Sluta röka!Drop it like it´s hot!Kan bara inte
hålla inne med det här. Det är en dum debatt på Aftonbladet som återkommer vartenda år: huruvida det ska vara tillåtet att röka på uteserveringar eller inte.

Jag röker cigarr på någorlunda regelbunden basis. Det gör jag för att slappna av, inte för att bli piggare. Att röka cigarr (eller för den delen pipa) är meditiativt och gör såvida du inte röker varje dag och inte tar halsbloss (något som vare sig pipa eller cigarr kräver) rätt gott för själen.

Men. Och det är ett stort men. Jag kommer ändå inte att stå på barrikaderna när det är dags att förbjuda tobaksrökning. För ett sådant förbud kommer i hela Europeiska Unionen. Det är uppe med jämna mellanrum inom allmännyttan och de privata hyresbolagen att förbjuda rökning i privata bostäder. Både för att det förstör en hel lägenhet som kostar skitmycket att sanera, måla och tapetsera om, men också för att det är så in i helvete dyrt med alla skador som den nervösa ovanan cigarettrökning orsakar. Och nej, snart täcker inte tobaksskatten de skadorna.

Debatten om det ska vara tillåtet att röka på uteserveringar eller inte är så dum att det är löjligt: det är klart att det inte ska vara! Varför ska vi då ha ett rökförbud på krogen och varför ska det delvis vara lättat på på årstidsbasis? Det är rätt enkelt: ni får helt enkelt sluta. Just do it, som de säger på Nike.

Kommentarer
Postat av: Fredrich Legnemark

Jag har personligen gett upp, jag tar mina cigarrer på tomten istället.

2009-06-02 @ 23:18:06
URL: http://fredrich.vansterboras.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Ja, jag brukar också ta dem utomhus, i det fria. Där är de bäst i vilket fall.

2009-06-03 @ 14:12:42
Postat av: Martin

Man skall inte använda allmän sjukvård som ett argument för att reglera folks beteenden! Allmän sjukvård har vi för att det är en bra idé, inte för att vi skall få lagstifta bort hälsovådligt beteende. Tillåter man sig att använda allmän sjukvård på det viset en gång, så finns det inget hinder att göra det igen och igen.Det är sådant som ger liberaler som hävdar att socialisering leder till ofrihet vatten på sin kvarn.Visst skulle det vara fantastiskt om man med ett par rader i en lagbok kan eliminera självdestruktivitet ur människans psyke. Men jag är ledsen att säga det, politik är inget universalverktyg hur mycket politikerna än försöker.Nicklas,

håller inte med. Rökning är bäst i en väl inrökt lokal, jag vet inte varför men det smakar bättre då, IMHO.

2009-06-03 @ 15:31:12
Postat av: Nicklas Eriksson

Det handlar inte om allmän sjukvård, det handlar om ekonomi.Liberalerna får anse vad de vill i den frågan, de påstår att socialisering leder till ofrihet vad jag än skriver om frågan om tobaksrökning.Jag tror inte på att självdestruktivitet skulle ligga som en defekt gen eller som en sataniskt implementerad omedveten tanke i psyket. Det är inlärt.

2009-06-03 @ 16:36:50
Postat av: Martin

Nicklas,

ekonomi är det man använder för att det inte skall vara uppenbart att man använder allmän sjukvård och andra allmän service för att tvinga fram lagar som inskränker privatlivet. Jag har i den här bloggen vid tidigare tillfälle starkt varit tvungen att förklara för folk att folk skall få vara fredade i sitt eget hem. Man skall inte använda ekonomiargument för att förbjuda folk att göra saker i sina hem eller i sina kroppar. Mitt hem är mitt hem och där röker jag, super och exponerar mig bäst fan jag vill. Blir det skador så höj hyran.

2009-06-03 @ 17:40:24
Postat av: Nicklas Eriksson

Vad kan jag säga? Bor du i allmännyttan och hos vissa privatvärdar, så vänj dig vid tanken, för rökförbud kommer att komma där. Kan inte säga om hur länge, men det blir det. Redan idag kan jordabalken kapitel 12 ("hyreslagen") användas för att förbjuda rökning i lägenhet, men man har valt att tolka den välvilligt.Jag har ingen lust att få högre hyra för att andra anser det vara sin rättighet att förstöra lägenheterna som sedan måste saneras och renoveras för tiotusentals kronor innan nästa hyresgäst kan flytta in.

2009-06-04 @ 10:51:14
Postat av: Medicin & Hälsa - Cecilia L

Varannan svensk slutar inte med rökningen efter sin första hjärtinfarkt även om det är bevisat att rökning är en av de största riskfaktorerna för att drabbas av hjärt-/kärlsjukdomar. Jag håller med om att det är en självdestruktivitet och ingenting annat.

2010-12-14 @ 10:54:31
URL: http://medicinhalsa.blogspot.com
Postat av: Nicklas Eriksson

Ja visst är det. Det är inte bra för något alls.

2010-12-14 @ 20:39:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0