Berlin på sommaren

 

Jag kanske har glömt att berätta att jag var i Berlin i somras. Jag har varit i Tyskland hundra gånger, men det har aldrig blivit av att jag åkt till huvudstaden. Den är ju full av saker som en politisk, historieintresserad nörd som jag uppskattar så det var kul att komma dit. Synd bara att Tyskland förlorade i semin, det var 300000 pers på plats på Strasse 17. Juni! Här är några få av de bilder jag tog. Det mesta är från Östberlin, väst är vräkigt, fult och tråkigt, utom Charlottenburg då.

 

TV-tornet på Alexanderplatz, mäktig DDR-arkitektur

 

Friedrichsttrasse. Socialismens röda stjärna som mural.

 

 

Samma vägg, samma gata. Här stod sovjetiska och USA-tanks nos mot nos beredda att öppna eld.

 

DDR-muséet vid Spree. Inte så mycket politiskt utan mest vardagsliv i DDR. Det mesta känner en svensk 70-talist igen.

 

Det skitstora, skitfula hotellet vid Alex som jag alltid glömmer vad det heter. En av Östs arkitektoniska stoltheter.

 

Zentralfriedhof i Lichtenberg där bland andra Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Wilhelm Pfannkuch och Karl Liebknecht ligger begravda. Tyvärr har de förorenat platsen med en massa stalinister från DDR-tiden med. Ironin är stor då många ligger här just på grund av stalinisterna.

 


Kommentarer
Postat av: Nicklas Eriksson

Nej. Och man får inte skriva här om man inte tillför något som helst utan bara är ute efter att pumpa sin egen blogg. Kom aldrig mer tillbaka om du inte har något vettigare att säga, anonym.

2010-10-24 @ 18:41:45
Postat av: Malin

Var du inte på stasi-museet? Man kan bli paranoid för mindre.

2010-10-25 @ 19:06:59
Postat av: Nicklas Eriksson

Nej vi hann inte med allt, herregud. Vi var ju bara där i tre nätter. Får bli nästa gång. Jag prioriterade DDR-muséet, CPC och Alex eftersom jag är sjukt svag för stalinistisk arkitektur och symbolik. Men nästa resa blir det såklart!!!

2010-10-25 @ 19:54:19
Postat av: Johan S

Tips till nästa Berlinbesök: Sowjetisches Ehrenmal, det sovjetiska segermonumentet, uppfört 1948-50. S-bahnstation Treptower Park. Får inte missas om du är svag för stalinistisk arkitektur och symbolik!

2010-12-02 @ 14:45:26
Postat av: Nicklas Eriksson

Johan, jag ska försöka boka in det. Hade det på listan i somras, men Berlin är ju så förbannat stort och dräller av sevärdheter=)Tack ska du ha.

2010-12-05 @ 08:43:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0