt. Länder, landskap, län, kommuner, städer, byar. En uppdelning av världen del för del.

Bättre om Närke får fatta beslut som rör Närke själv, istället för att hela världen ska göra det.

Bättre att Sverige får fatta beslut som gäller den delen av världen, än att resten av EU ska göra det.

Osv. Förstår du poängen?

2013-04-11 @ 15:02:36
Postat av: Amanda

Einstein själv var väl för övrigt sionist och därmed för en nationalstat åt det judiska folket?

Jag kan dock ha fel här, jag minns att jag har läst/hört detta bara så upplys mig gärna. :)

2013-04-11 @ 19:58:21
Postat av: Nicklas Eriksson

Det är inga fel alls på autonoma områden. Dock är dyrkan av en borgerlig statskonstruktion såsom Sverigedemokraterna och andra politiskt slagg hänger sig till infantil och totalt meningslös.

Jo jag har för mig att Einstein var det. Men sionism på den tiden var något helt annat än det är idag. Jag slår vad om att Einstein bara hade haft beklagan för det sätt som det palestinska folket fördrevs på naqbadagen.

2013-04-11 @ 20:15:19
Postat av: Amanda

Vad menar du med borgerlig statskonstruktion? Jag menar inte att vara dryg när jag frågar nu, intresserad bara. :) Hur skulle du vilja att den var konstruerad istället?

Jag tror jag förstår din poäng på ett ungefär i din kritik mot nationalismen. Det är en väldigt intressant fråga att diskutera dock, tycker jag. Man borde göra det mer för att liksom.. "ta över" den från SD och andra sådana grupperingar. Hur gör vi vår nation stark och full av solidaritet och sammanhållning mellan alla människor i landet, utan att utesluta några. Liksom.

Jo, det är lite orättvist att mäta vad Einstein tyckte om sionismen då han levde med vad den senare utvecklades till efter hans död och så.

2013-04-11 @ 21:11:14
Postat av: Nicklas Eriksson

Såklart som en autonom region, fri från hierarkiska strukturer där de skapande klasserna bestämmer över det som ska bestämmas över och via folkmiliser sköter lag och ordning. Det finns massor av folk som tror att autonomi betyder regellöst men så är det inte.

2013-04-13 @ 17:13:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0