Carl Bildt - en handelsresande i krig och chockdoktrin.

"Handelsresande i fred och företagande". Det var den bilden av sin internationella mission som Carl Bildt gav innan han 2006 blev svensk utrikesminister. I detta "fred-företagande" ingick den nu mycket omtalade styrelseposten i Lundin-Oil 2000-2006. En annan sak, som vi inte får glömma och som vi i dessa dagar bör påminna om, var hur han argumenterade och agiterade för att USA 2003 skulle gå i krig mot Irak.

"Kommittén för befrielsen av Irak"
var i det sammanhanget ett i USA verkande lobbyistorgan för kriget. Kommittén hade en europeisk avläggare - ett så kallat rådgivande utskott - vars ene ordförande var just Carl Bildt. Så här kommenterade kommitténs direktör, Randy Scheuneman, Bildts och utskottets insatser:

”Vad de framför allt gjorde var att förse oss med flera röster på flera språk, i flera huvudstäder i Europa. Vi räknade aldrig hur många intervjuer var och en av våra medlemmar av det internationella rådet gav, men det var åtskilliga. Vår uppgift var att vara ett offentligt språkrör och ett slags sambandscentral för medier som reportrar kunde vända sig till när de skulle skildra utvecklingen i Irak. Carl var djupt involverad i det, och han var själv en stark röst i debatten”

(Mikael Nyberg, Aftonbladet Kultur 27/10-2006).

Kommentarer
Postat av: Gabriel

Jo, tjena! Härligt att se ännu en svensk politiker som är mer än villig att kyssa röv.

2010-06-24 @ 09:42:54
Postat av: Lasse Strömberg

För att inte tala om han insat i f d Jugolavien som i svenska media framställdes som rena rama succén medan det i utländsk press framställdes som fiasko...

2010-06-28 @ 15:22:44
URL: http://fotolasse.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0