Regeringen tillämpar chockdoktrinen.Den här mannen underlättade för chockdoktrinen i Chile...

I boken "Chockdoktrinen" skriver kanadensiska Naomi Klein om det hon kallar chockdoktrinen. Detta är den liberala högerns sätt att implimentera sin ekonomiska politik i samhällen som förut avfärdat den, eller på annat sätt fört en annorlunda ekonomisk politik. Hon nämner det klassiska skolexemplet - hur chiciagoskolans krongestalt och en av historiens farligaste män, extremistekonomen Milton Friedman, med god och välkomnande hjälp av fascisten Augusto Pinochet som störtade den folkvalda Salvador Allende-regeringen införde sina doktriner i Chile 1973.

Naomi Klein tar även upp hur myndigheterna i New Orleans efter orkanen Katrina, struntade i att återuppbygga kommunala skolor och annan gemensamägd egendom för att sälja marken där denna stått till privata intressen, de byggnader som klarat sig till friskolebolag med mera. Alla var för upptagna med att rädda det som räddas kunde och inte många protester kunde höjas mot detta odemokratiska agerande.

Idag har Sveriges liberala regering, låt vara i mycket mindre skala, till synes framgångsrikt tillämpat chockdoktrinen i Sverige. Man har släppt tågtrafiken på de banor som Statens Järnvägar har monopol på till privata tågbolag. Detta helt i skuggan av vulkanaska, otrohetsaffärer bland överklassens junesse d´or, champions leaguedrama, den förestående revolutionen i militärdiktaturen Thailand och Systembolagets datahaveri. Man gör detta rätt obemärkt, det blev en snabbis i Ekot och Sveriges Radio har det inte ens utlagt på sin hemsida i skrivande stund. Inte Aftonbladet heller. Endast SvD skriver lite om saken.

Regeringen har inte bestämt hur länge det här "frisläppandet" ska vara, men jag är beredd om att slå vad om att det kommer att vara - för alltid. Det är nämligen ytterligare en sak med chockdoktrinen: det är väldigt svårt att minimera skadorna av den  på parlamentarisk väg, och att bli av med den är helt omöjligt....den här mannen underlättar för den i Sverige.

Kommentarer
Postat av: Nicklas Eriksson

Sorry, inga anonyma kommentarer. Välj dig ett nick och kommentera igen, du är välkommen!

2010-04-24 @ 13:29:04
Postat av: Anonym

Det är ju högerns mening att en gång för alla vända rodret bakåt och föra världen tillbaka till gamla onda tider. Därav också deras växande behov av att få stöd av religionens fördummande förtryck.

2010-04-24 @ 17:26:40
Postat av: Gryningsräd

"...extremistekonomen Milton Friedman, med god och välkomnande hjälp av fascisten Augusto Pinochet som störtade den folkvalda Salvador Allende-regeringen införde sina doktriner i Chile 1973. "

Jättekul, men Friemans idéer har också spridits i många andra länder i världen så Chile är långt ifrån något föregångsland. Chockdoktrinen försöker självklart koppla ihop liberalism med terror, men övriga länder i världen där liberala idéer INTE kom in samtidigt som ett terrorvälde nämns inte.De privata skolorna efter Katrina var mycket snabbare på plats efter stormen än de offentliga och undersökningar bland barn och föräldrar visar att dessa skolor är omtyckta och fungerar väl."Det är nämligen ytterligare en sak med chockdoktrinen: det är väldigt svårt att minimera skadorna av den på parlamentarisk väg, och att bli av med den är helt omöjligt."

Precis och jag hoppas att det fortsätter så. "Chocken" är inget ont (vilket man försöka påskina genom att kalla det för just "chock") men något nödvändigt för att vi skall få ett fungerande samhälle.

2010-04-26 @ 09:15:18
URL: http://www.gryningsrad.se
Postat av: Nicklas Eriksson

"Jättekul, men Friemans idéer har också spridits i många andra länder i världen så Chile är långt ifrån något föregångsland."Du har nog missförstått mig. Jag menar inte att Chile ÄR ett föregångsland. Deras konstitution är en blåkopia av USA:s, deras båda fascistpartier lever och mår bra, och det ena har just fått tillsätta en president som hade bland sina första åtgärder att sätta en gammal fascist från juntatiden som chef för landets fängelser.Red ut om du pratar om BOKEN Chockdoktrinen eller implikationsmedlet chockdoktrinen är du snäll.Nej, liberalism är inte synonymt med terror. Det införs bara så mycket lättare i samband med det. Jämför Chile och Sverige. I Chile infördes det med bomber över en natt, i Sverige tog det etthundrafemtio år med en jävla massa parlamentarism."De privata skolorna efter Katrina var mycket snabbare på plats efter stormen än de offentliga och undersökningar bland barn och föräldrar visar att dessa skolor är omtyckta och fungerar väl. "Det ligger i sakens natur. De privata skolorna drivs på kapitalistisk grund och måste vara på plats snabbare för att ge avkastning till sina aktieägare. Det hade inget med välvilja att göra. Vilka har de undersökningningarna gjorts av och bland då? Antar att det är just bland privatskoleelverna och deras familjer?""Chocken" är inget ont (vilket man försöka påskina genom att kalla det för just "chock") men något nödvändigt för att vi skall få ett fungerande samhälle."Tack för att du just bevisar det jag alltid har påstått: i all liberalism ligger fröet till fascismen.

2010-04-26 @ 20:39:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0