Fredagsm(r)ys.

Det var en trist period att komma tillbaka till arbetet. Återigen är det dags för uppsägningar. Det verkar som om det håller på att gå åt helvete med klubben, och folk säger att när den upphör så kommer man att gå ur facket.

Och jag klandrar dem inte. De begriper inte vad de får för medlemsavgiften, för vi är så oerhört få som har sett den gigantiska processen med ett avtals tillblivelse från motionsrundor till undertecknandet. Och gud ska veta att ombudsmannaskocken är jättedåliga på att förklara för dem. Nästa jävel som kommer och vill sälja in facket med kaffemuggar, lotter och hemförsökring slänger jag ut personligen.

Många är i alla fall de som tror att kollektivavtalet uppehålls av sig själv, att arbetsköparna på något sätt vill oss väl. Det vill de inte. Det arbetsköparen vill ha är så mycket som möjligt tillbaka på investerat kapital som möjligt. Dessutom vill de bestämma allt själva, så kan de trycka till oss och så splittring eller uppmuntra det så gör de det. Jag har fullt sjå att agitera för att folk inte ska vända sig mot varandra.

Ibland tänker jag som han i första Matrix: Ignorance is bliss! Det hade varit så skönt att inte vara klassmedveten, det hade sparat så vansinnigt mycket energi att gå runt och inte bry sig. Men nu är det som det är. Vårt företag är på väg omkull av den enkla anledningen att man skiter i kontrakten som ger pengar och tror att kunderna ska ringa. Så enkelt är det. Dessutom har jag sökt jobb i Falun. Vore ju nice om man fick det, ha ha ha!

Kommentarer
Postat av: D

Det där har du helt jävla rätt i. Även om man försöker skita i det så är ju klass samhället sådant att ingen står över det. Eller jo om man skulle bli typ idrotts eller musik stjärna då tillhör man en egen liten kategori typ men den risken känns ju inte överväldigande.Arbetsköparna jävlas hela tiden om allt från småsaker som att inte köpa kaffe till fusk med turordingsreglerna, iaf med oss arbetare.

Det är en annan sak om man är tjänsteman då är man utbildad och därmed människa så då kan man inte behandlas hur som helst gudbevars liksom.

Eller ja man har en mindre arbetsmarknad och inte lika sårbara och utbytbara som oss.

Man vågar ju inte tjafsa när man vet att det dröjer 14 veckor tills man får a-kassa.Ja borgarna vet hur man för klasskrig alltid...

2009-10-24 @ 00:33:02
Postat av: Gryningsräd

En arbetsgivare vet att om man inte tar hand om sin personal så blir det sämre resultat och risk att folk säger upp sig. Det finns alltså inte någon automatisk motsättning mellan arbetsgivare och arbetstagare...Men visst - har man den inställningen så är det klart att motsättningen skapas.

2009-10-24 @ 10:31:28
URL: http://www.gryningsrad.se
Postat av: Nicklas Eriksson

"En arbetsgivare vet att om man inte tar hand om sin personal så blir det sämre resultat och risk att folk säger upp sig."Kan inte du visa mig den arbetsköparen?"Det finns alltså inte någon automatisk motsättning mellan arbetsgivare och arbetstagare..."Nehej du... Så varför finns klasskampen som riskerar att snart gå över i öppet klasskrig? För skojs skull?"Det finns alltså inte någon automatisk motsättning mellan arbetsgivare och arbetstagare..."Mmm, ja det ÄR ju fan för sorgligt att det där arbetarpatrasket inte har vett att se till goe husbonn och hans firma före sig själva.2009-10-24 @ 10:36:13
Postat av: Andreas

Gryningsräd:Ja, det är därför som länder utan starka fackföreningar som Sverige är kända för sina goda arbetsvillkor och moraliska fabriksägare...Enda gången arbetsgivaren vet att han/hon riskerar uppsägningar pga dåliga arbetsvillkor är när folk har alternativa arbeten att söka.Ser det ut som att vi kan välja och vraka mellan jobben i dagens kapitalistiska jobbparadis?

