Tack för den svenska vården som är så jävla bra!

Till alla er där ute som går runt och tror att den allmänna vården är så otroligt dålig: här är ett exempel på att så inte är fallet.

I fredags vaknade jag med en snabbt tilltagande värk ovanför höger höft, under revbenens fäste i ryggen någonstans. Det var lite diffust, jag kände inte exakt. Jag ringde vårdcentralen för att beställa tid (OBS, inte för någon akuttid), berättade som det var, att jag trodde att det berodde på mina lipomer (en slags relativt ofarlig tumörsjukdom) och att det gjorde ondare och ondare.

"Har du så ont att du behöver komma in redan idag då kanske?" frågade sköterskan, men jag sade som det ärligt var:

 "Nej, riktigt så ont gör det inte. Jag kan vänta ett tag. "

"Okej, jag ska titta på det så ringer jag upp inom en halvtimme" sa sköterskan. Femton minuter senare ringde hon och meddelade att jag var välkommen på måndag (ja, idag då) för att träffa en specialist på allmänmedicin.

Nu sitter jag framför datorn,
opererad och klar. I förmiddags då. Tusen tack till den svenska sjukvården och till er som just nu betalar skatt för att den här åtgärden kunde genomföras till den för mig högst överkomliga summan av etthundratjugo kronor. Högst överkomligt för en student.

Till sommaren börjar jag jobba igen, antingen på ett nytt jobb eller på mitt gamla. Då börjar jag åter betala in för er som kanske gått i pension eller börjat plugga, eller blivit sjuka tills (hoppas inte men man vet ju aldrig) dess.

Kommentarer
Postat av: Jeanette

fy fan, det är så man blir tårögd. :-)

2009-01-19 @ 19:35:05
URL: http://www.jeanettestojic.blogspot.com
Postat av: Jeanette

hoppas dock inte att det var något allvarligt och att du är kry nu!

2009-01-19 @ 19:36:28
URL: http://www.jeanettestojic.blogspot.com
Postat av: Nicklas Eriksson

Ja, det funkade som clockwork:)Allvarligt och allvarligt... Nej.

2009-01-19 @ 19:49:37
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: Stefan S

Jag får hem SKL (Svenska kommuner och landsting eller något liknande). De hade gjort en jämförelse mellan Sverige, Norge, Finland och Danmark. Det enda Sverige låg i topp på, det var kostnaden för sjukvården, i övrigt var det andra länder som presterade bäst.Det var ju dock bra att du kunde få en bra service när du behövde det. En arbetare ska ju trots allt producera.

mvh

2009-01-19 @ 21:10:36
Postat av: livelev

Grattis, Nicklas!Själv har jag inte lika bra erfarenheter av sjukvården. Fast det beror nog på att sjukhuset här servar nästan halva Sverige.

2009-01-19 @ 21:49:47
URL: http://blogg.passagen.se/livelev
Postat av: Nicklas Eriksson

Stefan: det kan ju till stor del bero på att Sveriges landsting tillåter läkare att vara tjänstlediga på halvtid för att arbeta i Norge. I alla fall de landsting/regioner som ligger nära Norge. För jävligt.livelev: Ja, det var skönt att det gick så smidigt. Vad hände med gamla tiders småstadslasarett egentligen? De fungerade så bra.

2009-01-20 @ 06:12:22
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: Calle

Oj, men det är ju bra att det funkade så bra.Den svenska vården är så klart inte katastrofalt dålig och allt annat man säger ibland. Enligt alla empiriska källor så är den mycket bra, smolket i bägaren är dock fortfarande att man på sina håll för en del ingrepp har långa väntetider.

2009-01-20 @ 17:41:18
Postat av: Nicklas Eriksson

Ja, det var kanon. Grymt bra bemötande, trevlig (och skojfrisk!!!) läkare. Har jag aldrig varit med om förr. Att de skämtar menar jag. Efteråt kom sköterskan in i salen för att bestämma tid för stygnen, jag behövde inte ens leta upp henne.Vår lärare i samhällsekonomi och juridik sa idag att vården måste ha köer, annars börjar folk söka för en sticka i fingret. Han trodde också, precis som i stort sett alla andra, att jag vill ha en stor, statlig tungrodd vårdorganisation a la Sovjet när jag sa att jag är emot privat vård av etiska skäl.Varför skulle någon vilja ha det?

2009-01-20 @ 18:30:35
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: Calle

Fast att behöva vänta i 1 år på till exempel en knäoperation gagnar ju ingen, och det är ju främst sådana operationsköer som man slår ned på i mätningar. Har för mig att det har blivit bättre de senaste åren men en del orimliga köer finns det fortfarande. Men överlag är det ett väl utbyggt, modernt och fungerande vårdsystem som vi har, att hävda något annat är svårt.

2009-01-21 @ 01:10:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0