Fryckman och Strandberg

Ibland stöter man på saker från det förgångna som gör en alldeles varm i hela kroppen och man blir glad resten av dagen.

På Östra Begravningsplatsen i Göteborg vilar inte bara min frus farfar och Viktor Rydberg (båda litterära giganter men så olika i sitt tänk och sin syn på människan), utan även mer anonyma giganter, som även har uträttat stordåd under sin levnad. Den här stenen står en bit ifrån begravningskapellet, upp mot den så kallade Rikemanskullen (där bl. a. släkten Seatons något desperata gravmonument, fullt värdigt Konungarnas dal, står) men inte på samma sida.
Graven tillhör logevaktmästare J.P. Fryckman samt hans hustru B.J. Strandberg. Under sin levnad sparade och samlade och gnetade de båda ihop en betydande del av kapitalet till spar -och pensionskassan för "åldrige tjenstehjon" som det hette på den tiden. Det vill säga pigor, hembiträden, kuskar, stalldrängar, latrintömmare och alla andra parior som rörde sig i det sena 1700- och det tidiga 1800-talets Göteborg. Detta för att dessa också skulle kunna få något lite mer än vad samhället erbjöd vid denna tid, det vill säga fattigstugan borta vid Tegelbruksängen, där Gamla Ullevi idag står och gungar.

På den tiden fanns
det inga aktieklipp att göra, inga pensionsförvaltare, inga sparbolag, inga nyutexaminerade  handelskillar med vax i håret och ny Carrera som villigt ger dig "hjälp" med att förvalta dina pengar. Fryckman och Strandberg samlade ihop detta av sina egna inkomster vecka för vecka, månad för månad för att vid slutet av sitt eget liv kunna ge till de som hade det sämre än de själva.

Veckans props denna vecka går till dem. Rätt av. Större blir det knappast.

"Frid med de gamla
som tjenarna tjente
som visste att samla
vad Gud dem förlänte.
Men  blott för att dela
med lidande bröder
men blott för att hela
det hjärta som blöder"

Kommentarer
Postat av: Karl-Alfred, en ung sjoman

Fanvad vackert! Man blir tarogd! Det ar annat an falsk borgerlig valgorenhet i alla fall.Jag ar snart hemma igen. Borde vara i Kopenhamn i slutet av nasta vecka. Darifran tar jag taget upp. Eller vad fan, kan inte du komma ner till Danmark sa kan vi tat lugnt dar ett par dagar?

2009-07-11 @ 15:55:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0