Världssvälten blir INTE bättre, den till och med sprider sig till Europa!Etiopien, i år.

2009 har varit
ett katastrofalt år för världens hungrande. En redan nedslående trend från 1996 för global livsmedelstrygghet har markant förvärrats. Den globala ekonomiska nedgången som följt i spåren av livsmedelskrisen 2006-08 har berövat ytterligare 100 miljoner människor tillräcklig föda. Hunger har ökat kraftigt i alla världens viktiga regioner och mer än en miljard människor bedöms nu vara undernärda.”

Larmrapporterna från FN:s livsmedelsorganisation FAO i veckan bör ha gått få förbi. De stolta FN-målsättningarna från 1996 om att halvera svälten i världen till 2015 har slagits i spillror. Istället för att minska har antalet hungerdrabbade ökat från 800 miljoner till 1,02 miljarder. Det är, enligt FAO, den högsta siffra som uppmätts sedan 1970 då jämförbar statistik upprättades.


De flesta hungerdrabbade återfinns inte oväntat i länderna i Syd – men även i den industriella världen räknas nu antalet svältande i över femton miljoner. Hjälporganisationer som Röda Korset varnar för att ”något har hänt” också i Europa. Med 22 miljoner arbetslösa inom EU har fattigdomen återkommit på bred front. Svenska Röda Korsets generalsekretare Christer Zettergren rapporterar om att matpaket nu inte bara delas ut till ruinerade isländare.


- Min spanska kollega planerar nu att dela ut mat till flera hundratusen människor. Min italienska kollega gör det. Ungrarna har redan börjat…


Och då har ännu inte länder som Lettland, Estland, Ukraina, Rumänien och Moldavien nämnts.


Finanskrasch och ekonomisk depression är förstås en central faktor bakom hastigheten i hungerutvecklingen. Men en omständighet som inte lämnar FAO någon ro är att ökningen av antalet hungrande pågått sedan 1990-talet oavsett ekonomiska hög- eller lågkonjunkturer. FN-organets generalsekreterare Jacques Diouf tror att det beror på bristande vilja: ”Vi har de ekonomiska och tekniska verktygen för att få hunger att försvinna, vad som saknas är en starkare politisk vilja att utrota hungern för alltid.”

 Svält i Sudan medan kinesiska medlekslassen får det bättre och bättre tack vare nykolonialiseringen av Afrika.


Men den bristande viljan är bara det ideologiska uttrycket för en hård ekonomisk systemlogik. Det är ingen slump att den galopperande ökningen av svält och fattigdom skett parallellt med avregleringarna av den globala kapitalistiska vinstjakten sedan 1990-talet. Kapitalets vinstmaximering, det kapitalistiska systemets bärande princip, bryr sig inte ett skvatt om svältande här, nödställda där, ekologiska livsförutsättningar och medmänsklighet. Profiten – den kapitalistiska företagsvinsten – är kliniskt osentimental och immun mot socialt ansvar, vilket obönhörligt också kommer att prägla dess sociala och politiska bärare, dem vi socialister kallar borgarklassen. Redan gamle Marx konstaterade för över hundrafemtio år sedan att den borgerliga klassen ”icke kvarlämnat något annat band mellan människa och människa än det nakna intresset, det känslolösa ’kontant betalning’”.


Denna känslolöshet utmanades emellertid under ett sekel av mäktiga sociala folkrörelser som helt enkelt framtvingade socialt ansvar, rättigheter och välfärdsregler – till och med i många av världens forna kolonier under 1960- och 70-tal.


De senaste decenniernas nyliberala offensiv har i grunden utgjort en strävan från kapitalets sida att befria sig från dessa påtvingade inskränkningar. De nya hungermiljoner vi har framför oss är resultatet av framgångarna för denna frigörelse.

 Immigranter i Storbritannien köar för mat

I själva verket har de hisnande klyftorna med svält i ena änden och överdåd i den andra historiskt utgjort kapitalismens normaltillstånd. Härigenom har ständiga reserver av billig och foglig arbetskraft funnits att tillgå för lönsamma investeringar. Det är bara genom motkrafternas styrka denna normalitet kunnat utmanas. Och bara om kapitalismens vinstlogik ersätts av en solidarisk behovsprincip som grund för samhällets ekonomiska organisation och ideologiska värderingar vi kan övervinna nöden.


Kamp mot svälten heter ofrånkomligen kamp mot kapitalismen och kamp mot känslolösheten gemensam solidaritet. Vi har ju ”de ekonomiska och tekniska verktygen att utrota hungern för alltid”.

Men då måste hindret förpassas till historien.

 

Internationalen, fredag 23/10 2009. Bilderna och bildtexter mina inlägg. Mina fetningar i raderna, hela stycken orginal.


Kommentarer
Postat av: Magnus

Anledning till svält är ju dock för det mesta diktatorer och/eller kriminella rövarband som förtrycker och fördriver folk.Men som du skriver ofta med sympati av något västland, kina eller ryssland.

2009-10-25 @ 12:30:12
Postat av: Nicklas Eriksson

"Anledning till svält är ju dock för det mesta diktatorer och/eller kriminella rövarband som förtrycker och fördriver folk."Och ofta har rövarna slips och en fin titel som VD.

2009-10-25 @ 12:36:02
Postat av: Andreas

Välkomna till kapitalismens underbara värld! Här ser vi vad den liberalernas definition på frihet egentligen innebär: Frihet ifrån att behöva bry sig om andra människors lidande.

2009-10-25 @ 13:04:00
Postat av: Nicklas Eriksson

Andreas: Om man inte vill och dessutom tjänar lite på det...

2009-10-25 @ 15:00:58
Postat av: Roger Sahlström

haha

Var den mer sanna bilden jobbig att lägga fram eller?Stackars liten Se nu till att abuseanmäla detta inlägg. Spam kan bli svårt. Men det passar säkert in under islamofobi om du anstränger dig jättemycket. Annars så kan du få lite hjälp på vägen

Allahu Akbar.

Nu har jag brutit emot sharialagen. Anmäl mig =)Du har inte heller svarat på min mail till dig om du vill göra upp saken angående det du anklagar mig för. Så jag får förmoda att du inte vågar låtar rättvisa rota runt. Så man undrar vad den lille arbeteren har mer att dölja ?Kram och haram på dig =)

2009-10-27 @ 20:14:57
URL: http://allahuakbar.se
Postat av: M Goster

Lite komiskt att denna artikel avslutas med en annons för tandblekning för blott 395:- Komplett paket, dessutom.

Jag har, utan att lyckas, i flera år försökt få en uppgift om hur stor del av världsekonomin som slussas över till reklamens underbara värld.

2011-02-27 @ 10:45:50
Postat av: Nicklas Eriksson

Ja det där är bedrövligt, men det är blogg.se som bestämmer över det där, inte jag. Reklam är ett otyg. Som slukar enorma mängde pengar.

2011-02-27 @ 17:32:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0