2009-10-24 @ 10:42:53
Postat av: Nicklas Eriksson

Gryningsräd kan säkert välja och vraka, det brukar personer med hans åsikter kunna, de är ofta välutbildade eller är kända namn som arbetar inom små gebit med stark svågerpolitik (ta Sanna Rayman till exempel). Därför begriper de inte att alla inte har det likadant som de. Detta trots att Gryningsräd tillhör de intelligentare liberalerna som skriver här.

2009-10-24 @ 12:23:42
Postat av: Huvudveck

Hej Nicklas.Är med i samma fackförbund som du och har under flera år varit med i alla nivåer, från klubb till FS. Nu är jag utfryst och nonchalerad. Det är dock en annan historia.Jag kan inte låta bli att kommentera "gryningsräd". vad är det som gör att folk tror på sagor och drömmar så intensivt att man vägrar öppna ögonen. Vilken värld lever "Gryningsräd" i? En arbetsgivare/köpare (intressant namnfråga) Hyr personer, maskiner och annat för att på en priodukt säljbar och därmed inkomster. Det är det hela med an arbetsgivare/köpare. I tider med överflöd av arbetskraft och en regering som, likt Gryningsräd, tror på sagor så blir det skit. En arbetslös får/kan inte neka ett anvisat jobb om det ger mer än 10 % under gällande kollektivavtal. Gör han det blir han av med hela sin a-kassa. Detta skall främja jobben i Sverige. Därtill kan man lägga det huvudlösa uttalande som näringsminister Maud Olofsson om att Sverige kan vara ett bra land för export till ex Polen. Detta innebär att Maud och därmed Alliansregeringen siktar på att lönerna för den arbetande befolkningen skall pressas neråt för att göra exportindustrin konkurrenskraftig gentemot omvärlden. Detta skulle då befrämja oss!! Hur djävla vriden får man vara i hjärncellerna och hur många kopplingsfel får det vara i huvudet på en regeringsmedlem. Det kan väl inte vara så att det är ett grundkrav för att vara med i Alliansen???Nu måste folk börja fuder själva och ställa frågor. Ge fan i nöjesindustrin och börja agera. Ibland funderar jag på om inte Galenskaparna och After Shave hade en bra kristallkula att tita i när dom gjorde filmen "Monopol". Det handlar om att lägga ut dimridåer och glidningar uppbackat att glamoch glamour för att vi inte skall fundera utan vara passiva i vårt engagemang. "Lita på oss" så fan heller.Heder till dig Nicklas.

Håll fanan högt!

2009-10-24 @ 15:55:00
Postat av: Eva-Marie

Hej

Kommunen är inte bättre. En vän till mig är varslad om uppsägning p.g.av arbetsbrist.Arbetsbrist!!! Fy fan vad hon blev kränkt.Hon har aldrig haft lite att göra på jobb.Nu skall hennes arbetsuppgifter tas över av en annan yrkeskategori anställda, de skall utföra hennes jobb + eget. Var finns protesterna? De är såna mesar och jobbar på tills de stupar. Hon fick höra av arbetsledaren och facket att hon skulle se det positivt!!!! "nu kan hon ju göra något mer och ändra inriktning i livet" Det är så man kan spy på dem. Vad skall hon göra och vem anställer henne 50+. Men det är det vanliga när det skall sparas så tar man bort de som tjänar minst, de är längst bort från de som bestämmer och vem vill varsla sina kompisar i maktens korridorer?

