Socialismen kräver fantasi!Men bara lite. Kunskapen om varför fantasin är viktigare behövs också.

Ja så är det faktiskt. Socialismen kräver en hel del fantasi. För är det något det borgerliga kapitalistiska samhället är bra på så är det att ta ifrån oss fantasin. Drömmarna (om de inte handlar om att tjäna på andras bekostnad förstås, det är den enda drömmen som uppmuntras) om att en annan värld är möjlig smulas sönder av de som redan fått sin fantasi kraftigt beskuren. Ledarskribenter i borgarpressen är exempel på de som har sämst fantasi i landet och de vill självklart inte att andra fantiserar och drömmer istället för att vara produktiva som de kallar det för.

Socialdemokratin är ett exempel på vad som händer när drömmarna och fantasin tar slut och ersätts av hårda krav på maximering. Rörelsen dör när den ska försöka konkurrera i fantasilöshet med de som alstrar själva fantasilösheten, de konservativa och liberalerna.

Varför vill då kapitalisterna, liberalerna och de konservativa inte att vi människor ska vara fria på riktigt och inte bara på marknaden? Det är enkelt. För att med stor och god fantasi kommer stort och gott mod. Om tillräckligt många människor delar samma dröm och vision och går samman blir de till slut så starka att de kan skydda varandra från det borgerliga samhällets repression som drabbar de som vägrar vara batterier åt den borgerliga matrixen.

Man skapar värn mot kapitalismens skadeverkningar helt enkelt. Därför uppmuntras människor titta på hjärndöda skitprogram som Top Model, Biggest Loser och annan smörja. Därför luras människor att tro att frihet är att kunna välja mellan tjugo sorters tvättmedel i tio olika varuhuskedjor. Därför förleds vi att tro att det är oss till gagn med flera aktörer på apoteksmarknaden. Det enda jag har märkt av det är en klar försämring eftersom de olika apoteken inte längre kan se om medicinen jag behöver finns hos konkurrenterna.

Och när människor skapar värn mot kapitalismens skadeverkningar och kan se att de faktiskt inte behöver ägna hela livet åt någon annans profit och att såväl arbetstillfällen som pengar och mat räcker mer än väl åt alla människor på hela jorden givet att vi bara sansar oss lite och gör vissa insikter om våra liv slås själva grundstenen för kapitalisternas tänkesätt, tävlingen, undan och de faller handlöst. För de vill att vi ska avundas vår grannes nya Audi. De vill att vi ska vilja ha det största trädäcket i grannskapet, att vi ska arbeta lite mer i deras företag och ta lite större lån i banken. Om vi vägrar att delta i det här ratracet och säger: "nej, mitt liv är alldeles för kort för att jag ska vilja ånga på i det här tempot och slita ut mig i förtid för din skull" så blir kapitalisterna som troll i solsken: de spricker och försvinner.


John Lennon, en känd trotskist (om än inte organiserad), var samma tankar på spåren. Han skrev text och musik till sången "Imagine" som jag kan tänka sammanfaller lite med mina tankar i just det här avseendet. Han tjänade rätt mycket pengar på att faktiskt ta det lugnt och sätta sina tankar och känslor på papper. Det känner jag att jag kan unna honom:)

Kommentarer
Postat av: Lasse Strömberg

Fantasin för sossarna tog slut och då gällde det att hitta enklast möjliga lösning på det problemet: EU.

Så nu behöver sossarna inte tänka själva längre.

2010-11-16 @ 11:44:54
URL: http://fotolasse.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Så rätt så rätt, Lasse. EU var en tillfällig tamp för sossarna att hålla sig fast i. Men det är nu allt rasar omkring dem, och EU har visat vad det är. Ska bli intressant att se motdraget. Om det kommer något.

2010-11-16 @ 14:11:17
Postat av: Jimmy Windeskog

Givetvis kräver socialism fantasi, det är precis samma sak som det inte går att skriva roliga barnböcker utan fantasi.

2010-11-17 @ 12:15:47
URL: http://bssborlange.blogspot.com
Postat av: Nicklas Eriksson

En förutsägbar kommentar från en av de mest fantasilösa som finns:)

2010-11-17 @ 20:40:57
Postat av: Nicklas Eriksson

Du är verkligen borgarklassens lilla favoritsosse du Jimmy...

2010-11-17 @ 20:41:33
Postat av: Michael Qvist

Socialismen kräver fantasi... För det funkar ju bara där....Arbetsläger3 skjortor att välja på i alla butiker1 tv-kanalIngenting i matbutikerna...Den socialistiska drömmen är en mardröm....Att du tar John Lennon som ett exempel är rätt så kul.... Han var typ den sämsta fadern i världshistorien och en enorm egoist...Ungefär som alla socialister. Men betala själva de vill de inte.2010-11-23 @ 04:03:33
Postat av: Nicklas Eriksson

Michael, du har förväxlat socialism med sovjetisk statskapitalism. Dessa två har inte med varandra att göra. Alls.

2010-11-26 @ 00:17:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0