Revolutionär Första maj i Göteborg!Ekosocialism och feminism i en enda stjärna!

Igår var ju Första maj, Mayday, arbetarnas högtidsdag. I Göteborg var det en blåsig och rätt kall dag, en fin illustration till den verklighet vi lever i Sverige och världen och som vi samlades för att visa vårt missnöje med.

Socialistiska Partiet hade som vanligt ett torgmöte på Järntorget, detta år förstärkt med nya fina fanor och banderoller. Anders Karlsson var konferencier, och det gjorde han med den äran. Vi hade gästapelltalare från ORWI, Ship to Gaza, Göteborg mot Rasism, Hammarkullen mot nedskärningar och Förbundet Arbetarsolidaritet.

Vår huvudtalare var vår egen Lasse Henriksson, välkänd bilarbetare och krönikör i Göteborgs Posten (men som nu inte får skriva på ett antal månader för att han står på vår lista till valet). Han talade om omställning av industrin till en verkligt grön industri och inte bara det marknaden kallar en grön industri - som Göran Ewerdal i P1-programmet "Spanarna" så träffsäkert sa förra fredagen: "Naturen har aldrig gått på handelshögskolan!".

- Visst vore det underbart om vi kunde luta oss tillbaka och låta en rödgrön regering återställa välfärden, ställa om samhället för klimatanpassning och skipa rättvisa.

- Men uppgiften för oss arbetare och låginkomsttagare kommer att vara densamma den 20:e september som tidigare; att försvara den gemensamma välfärden, försöka återta kontrollen över våra byråkratiserade fackföreningar och slåss mot varje steg som leder djupare in i fossilsamhället, sade Henriksson.Vi var en mängd andra som skötte roddande, säkerhet, musik och revolutionär frukost i våra lokaler, men dessa räknar jag inte upp då vi var för många, men tack som fan ändå! Tillsammans kan man göra vad som helst, och nu går Socialistiska Partiet av Fjärde Internationalen in i valrörelsen 2010!

Sedan avslutades torgmötet och vi gick för att ställa upp i våra respektive demonstrationståg. Tack vare Syndikalistiskt forum fick jag tag på en ny röd stjärna att pryda mitt jackslag med! En Lonsdale är inte komplett utan en!


"Mitt liv för mitt land - ånej, ånej!
För en furste skulle jag offra mej,
för en fattighushöst efter livslångt slit,
för Luthers katekes, för tullar och sprit
för en löjtnantspojk och en fanduksbit -
som en slav, en betjänt, som en köpt lakej
för en trustkungs profit -
nej mitt blod är för gott ,jag betackar mig!

Mitt liv för mitt land - Mitt liv för min sak!
Min fiende är under samma tak.
Mitt fattiga liv och min rika tro
för marken där framtidens bröd ska gro,
för de fattigas längtan ur nödens bo -
Mitt liv för den ungdom som evigt rak
reser bragdens bro
och törs dö för en helig och hatad sak!"


Ur Ture Nermans "Mitt liv för mitt land", 1915.

Kommentarer
Postat av: Lasse Strömberg

"jag tag på en ny röd stjärna att pryda mitt jackslag"Och hur får jag tag i en sån? Jag har nämligen ingen men skulle gärna vilja ha en.

2010-05-03 @ 08:58:32
URL: http://fotolasse.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Jag köpte den av syndikalistiskt forum i deras tält i Bältesspännarparken. De finns säkert på nätet.

2010-05-03 @ 19:33:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0