Orvar måste ersättas!

Ja, Orvar måste ersättas. Men han är inte oersättlig även om många tror det.

Nu har jag
snart hört till leda att vi måste arbeta mer i framtiden. Jag vill inte det. Jag vill inte lägga en sekund mer än vad jag måste av det enda liv jag har fått på att arbeta ihop till det som sossarna och borgarna kallar tillväxt, som dessutom måste vara ständig fast varje normal människa begriper att det är en orimlighet med det ekonomuiska system vi lider under.

Sverige har en officiell arbetslöshet på runt 10 procent vilket betyder att den ligger på 15 i verkligheten med alla gömda arbetslösa. Varför ska då jag slita som ett djur för min arbetsköpare när vi kan dela på jobben? Just nu sitter massor av företagsledare och vrider sina  liljevita händer (som om de har valkar kommer sig av för mycket golfspelande) och oroar sig för hur det ska bli när fyrtiotalisterna måste ersättas! För de anser att det inte finns några som kan ersätta dem!

Hogwash säger jag! Sånt tänkande gör nästan att man önskar att det fanns en brottsrubricering som hette tankebrott när ungdomsarbetslösheten ligger på nästan en fjärdedel av landets unga! Jo för ni förstår, de här företagsledarna vill att de ska kunna tacka av sina Orvars ena dagen och nästa dag sätta in en tjugoårig kugge i maskineriet som redan kan allt Orvarn kunde plus mer därtill. Det ska inte kosta en cent att genomföra det bytet liksom.

Jag har en bättre
idé där. Tvinga företagen via lag att ta (den ringa) kostnaden som uppstår när Orvar ska hem och låta en säkerligen universitets- eller KY-utbildad fylla platsen. Det tar inte mer än ett par veckor så är den personen förbi Orvar med hästlängder och drar in mer pengar till bolaget än vad Orvar gjorde på ett par år!

Ni ser, företagen
vill inte ta den här lilla kostnaden för att sedan kunna tjäna ännu mer! Det är nämligen så kvartalskapitalismen fungerar. De ser bara till hur kvartalsbokslutet kommer att se ut, så de bryr sig inte ett skit om hur samhället blir. Att ungdomsarbetslösheten påverkar hela samhället, och därmed deras eget företag otroligt negativt är inget de tänker på. Så tvinga dem att ersätta Orvar med en arbetslös, låt dem inte piska sina 50- 60 och 70-talister ännu hårdare när de inte ersätter Orvar utan bara fördelar ut hans jobb på andra.

Kommentarer
Postat av: Martin

Som tillhörande den första generationen som fick det sämre än sina föräldrar (tack för den 40-talister), så säger jag bara, väl talat!Det glada ungdomslivet vara idag upp till medelåldern för många. Jobba på ströjobb, arbetslöshet, plugga, arbetslöshet och ströjobb hos bemanningsföretag. Så har det sett ut för många "unga", jag kallas ibland för ungdom trots att jag ser mig själv som medelålders.Arbetaren är produktivare än någonsin, vi kan lätt ersätta 40-talisterna. Men först måste vi skrämmas att ta lägre löner.

2010-05-25 @ 14:19:23
Postat av: Nicklas Eriksson

Tack för kommentaren!Du har rätt, jag vet fullt av 35-åringar som fortfarande larvar runt som om de vore 15 år. De hittar helt enkelt ingen vuxen identitet. Jag har en, men det beror på att jag har velat bli vuxen och tvingat (och tvingats) mig själv att bli det. Annars hade nog jag också varit där, med ett "genomgångsjobb" som jag nu har haft i 13 år och ett liv av ständig skolgång framför mig för att hålla mig "anställningsbar".Din näst sista mening är klockren! Visst fan är vi både mer kompetenta och produktiva än vad Orvar var när han började jobba! Vi saknar bara hans erfarenhet. Och den lär vi ju aldrig få om det fortsätter så här. Men din sista mening är fan i mig bang on target: det är DET borgarnas politik går ut på!

