Daniel Suhonen nöjer sig med lite lite...



Kapitalismens sätt att överleva när den börjar lida av svält

Socialdemokraten Daniel Suhonen
har en rätt bra debattartikel i Aftonbladet. Han efterlyser den handfallna vänstern som borde stå rätt upp som ett fytorn i storm och berätta att vi har lösningen, botemedlet mot "kriserna", börsfallen, oron på marknaden och den oansvarigt förda ekonomiska politiken. Jag sätter ordet kriserna inom citationstecken eftersom det inte rör sig om någon "kris" utan om en naturlig svängning i kapitalismens livscykel.

Likt Fågel Fenix måste kapitalismen dö för att kunna återskapa sig själv om den inte längre kan suga ut mer. Det är därför kriser och krig ständigt skapas i kapitalistiska stater. Inget sätter fart på efterfrågan som ett krig. Ja jag anklagar västledarna för att medvetet starta krig för att kunna berika sig själva ytterligare.

Och Daniel Suhonen kräver bra saker. Jag är visserligen motståndare till socialdemokratisk realpolitik, men grundkraven är det inga fel på. Dock, och här är jag obeveklig, han nöjer sig med alldeles för lite. Det Daniel Suhonen kräver är samma sits som vi satt i under socialdemokratins guldår; lite högre beskattning för de nästan rika (dock utan att röra de rikaste), lite rättvisare fördelning och mer makt för arbetarna på arbetsplatserna

Jag som revolutionär socialist kräver även att vi som arbetar två timmar om dagen för att tjäna in vår lön och sex för att skapa mervärdet som kapitalisterna berikar sig på ska få demokratisk makt över det mervärdet. Och det gör inte Daniel Suhonen. Det tror jag nämligen att man kan bli utesluten ur socialdemokraterna för. Men det är också ett mått på varför socialdemokratin oupphörligen kommer att gå i samma fälla; man kan inte rösta bort kapitalismen. Det är som att försöka bli av med en vresroshäck med ogräsättika. Här krävs starkare medel.

Kommentarer
Postat av: bo

Det här med 6 timmars mervärde åt kapitalisterna på en arbetsdag får du utveckla lite. Gäller det även offentliganställda.

2011-08-19 @ 12:38:22
Postat av: Nicklas Eriksson

Nej, men de skapar ett mervärde som är betydligt viktigare än pengar.

2011-08-19 @ 18:10:39
Postat av: Martin

bo,

LKAB drar emellanåt in 1 miljon i VINST per anställd. AstraZeneca har vid olika tillfällen dragit in mellan 500-700 kkr i VINST per anställd. (Alltså inte omsättning, inte intäkter utan vinst alltså.)



Men vissa tror fortfarande på myten som går ut på att om vi delade lika så skulle vi alla vara fattiga.

2011-08-19 @ 21:29:55
Postat av: bo

"Jag som revolutionär socialist kräver även att vi som arbetar två timmar om dagen för att tjäna in vår lön och sex för att skapa mervärdet som kapitalisterna berikar sig på ska få demokratisk makt över det mervärdet."

Om nu mervärdet skulle förbli lika stort i ditt ekonomiska system måste inte då företagen drivas på samma sätt som idag. Om inte, försvinner väl mervärdet och vi blir fattigare.

2011-08-19 @ 22:39:10
Postat av: Martin

bo,

varför skulle vi sänka produktionen? Det vore väl onödigt när vi sätter fler i arbete? Det vore väl onödigt när man rationaliserar bort en hel del kapitalism-specifika yrken och låter de stackarna göra något vettigt?



För det vet du väl Bo, att pengar är en produkt som vilken annan, det enda du inte kan ta bort från värdeskapande verksamhet är arbetet, utan arbetet inget "riktigt" värde, för en hammare på golvet spikar inga spikar och en lastpall dollarsedlar bygger inget palats, en gruva är bara ett hål i marken utan gruvarbetaren eller robotoperatören.



Skall vi centralstyra produktionen likt forna Sovjet och Nordkorea.



Nej, den tanken är det nog inte många som har i dag, för utom nån 40-talist som sitter på sin kammare där Mao och Stalin tittar ned på dem från väggarna.



Ändliga resurser måste givetvis budgeteras, men efterfrågan och tillgångsmekanismer kan man ha i ett socialistiskt system också. Entreprenörsskap skulle kunna ha bättre förutsättning idag då det skulle kräva en bra idé och drivet att övertyga andra, precis som idag, skillnaden är att fler skulle ha möjligheterna och inte bara de som känner nån med pengar.



Det finns en grundtanke i socialism om demokrati, där man anser att i en sant demokratisk organisation skulle orättvisor försvinna av sig själv eller vara små, man låter väl inte några få lata sig och få mer än en själv som jobbar om man fick vara med och bestämma? Den tanken blev lite felvänd till följd av övernitisk materialistiskt synsätt, dessutom baserade på bristfälliga kunskaper. Man ansåg då att demokratin skulle komma ur människans materiella förhållanden, att när vi alla var helt jämlika så skulle allt bli demokratiskt, för då skulle de rätta materiella förutsättningarna för demokrati uppstå och därmed också demokrati. Det fungerade inte riktigt som man tänkt, det blev mer och mer av en monokultursträvan och urartade till att försöka skapa en bättre människa, städa bort de dåliga.



Man kan jämföra detta med dagens metod att sprida demokrati, man anfaller länder med vapenskramel för att på så sätt försöka tvinga fram de materiella förutsättningarna för demokrati, folken man bekrigat är otacksamma och slår bakut och man börjar då luta åt att skapa bättre människor, man tar fram en etikett man kan sätta på de otacksamma människorna och skapar läger där man kan förvara dem. Misstag upprepas, men oftast inte av de som gjorde dem från början för de lärde sig en dyrköpt läxa de snart skall glömma.

2011-08-20 @ 00:13:05
Postat av: Martin

Entreprenörsskap skulle kunna ha bättre förutsättningar inom socialismen... skulle det givetvis stå.

2011-08-20 @ 00:18:12
Postat av: Martin

s/snart/sent/

För att korrigera sista meningen med datanördspråk.

2011-08-20 @ 00:29:24
Postat av: Nicklas Eriksson

"Om nu mervärdet skulle förbli lika stort i ditt ekonomiska system måste inte då företagen drivas på samma sätt som idag. Om inte, försvinner väl mervärdet och vi blir fattigare."



Nej. De ska drivas av de anställda som ska ha exakt lika mycket att säga till om. Ingen annan styrelse än arbetarrådet, ingen annan vd än kollektivet. I princip lika lön till alla utom till de som arbetar med extremt tunga och farliga saker. De ska ha mer. Sen kan man rotera jobben med så ingen för alltid behöver jobba med sanering, tungt industrimontage (som hissbyggen för alltid) och till sjöss. I övrigt... tja, jag slipper skriva ett långt inlägg för Martin skriver det jag tänkte.

2011-08-20 @ 13:20:24
Postat av: Skvitt

Om demokrati, parlamentarism och klasskamp, samt borgarklassens omdefiniering av vissa ords betydelse:

http://skvitts.wordpress.com/2011/02/21/en-skvitt-kommentar/



/Skvitt

2011-10-19 @ 04:30:43
URL: http://skvitts.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0