Morden i Ådalen 80 år.Ilskna strejkande sopgubbar i Sverige. Än så länge ingen militär mot dem.

Av arbetarrörelsens
tre stora grenar dödades för 80 år sedan fem obeväpnade arbetare av svensk militär med en fascist som befäl. Militären var utkommenderad till Lunde i Ådalen där arbetarna vid Marmaverken strejkade för att få behålla sin knappa försörjning när de såg att ägarklassen fortfarande hade det lika bra som innan 20-talets kapitalistiska systemfel (det som vissa kallar lågkonjunktur) kom till Sverige och lilla Ådalen som med sin ensidiga satsning på trä och papper inte hade mycket att sätta emot världskapitalismen - mer än sin vrede. De gick i strejk.

Bolaget Marmaverken satte in strejkbrytare som kom inseglande från Stockholm på fartyget "Milos". Svartfötterna hade redan innan körts bort spontant, men kommit tillbaka under skydd av militär. De tidiga militäraktionerna hade satts in från det lokala regementet, men där hade såväl officerare som soldater släktingar i strejkkedjorna så det vart inte mycket av det. Då kallade Sveriges regering, på arbetsköparnas önskan, in militär från Östersund.

Där fanns inga släktingar till några strejkande arbetare, och resultatet blev fem döda och ett antal skadade. Detta var när statsterrorismen drabbade svenska arbetare senaste gången. Idag uppmuntrar högerideologer som Johan Ingerö till våld mot strejkande SAC-medlemmar och strejkvakter. Jonas Milton, VD för Almega, kräver att arbetarlönerna ska frysas i tio år för att kunna ge mer till de som redan har mer. Det är folk som dessa som inom en snar framtid åter kommer att kräva att militär sätts in mot strejkande i Sverige. För mera strejker kommer det att bli.

De strejkande mördade i Lunde i Ådalen får inte ha givit sina liv förgäves. Det är vår plikt som revolutionärer att ta deras arv och ilska vidare. Vi vill inte backa. Vi vill inte försvara det vi redan har! Vi nöjer oss inte med en bit av kakan, vi vill ha hela bageriet!

Ner med kapitalismen
, ner med högern och "samförståndsandan"! Leve socialismen, leve vänstern och klassstriden!

"I helgen minns vi socialdemokraten Viktor Eriksson, kommunisterna Eira Söderberg, Erik Bergström, och Ernst Nygren, och syndikalisten Sture Larsson. Obeväpnade arbetare som sköts ihjäl av militären i Ädalen 1931. Det kunde ha utvecklats till en massaker av samma slag som vvärlden då såg i Europa och USA om inte jazztrumpetaren Tore Andersson hade blåst "eld upphör" och förvirrat soldaterna."

Tack till Erik och Patrik.

Kommentarer
Postat av: Lasse Strömberg

Efter att EU upphävt den lag i Sverige som antogs efter Ådalen 31 och som förbjöd användning av militär mot civila så är det åter fritt fram att slå ned demonstrationer med hjälp av militär.

Det kommer att utnyttjas.

Vänta bara.

2011-05-15 @ 08:12:25
URL: http://fotolasse.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Oh ja, det kommer det. De sitter bara och väntar på tillfälle, det riktigt kliar i fingrarna på dem. Hade Göteborg -01 varit idag hade dödsfallen räknats i tjogtal.

2011-05-15 @ 09:13:35
Postat av: autotrof

Inte för att vara sån, dessutom i ett av de mindre nya inläggen, men bilden föreställer vilt strejkande lagerarbetare (vid Lagena i Jordbro) och inte sopgubbar. Bra blogg, keep it up!

2011-07-02 @ 02:22:23
Postat av: Nicklas Eriksson

Aha, då blandade jag ihop dem.

2011-07-10 @ 09:45:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0