2010-05-25 @ 18:33:34
Postat av: Martin

Visst jag kan hålla med om att inte hitta en vuxenidentitet och såna känner man. Men min poäng var värre än så. 70-talister i mängder har levt detta liv inte av en vilja att inte binda sig, utan av nödvändighet. Projektet att öka mobiliteten på arbetsmarknaden har fått det som konsekvens.Fick inga riktiga jobb efter gymnasiet eller så blev de av med dem första borgliga regeringen. Fick höra att pluggar man då finns det jobb (lögn), så de pluggade länge och väl, fin examen. Men fan inga jobb, visade sig visst att den "naturliga arbetslösheten" är nödvändig för varje yrkesgrupp. Så de utbildade sig till samma arbetslöshet. Gå på vikariat och proffice jobb. De som väntade på ett tryggt jobb med att skaffa familj har fortfarande ingen.För 2 år sedan hade medicinska/organiska kemister med doktorexamen dubbla arbetslösheten mot snittet. Nu har förvisso snittet hunnit i kapp. Det är vad "naturlig arbetslöshet" betyder i praktiken, enda vägen bort från den är att leva på ägande.

2010-05-25 @ 23:07:33
Postat av: livelev

Jajjemänsan. Här är vi helt eniga.Det är beklämmande att Orvar inte fattar att det är på tiden att de låtar någon annan komma fram.Och jag pratar om inte om 25-åringarna, utan 50-, 60- och 70-talisterna, som aldrig riktigt kunnat etablera sig på arbetsmarknaden, eller för den delen komma vidare i sina karriärer. För någonstans har det alltid suttit en betonghäck i vägen. Och den har oftast suttit på en 40-talist.

2010-06-01 @ 10:12:53
URL: http://blogg.passagen.se/livelev
Postat av: Martin

Livelev,

äntligen! Jag och min kompis har känt oss väldigt ensamma i kritiken emot 40-talisterna, världshistoriens mest självgoda generation. Det var de som röstade fram den politik som vi idag lider under och lidit under hela våra liv. Alla sociala framsteg under 1900-talet kom ur deras föräldragenerations politiska vilja, inte 40-talisternas. När deras makt steg så avstannade allt progressivt arbete och det system som vi nu lider under sattes på plats.Deras självgodhet måste krossas! De måste tvingas ta politiskt ansvar för det samhälle de skapat.Missförstå mig inte, jag tycker inte att deras pensioner skall krympas att deras möjligheter till vård skall bort. Jag hetsar emot 40-talister av motsatt orsak emot högerns. Jag hetsar för att de kommer vara den mäktigaste generationen i Sverige ett tag framåt och jag fasar för vad deras politik kommer bestå av när de inte längre har någon kontakt med arbetsmarknaden. Om vi inte kan få dem att ta politisk ansvar så fruktar jag att inga framsteg kan göras förrän det är dags för mig att gå i pension.

2010-06-03 @ 12:48:48
Postat av: livelev

Martin - 40-talisterna är en generation som först utnyttjat sina egna föräldrars kamp för att ta sig uppåt i samhället, och sedan låtit sina barn betala överpriser på allt från bostäder till pensionsförsäkringar. De har ingen skam i kroppen.

2010-06-04 @ 09:44:42
URL: http://blogg.passagen.se/livelev
Postat av: Nicklas Eriksson

Generellt sett, nej. Jag håller med, hur fan ska det bli när de gått i pension men fortfarande har politisk makt? Brr!

2010-06-06 @ 21:53:13
Postat av: Martin

Vi är överens. Bra. Vi inser att de fortsatt kommer vara mäktiga. Så hur mobiliserar vi dem? Hur kan vi vända dem? Vi har ingen strategi i våra gamla socialistiska skrifter för ett scenario där pensionärer måste mobiliseras för politisk framgång. I sanning ett dilemma.Vi måste komma på hur vi skall kunna påverka denna generationen i en positiv riktning.

2010-06-06 @ 22:43:43
Postat av: Nicklas Eriksson

Ja herre min skapare, jag har ingen aning! De ÄR mäktiga, och de är inte sugna på att släppa ifrån sig någon makt. Antar att de måste övertalas till det.

2010-06-07 @ 21:28:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0