Varför så osäkra?Tänd ett ljus och låt det brinna...

Är svenskarna ett folk
utan ideologi? Generellt är jag frestad att svara ja på den frågan utifrån alla omröstningar i gammelmedia. Så extremt många som inte bestämt sig... Och hur det svänger i opinionsmätningar. Det är något jag inte förstår.

Okej, jag köper
om första- och andragångsväljarna inte bestämt sig ännu, men för jösse namn, vuxna människor! Tänker folk bara på fredagsmys nu för tiden eller vad är det fråga om? Jag kan ärligt säga att jag är gladare för en som tar klar ideologisk ställning för borgarklassen än vad jag är för en velig fan som bestämmer sig utanför röstlokalen, och röstar på ena blocket i det valet och det andra i nästa och sen tillbaka igen. Hur svårt och jobbigt kan det vara! Nu har vi ju som sagt bara två alternativ, och det borde inte göra valet svårare. Eller är det så?

Jag vet inte. Jag har sedan jag röstade för andra gången (folkomröstningar inte inräknade) tagit klar ställning för någon sorts vänsterpolitik eftersom jag funderat ut att jag tycker att det är bäst för min klass och Sverige som är landet där jag bor. Och inte tog det lång tid heller. Varför skulle det vara svårare för någon annan att göra än för mig? Rätt svar är förstås: det är det inte.

Den politiska klassen och ägandeklassen har i alla tider fört en hård kamp för att folk ska uppfatta politik som något som är svårt, jobbigt och tråkigt och helt enkelt inte för dem. Låt oss sköta det här så ska ni se att det blir bra, ungefär. Jag pratar ofta om politiska frågor med mina arbetskamrater. Särskilt 90-talisterna tror att de inte kan ett dyft om politik, men åsikter har de, jajamen. Och de tar alla klart ställning om man pressar dem det minsta lilla. Då säger jag: "Där ser du, det där är politik, det är inte svårare än så!".

Och alltid hoppas man ju på att det går upp ett litet ljus hos dem.
För övrigt blev Maria Abrahamsson (M) ägd något så otroligt av Emil Boss från SAC i P1 Morgon idag!

Kommentarer
Postat av: Cheezle

Bra! Bra!

2010-06-09 @ 20:52:58
URL: http://rodalund.wordpress.com/
Postat av: Nicklas Eriksson

He he, man tackar man tackar!

2010-06-09 @ 21:30:14
Postat av: Alvaro

För en som dagligen arbetar med förstagångsväljare och deras kunskapsutveckling (förstagångsväljare blir ju till slut vuxna och jag tror att jag kan se en trend) kan jag säga att jag tror att det ligger en fördumning bakom. Politik, och ännu mer ideologi, hamnar i periferin för en normal konversation. Jag tror inte att människor är medvetna om att det är ideologier som ligger bakom, utan vill ha snabba svar. Och media hänger på. Om man ser till våra nyhetsmedier idag tror jag (har dock inte gjort någon vetenskaplig undersökning på det) att vi kan se en tydlig förenkling av nyheterna. Nyheter, och därmed politik, handlar mycket mer om saker som är roliga och underhållande att läsa om än om verkligt viktiga frågor, som kräver en viss kunskap att förstå.Men politik är aldrig enkelt till den grad att det kan förenklas, likt Metros nyheter. Det krävs arbete för att bilda sig en insatt åsikt, och för att göra detta arbete krävs ett brinnande intresse, annars finns det väldigt mycket annat som lockar i samhället. Och det hjälper inte att de stora partierna inom de båda blocken hamnar så nära varandra, många åsikter byggs inte upp av kunskap, utan för politiken irrelevanta egenskaper. Det är också en anledning till att vi ofta ser något enstaka parti göra ett kanonval för att sedan nästan försvinna i nästa.Politik handlar med andra ord om intresse i grund och botten. Och detta intresse, som är offer för ett begränsat intressespann, riktas mer och mer åt andra saker.

2010-06-10 @ 07:02:48
Postat av: Bahlool

Mkt bra skrivet, jag ser det på samma sätt. Jag själv tror att jag förlorar mer på vänsterns än högerns politik (skatter, bilen osv) men i det l ånga loppet är vänsterns politik mkt bättre för landet och omvärlden än högerns.

Man får sluta vara så egoistisk och tänka vad som är bäst för ens familj eller ens omgivning också.

Jag har fått ett flertal av mina kunder som är förstagångsväljare att reflektera över SDs politik och nu har de ändrat åsikt, så du gör ett bra jobb, fortsätt snacka med dem och få dem att bli mera intresserade av politiken som i grund och botten angår dem ju..

2010-06-11 @ 01:32:38
URL: http://www.bahlool.se
Postat av: Martin

Bahlool,

jag är girig och lat. Därför vill jag jobba så lite som möjligt och få ut så mycket av det jag skapat som möjligt. Jag vill vara trygg i den ordningen, att förlora jobb och tvingas flytta är både dyrt och jobbigt. Därför är jag socialist.Högerns drängar är de verkliga altruisterna. De vill skänka större delen av vad de skapat till den som inget gör. De vill arbeta så mycket som möjligt för att berika de som inte bidrar. De enda egoisterna hos högern är de som lever på ägande. Är du höger och lever på lön så är du en naiv idiot oavsett lön. (Det råder till exempel ingen brist på arbetslösa VDar.)

2010-06-11 @ 11:40:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0