Island och EU.

Island ska ansöka om medlemskap i EU. Det kommer nog att sätta Norge i ett nytt läge. Olja eller inte olja, kan de stå kvar utanför som enda Nordiska landet i så fall?

Kommentarer
Postat av: Patrik

På vilket sätt har Norge varit beroende av Island i EU-frågan hittils?

2009-07-16 @ 20:20:10
URL: http://campkent.wordpress.com/
Postat av: Nicklas Eriksson

Beroende har de väl inte varit, men de har nog haft visst moraliskt stöd av det.

2009-07-16 @ 21:57:17
Postat av: Tiger

Varför Norge skulle vara tvunget att gå med i EU bara för att Island gör det begriper jag inte. Även om det känns som en smått teoretisk diskussion så undrar jag ju även vad exempelvis vi i Sverige vunnit på vårt medlemskap. Överväger fördelarna nackdelarna? Jag tvivlar starkt. Vad skulle Norge vinna på ett medlemskap?Norge, Schweiz och Island har stått utanför EU. Jag betvivlar att de skulle ha varit mer välmående länder om de varit med. Jag ser inte hur den nuvarande isländska krisen hade förhindrats av ett medlemskap och Norge och Schweiz hade nog knappast varit bättre länder.

2009-07-18 @ 01:25:05
URL: http://www.moderskeppet.blogspot.com
Postat av: Nicklas Eriksson

Tiger, jag propagerar inte, jasg spekulerar bara.

2009-07-18 @ 19:56:28
Postat av: Tiger

Jo, jag antog ju nästan det. Jag misstänker att både din och min inställning till EU har samma nivå av entusiasm... :-)Det jag är lite orolig för är dock den här inställningen att man nästan inte kan stå utanför EU eller EMU som europeiskt land. Jag tyckte mig till min förvåning ana detta även hos dig, men är lättad om jag misstog mig.

2009-07-19 @ 12:13:47
URL: http://www.moderskeppet.blogspot.com
Postat av: Nicklas Eriksson

Jag är ytterligt tveksam till EU i dess nuvarande form. Skulle det dock kantra över till socialistisk majoritet kan det bli ett bra instrument. Många av mina kamrater i Fjärde Internationalen i Europa förstår inte ens frågan om att lämna EU.Jag antar att det handlar om inställning. Vi svenskar tror oss ofta ha så extremt mycket att förlora på EU.

2009-07-19 @ 20:37:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0