Är Sverige verkligen en demokrati?

Jag har suttit en stund och lyssnat på både ekot och på Studio 1:s telefonväkteri med statsminister Fredrik Reinfeldt. Han drar samma gamla vanliga trötta drapa om sin uttjatade arbetslinje som är paradox eftersom alla vet att det nästan är omöjligt att få ett arbete om du är ung eller gammal och kanske lika svårt att byta jobb i Sverige idag.

Jaja, det där vet alla. Ekot handlade om utfrågningen om politisk extremism som hölls i riksdagen på begäran av riksdagens egna extremister, slipsnazisterna. Alla som bemötte deras argument framhöll att Sverige är demokratiskt, och att "alla som utmanar demokratin ska ha stryk" och jadajadajada.

Jag tycker inte att Sverige är värst demokratiskt. Alls. Allvarligt talat, har vi låst oss så i uppfattningen att det enda som kvalificerar ett samhälle att kalla sig en demokrati är att det håller allmänna val vart fjärde år så är vi illa ute. Det har vi förmodligen. Tänk efter själv. Vad har störst inflytande på ditt liv? Är det vad politikerna i riksdagen bestämmer eller är det vad  din chef och din arbetsköpares ledning säger? Vad bestämmer du egentligen själv på jobbet? Jag har hört SSU:are (numera aktiva socialdemokrater i Göteborg) stå i talarstol och hätskt utbrista det gamla högerpartiets (slå upp vad de heter nu om du inte vet) slagord: "Demokratin slutar vid fabriksporten!"

För mig är svaret ytterst enkelt. Min arbetsköpare bestämmer över mitt liv. Han håller i sin hand möjligheten till min försörjning, min självrespekt som arbetare och en stor del av mitt sociala umgänge. Riksdagspolitikernas små beslut är blott små pustar mot min hud i jämförelse med det min arbetsköpare buffligt och ofta ganska ovarsamt vidrör mig med. Han bestämmer och gillar jag det inte så har jag en radda tandlösa lagar till mitt skydd, de går allt som oftast att köpa sig fri från för tre månadslöner. Jag kan inte bestämma över min tid och mitt liv eftersom jag måste stå till hands och tjäna honom en så stor del av dygnet att det blir meningslöst att lägga upp livet på annat än jobbet.

Är det rätt att det ska vara så? Är det okej att Sveriges grundlag vilar på förväxlandet av verkligt folkstyre och äganderätt till privategendom? För det är vad landets, och för den delen hela västvärldens, grundlagar är uppbyggda på. Fråga dig själv: är detta rätt? Och om du inte tycker att det är det, gör något åt saken! Jag försöker i alla fall och jag börjar här och nu med att säga att inte bara måste vi införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, vi måste dessutom sänka antalet arbetsdagar till fyra i veckan! Det betalar vi med vinsten på vårt arbete. Carl Bennet, sossarnas egen lille favoritkapitalist, hade år 2007 en taxerad förmögenhet på 805 760 977 kr. Gissa om det finns pengar eller inte?

Kommentarer
Postat av: HellBoy

Om det är så f-bannat illa att vara anställd förstår jag inte varför du inte som många andra startar eget????? men det klart, då duger det sällan med 40-timmars vecka och 6 timmar om dagen på jobbet kan du bara drömma om.

2011-01-26 @ 23:28:11
Postat av: Tony

Håller helt med skribenten. Dock så skulle jag ta det ett steg längre och införa medborgarlön rakt av. Det är inte praktiskt att tro att varenda själ ska eller bör jobba. Hur många arbeten finns det egentligen? Och hur många arbeten är egentligen produktiva?Det "hemska" med medborgarlön är att då blir vi av med den här stora poolen av arbetslösa som kämpar om vem som accepterar sämst villkor. Det är inget bra, för då kan ju de som har jobb eller vill jobba ställa krav. Hemska tanke.

2011-01-27 @ 00:11:58
URL: http://vardagskrig.blogspot.com
Postat av: Gryningsräd

"Det betalar vi med vinsten på vårt arbete. Carl Bennet, sossarnas egen lille favoritkapitalist, hade år 2007 en taxerad förmögenhet på 805 760 977 kr. Gissa om det finns pengar eller inte?"Det är ca 350'000 arbetslösa i detta land (http://www.scb.se/Pages/Product____23262.aspx).805 000 000 / 350 000 ~= 2300:- / personGott och väl en sjättedels månadslön (19tkr/mån, 14tkr netto) om man inte behöver betala arbetsgivaravgifter och/eller inkomstskatt. Sen är dom pengarna slut...Hur många "rika" tror du att det finns i Sverige?Skriver dessutom under på vad HellBoy säger: du måste ha en mycket dålig arbetsgivare, alternativt en dålig inställning till lönearbete i allmänhet. Jag har alltid trivts hos mina arbetsgivare, man lösa alltid problem när jobb kolliderar med sociala aktiviteter osv.Om du nu vantrivs, så är det väl bara att starta eget, jobba 24 timmar i veckan och se hur det går.

2011-01-27 @ 07:36:20
URL: http://www.mikaelmattsson.com
Postat av: Michael Qvist

Eftersom du kan skriva det du gör om reinfeldt, något som INTE går i vissa socialistiska stater som funnits... Så JA, vi har en demokrati.Allt annat är religiös extremism. Alla vet att socialism är en religion, en ovanligt idiotisk religion.

