Stockholms sophämtare nära strejk!Strejka i Stockholms drömfabrik också!

Som jag skrev
för ett par månader sen så går det ofta åt helvete när dagens nya "hjältar", entreprenörerna, ska ta över offentlig verksamhet och pressa ner löner och arbetsvillkor eftersom det är vad de tjänar sina pengar på.

Dagens Nyheter skriver
om hur situationen ser ut för sophämtarna i Stockholm. Dessa är nära vild strejk på grund av usla villkor med kraftigt stigande avfallsmängd.


- Förr va, då käkade folk kokt potatis på måndagen, stekt på tisdagen, mos onsdagen och så blev det pannkaka på torsdagen. Fredagen var vikt åt radhusbiffen och sen var det tomt i kylskåpet. Nu storhandlar folk, jobbar över och hinner inte käka upp maten de köper. Jag lovar, mängden sopor har ökat ofantligt, tro mig, jag har varit i branschen i 27 år...


Första gången jag såg en sopbil med namnet Liselott Lööf på undrade jag hur länge det där skulle hålla, för man fick Berlusconi- och Napolivibbar direkt. Nu har det visat sig vad Liselott Lööf tjänar sina pengar på: knäckta sophämtarryggar.

Nej ut i strejk för tusan!
Liselott Lööfskan kan gott hämta soporna själv. Hon kan ändå inte ersätta er med några brytare, för så jävla många med lastbilskort finns det inte.

Snett över gatan släpar Peder Murell på en pirra med sex sopsäckar med så där en 250-300 kilo surt stinkande hushållsavfall, det droppar odefinierbar vätska ur illa knutna påsar och Peder svär när en av dem går sönder och innehållet smetas ut över trottoaren.

- Fast det kunde vara värre. Typ spöregn. Eller svårforcerade snövallar på gatan.


Sånt har jag också sett efter att ha tömt sopor på svenska mässan i massor av år. Både inne och ute.

Liselott Lööf ska dumpa priset på entreprenaden med 1,3 miljoner kronor. Det är mer än vad både Berra och Peder får ut i ersättning för sina knäckta ryggar i framtiden det. Men Liselott sover nog gottt om natten.

- Det värsta är att de som bestämmer, de har inte fattat. Konkurrens funkar bara till en viss gräns. Nu har vi människor blivit handelsvaror, utan att någon förstår hur mycket vi jobbar. Vi är beredda att strida för vår sak, säger Berra som skulle få sin lön sänkt med mellan 20 och 30 procent samtidigt som han förväntas jobba mer om han skrev på.

Ni fattar ju själv att vi inte kan ha det såhär. Eller det kanske "funkar" tills slipsnissarna själva blir konkurrensutsatta?

- Det finns en gräns för vad vi tål. Den är nådd, säger Berra Ramhquist.

Kommentarer
Postat av: johan

håller med till 100%! klockrent inlägg!

2009-02-04 @ 15:43:49
Postat av: Nicklas Eriksson

Tack men, jag måste säga att det klockrenaste står Berra Rahmqvist för! =)

2009-02-04 @ 21:47:40
Postat av: En som vet!

Bra gubbar stå på er ni har stor feedback från de som fattar vad som händer!!!!Alla vill kunna komma hem efter jobbet och orka va med familjen utan krämpor.

2009-02-04 @ 22:31:27
Postat av: Robin

Väl skrivet kamrat.

Hoppas att det går väl för våra kamrater i deras strävan att förbättra sina vilkor.

Men LO står väll bara och tittar på som vanligt.

2009-02-05 @ 15:40:47
Postat av: Nicklas Eriksson

Ja säkerligen, allt för samförståndet med Svenskt Näringsliv och för att våra hjältar entreprenörerna ska få ha de bästa möjliga villkoren.

2009-02-05 @ 16:52:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0