Hur entreprenadsystemet knäcker!
Systemet med outsorcing av tjänster till entreprenörer knäcker. Men inte på något bra sätt. Jag hamnade häromkvällen i diskussion på min körskola om parkeringsvakterna. Skolans bilar hade råkat ut för böter på alla sina bilar på tiominutersparkeringen som ligger utanför skolan (de enda platserna som finns). En lärare hade dessutom blivit bortjagad från en parkering där hon lärde en elev att parkera av en parkeringsvakt. Min lärare skulle under det senaste snöfallet hämta upp en elev för uppkörning och det var kaos i hela staden. Hon ville utnyttja MC-parkeringen utanför skolan, i 10 cm snö, i tio minuter. En vakt jagade bort henne därifrån för att "rätt skulle vara rätt".
Den allmänna åsikten på skolan var att bolaget som har ronderingen måste arbeta på provision. Nu vet jag att så inte är fallet. I Göteborg arbetar de flesta p-bolag åt kommunen, och de får inte arbeta på provision baserad på hur många böter de lyckas dela ut. Nej, problemet ligger i entreprenaden. Vakterna måste dra in x antal böter för att få behålla sitt kontrakt, annars ligger de pyrt till vid nästa upphandling. Det blir inte bra vare sig för vakterna eller för de som råkar ut för de övernitiska vakterna. Arbetsmiljön blir stressig eftersom man inte vet vad som händer med en vid förlorat kontrakt, och bilisterna blir otrevligare mot vakterna.
Vi har samma problem på företaget jag arbetar för. Många av våra utländska tjejer håller sakta men säkert på att arbeta ihjäl sig. De har bara halvtider hos oss, och i snitt två halvtider hos andra bolag. De är lediga högst en dag i veckan, om de inte går in och sjukvickar den dagen. Vi svenska killar vet våra rättigheter, står på oss och vägrar jobba mer än vi behöver (dock är jag den ende som tar min kollektivavtalsstadgade entimmesrast mitt på dagen), men de här tjejerna är livrädda för att förlora sina jobb eller att falla i onåd med ledningen. Jag pratade om facket med en av dem igår, och hon visste inte ens om att det var tillåtet att gå med i en fackförening i Sverige. Dessutom börjar de en halvtimme - tjugo minuter tidigare än deras arbetstid börjar för att de ska kunna ta en frukostrast. Varje dag. Och en städerska vet inte vad en sovmorgon innebär redan som det är.
Anyway, jag ser på dem hur de mår sämre och sämre. För varje dag jobbar de en minut mer gratis (de ligger redan på cirka tjugo gratisminuter varje dag)om dagen, stressar mer för att bli klara och kommer närmare och närmare kollapsen. Sen iväg till nästa tillfälliga knäck som skållade råttor. Och cheferna springer runt och driver på, stressar och antyder förlust av kontraktet. Säkert omedvetet, eller bara invant, men ändå. Hela tiden, varje dag. Det här är ett samhällsproblem som skapar oro, ohälsa och i slutändan stora kostnader för samhället, för att inte nämna det personliga lidandet. Många av oss upplever dessutom en stor allienering hos kunden. Vi sitter bara tillsammans med varandra, vi har andra arbetskläder och ja, vi sticker ut.
Och allt för att marknadsliberalismen tycker att det är rätt, och att våra krav på trygga anställningar är orimliga.
Röda Lund är inne på samma spår.
Riktigt bra och viktigt att du skriver om det här.
Ja det är viktigt. Särskilt när vi har en slapp fackförening full med trötta fyrtiotalist-ombudsmän och ordföringar som låtsas som om det regnar och glatt sjunger med i marknadstrallen i väntan på pensionen! LO är inte ens intresserade av de här människornas problem. Ett par gånger när jag förde på tal att värva utländska städerskor blev det negg som härrörde sig från att "de var så svåra att få tag på".
Vedervärdigt.
Jamen visst! Kvinnor med invandrarbakgrund är de mest hårt arbetande människor jag stött på inom vården. De hade minst två jobb var och slet som djur. Om någon säger att invandrare är lata går jag i taket.
Det är verkligen ett problem. Skitbra att du snackar med dom om facket och försöker vara ett bra föredöme som tar ut din rast du har rätt till. Fler fasta anställningar tror jag hade varit en god väg att gå, för att inte tala om lönehöjningar inom dessa yrken, rejäla sådana, kombinerat med (resultatet av) hård facklig kamp. Yeah!
Bra skrivet, som vanligt.
Om någon undrar varför alla ska ha tillfälliga anställningar, sysselsättas i bemanningsföretag eller bli "egenanställda", så är det här ett lysande exempel på vad som händer när man snuttar upp en organisation. Var och en gör sin del, och bara chefen/beställaren har koll på helheten. Allt handlar om att göra fackföreningarna svagare.
En liknande situation hade varit omöjlig på ett bygge - där jobbar man tillsammans och tar sina raster tillsammans. Om någon måste jobba över rasten så ska det vara en bra anledning till det, och i så fall hjälps man åt så att det ska gå fortare. Det är den typen av solidaritet man vill åt.
Tack Livelev!
Ibland har vare sig chefen eller beställaren koll. Jovisst hade det varit omöjligt på ett bygge, eller ett fastighetsbolag, eller i hamnen. Men där är det mest svenska män som jobbar och all min erfarenhet visar att de är lite bättre på sina rättigheter.