2011-01-27 @ 11:55:55
Postat av: Nicklas Eriksson

"Om det är så f-bannat illa att vara anställd förstår jag inte varför du inte som många andra startar eget????? "För att jag inte vill jobba så mycket. Jag vill jobba MINDRE om det inte framgick av inlägget."Alla vet att socialism är en religion, en ovanligt idiotisk religion."Okej, vem tillber vi, hur tror vi att jorden och vi skapades och vad tror vi händer när vi dör? För det är grundkraven för en religion.Vi har EN form av demokrati. Borgerlig demokrati. Den är undermålig och med slipsnazisterna i riksdagen har den redan underkänt sig själv eftersom den inte kan prestera ett samhälle fritt från grogrund för just vekhakade slipsnazister med begynnande flint och ölkagge."Hur många "rika" tror du att det finns i Sverige?"Fullt tillräckligt. Jag tror inte att vi kan robba alla rika och sedan fortsätta vårt schlaraffenliv här i väst vet du. Jag är fullt beredd på att vi får gå ner i standard för att alla ska få det bra. Kallas utjämning och är en reell del inom socialistisk idébildning.

2011-01-27 @ 17:49:50
Postat av: Nicklas Eriksson

F.ö. har det aldrig funnits nägra socialistiska stater. Det har bara funnits postrevolutionära diktaturer som har utmålat sig som socialistiska. Inte någon av dem har nått längre på vägen än proletariatets diktatur som sedan har blivit en diktatur mot proletariatet. Ni som kallar er liberaler ska bara dra åt helvete i den här frågan eftersom ni har lika mycket trovärdighet i den som en pedofil som "gått vilse" och hamnat på ett daghem. Det går bra att kalla till exempel Kina för kommunistiskt och avskyvärt ena sekunden för att i nästa signera miljardordrar med samma land. återigen, dra åt helvete.

2011-01-27 @ 17:52:59
Postat av: Nicklas Eriksson

@Tony: det är också en mycket vettig tanke. Det är ju borgarnas stora skräck, att bli av med arbetslöshetsreserven.

2011-01-27 @ 17:55:07
Postat av: Michael

Eftersom ni har en tro på ett samhälle som aldrig kan uppnås, paradiset på jorden, eftersom ni tror på en mytologisk skapelse, klasserna, eftersom ni tror att det går att förena sagda mytologiska skapelse och därigenom förändra världen så kan man absolut hävda att socialismen är en slags religion.....Sedan hjälper det inte direkt din sak att ni har en bok, kapitalet, skriven av en skäggig jude..... ( inget fel på judar men notera likheten till bibeln te x).Själv är jag vare liberal eller sdare....

2011-01-27 @ 22:41:07
Postat av: Nicklas Eriksson

Nej det kan man inte.Ingen socialist ser ett socialiserat samhälle som paradiset på jorden. Vi är materialister och tror i regel inte på ett "paradis". Det kommer nog vara kallt och jävligt, regnigt och myggiga midsomrar även när den kommunistiska fasen har inträtt.Tuniserna har i dagarna bevisat att det går att förändra ett samhälle på bara några veckor. Var var det övernaturliga, mytologiska i det?Socialism är ett ekonomiskt system som för med sig en rad positiva effekter för arbetarklassen (precis som konservatism för med sig en rad positiva effekter för borgarklassen), ingen religion.Du lyckas inte ordna socialismen efter de tre grundkraven för en religion, utan svamlar bara på om en massa egenkomponerade teorier. Du förlorar.

2011-01-27 @ 22:58:46
Postat av: Per Holmgren

Vi ska absolut införa sex timmars arbetsdag och gärna som du nämner mer arbetstidsförkortning.Till er som upphöjer den heliga kon 'starta eget': Alla kan inte ha ett eget företag. Samhället som det ser ut har ett behov av löntagare - arbetare.

Så länge det finns löntagare måste dessas vilkor vara humana - det är de inte idag för väldigt många.

Således måste förändring ske till det bättre för den stora gruppen människor. Arbetarna med andra ord.Människan har en fantastisk och extraordinär förmåga att göra val. Det är inte på något sätt omöjligt att välja bort unken egoism och självbekäning till gangn för kontrasterande värdefulla principer att bygga ett samhälle på. Såsom solidaritet och sympati.

2011-01-29 @ 03:39:09
Postat av: Nicklas Eriksson

Helt rätt Per! Jag blir glad av att läsa det du skriver.

2011-02-01 @ 21:20:23
Postat av: katarina

Håller med helt och hållet! kortare arbetstid borde vara prio ett. bort onödiga chefer. jag gillar mitt jobb och de flesta jobb jag haft, men är så jävla less på diktaturen och att rena stolpskott kan styra och ställa och ha makt över folk. Vi som gör själva jobbet ska välja den ledning som behövs.

2011-02-02 @ 13:46:35
Postat av: morgan ohlson

Den viktigaste kampen står idag mellan fascister och demokrater. Ungefär som "valstugerasisterna" gömmer sig fascister i partierna. Därifrån bedriver de omstörtande smygfascism med stöd av ordensnätverk. //Morgan Ohlson // Läs mera här: http://www.debatthuset.com/forums/showthread.php?t=15263 och fler länkar därifrån.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0