Hennes arbetsglädje är förintad och det är en pina att gå till jobb under uppsägningstiden.

vänligen, eva-Marie

2009-10-24 @ 16:01:29
Postat av: livelev

Gryningsräd pekar på en helt riktig sak. Ett företag som månar om sina anställda gör ett bättre resultat.Vad han missar är vad som händer när orderingången tryter. För alldeles oavsett en arbetsgivares intentioner, så är den alltid bunden av aktieägarna. Om valet står mellan att leverera vinst till aktieägarna eller att ta hand om personalen - då får personalen stryka på foten. Lojaliteten ligger alltid hos ägaren och ägaren bryr sig inte ett skit om de anställda. För dem är allt ett spel som går ut på att få så stor ekonomisk makt som möjligt.2009-10-24 @ 22:36:02
URL: http://blogg.passagen.se/livelev
Postat av: Nicklas Eriksson

Vad kan man säga? Korrekt. Men jag har sett en hel del företag som går/gick bra som fasen där ägaren ändå inte brydde sig ett skit om personalen. Toys R us är ett exempel, NK ett annat.

2009-10-24 @ 22:51:45
Postat av: Lars

"Lojaliteten ligger alltid hos ägaren och ägaren bryr sig inte ett skit om de anställda. "Varfor tror du da att manga foretag som annu inte har en fardig produkt eller har tjanat en krona anda saljs for flera miljoner per anstalld?

2009-10-25 @ 09:29:24
Postat av: Nicklas Eriksson

"Varfor tror du da att manga foretag som annu inte har en fardig produkt eller har tjanat en krona anda saljs for flera miljoner per anstalld?"För att någon ser möjligheten att tjäna ännu mer pengar såklart. Vad var det som var konstigt med det?

2009-10-25 @ 09:43:12
Postat av: livelev

Bra fråga där, Lars. En annan fråga är hur stor del av dessa miljoner per anställd som kommer dessa anställda till godo, för uppenbarligen måste det vara de anställda som utgör värdet i företaget om de inte ens har en produkt.

2009-10-25 @ 17:06:51
URL: http://blogg.passagen.se/livelev
Postat av: Alvaro

Egentligen finns inte så mycket att tillägga, då det mesta redan sagts.Kärnan i min tänkta post var dock att oavsett var man står politiskt så kan man inte blunda för att kärnan i kapitalism är vinstmaximering.Om det maximerar vinsten att vara schysst mot de anställda så är man det. Om det maximerar vinsten att behandla dem som skit så gör man istället det. Det är farligt att se arbetsgivare som annat än vinstmaximerande, då detta är att blunda för verkligheten. Sedan kan chefen vara en härlig person privat, men prio ett i ett företag är alltid vinstmaximering, annars går det med största sannolikhet omkull.Sedan kan man tycka vad man vill om själva kapitalismen och dess grundtankar, men man får aldrig blunda för vad vinstmaximering i grund och botten innebär.

2009-10-26 @ 06:58:41
Postat av: Nicklas Eriksson

Men Alvaro, grundtanken med kapitalismen ÄR ju just vinstmaximering. Marknaden kan inte sträva efter annat, det går emot dess inneboende funktioner. Marknadsekonomi är en annan sak, det behöver inte innebära vinstmaximering.

2009-10-31 @ 23:34:32
Postat av: Alvaro

Precis min poäng, Nicklas. Vi har ett kapitalistiskt samhälle, och som sådant kan man inte blunda för att varje arbetsgivare kommer att göra det som maximerar vinsten, vare sig det är att vara schysst mot arbetstagarna eller om det innebär att sparka dem. Sedan kan man ju tycka vad som helst om det.

2009-11-01 @ 00:58:31
Postat av: Gryningsräd

livelev:

När orderingången tryter så måste ett företag förändra sin organisation. Mindre pengar in måste leda till mindre pengar ut - annars får företaget i konkurs. Då får samtliga anställda sparken."Att ta hand om sin personal" betyder inte att man ger dom livstids heltidsanställning - tryggheten skall samhället stå för (det är därför både företagen och de anställda beskattas så hårt)."kan man inte blunda för att kärnan i kapitalism är vinstmaximering."

Nja, kärnorna i kapitalismen är andra - valfrihet, frihet att starta verksamheter, äganderätten. Vinstmaximeringen är möjligtvis företagandets kärna, men kapitalismen är mycket vidare än så.

2009-11-17 @ 13:26:18
URL: http://www.gryningsrad.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0