Du skall icke strejka eller arbetsköparnas sju (för)budord.Stefan Fölster är det inte, men båda är konservativa patrikarker.


I rapporten "Den svenska modellen har kantrat" förde den arbetarfientliga organisationen Svenskt Näringsliv fram sju krav på att i Sverige på 2000-talet strypa grundläggande fackliga rättigheter. Jag går igenom dem och tolkar dem som Oraklet i Delfi! Alla som vill ha en liten aning om hur det är att behöva köpa alla sina arbetskläder själv, betala för att få dem tvättade och dessutom köpa varenda verktyg själv rekommenderas att läsa "Ett land i Gryningen" av Dennis Lehane. Den utspelar sig i slutet av Första Världskriget, och det är tillbaka till den utvecklingsnivån som Svenskt Näringsliv vill föra oss.

Första (för)Budet: Inför en proportionalitetsregel. En stridsåtgärd måste stå i proportion till dess konsekvenser och vilka effekter den får för företagen och tredje man.

Vad betyder det? Arbetsdomstlolen skulle kunna förbjuda strejker och blockader som drabbar en arbetsköpare "för hårt". Eftersom AD sedan 1920-talet gått under öknamnet "Klassdomstolen" är det ingen tvekan om hur pass högt ribban för vad som är "för hårt" skulle ligga. Speciellt symaptiåtgärder anser alltid arbetsköpare drabbar dem för hårt...

Andra (för)Budet
: Förbjud sympatiåtgärder, det vill säga säkerställ att utomstående arbetssäljare inte tvingas in i andras konflikter.

Vad betyder det? De vill att lagen helt ska förbjuda sympatiåtgärder eftersom trots att AD alltid kan fås att tippa över åt deras sida med endera åtgärden så finns trots allt risken för att någon kollobarotör eller någon med alltför högt rättspatos skulle kunna smyga sig in i domstolen. Då kan det hemska hända, att AD skulle kunna döma mot arbetsköparna!

Tredjde (för)Budet: Inför möjlighet till tvångsskiljedom via lag för att tvinga parterna till ansvarsfulla avtal.

Vad betyder det? I en tvångsskiljedom ska skiljemän med stöd av lag kunna förbjuda strejker och blockader om avtalskraven anses "för höga" eller inte tillräckligt "ansvarsfulla".

Fjärde(för)Budet:
Ge medlare ökade befogenheter att skjuta upp eller inställa stridsåtgärder som varslats.

Vad betyder det? Jo, att arbetsköparna trots sin dominans i klassdomstolen samt med tvångsskiljemän inblandade ändå inte känner sig helt säkra påatt alltid vinna. Blockader och strejker kan rulla på ändå! Därför anser de att även medlaren ska kunna ha den befogenheten.

Femte (för)Budet: Förbjud alla konflikter som är samhällsfarliga!

Vad betyder det?
De vill att lagen helt ska förbjuda strejker och blockader som kan vara samhällsfarliga. Som samhällsfarliga räknas alla strejker och blockader som saknar det de ser som proportionalitet, innehåller sympaitåtgärder eller icke av Svenskt Näringsliv anses som ansvarsfulla.

Sjätte (för)Budet:
Förbjud organisationer som saknar kollektivavtal att vidta stridsåtgärder inom en områden där det redan finns gällande kollektivavtal.

Vad betyder det?
Jo, att lag helt ska förbjuda strejker och blockader som syftar till att en grupp anställda kräver sin rätt till ett avtal på sin arbetsplats som säkerställer deras löne- och arbetsvillkor.

Sjunde (för)Budet:
Inför förbud för fackliga organisationer att vidta stridsåtgärder mot företag där organisationen saknar medlemmar.

Vad betyder det? Även om alla på en arbetsplats är oorganiserade behövs arbetet regleras. Arbetssäljare befinner sig alltid i underläge gentemot arbetsköparen i en anställning, och säger ofta att man är helt nöjd, även under  helt horribla förhållanden. Om ett kollektivavtal tecknas kan fackföreningen säkerställa att arbetsköparen inte bedriver utpressning mot arbetssäljarna.

Vad står då emot det här? Ja, egentligen inte mer än att du och jag som inte är rika och som tvingas att arbeta för att få ihop till vår försörjning inser att tillsammans är vi starka och organiserar oss. Då kan de aldrig knäcka oss hur mycket de än försöker. Du måste inse att de rika inte vill dig väl. De skiter i om du säger dig vara aldrig så liberal och "företagarvänlig", när det kommer till kritan är du också arbetarklass, och dess organisering är ett hot mot dem. Då åker du lika lätt som mig som är revolutionär. Vi har ett gemensamt intresse, att försvara våra rättigheter! Det kanske är det enda vi har gemensamt alls, men det är fan så viktigt.

Och den gemenskapen
bryts enbart av vilken sida du står på i konflikten mellan arbete och kapital. Tillhör du de styrande, politiska eller ägande klasserna så har du inget gemensamt med oss. Det är därför de nationella, nazisterna och fascisterna har fel, sann gemenskap uppstår inte för att man har samma hudfärg, den uppstår för att man delar samma villkor.

Därför ska du se över och igenom att de rika och fascisterna försöker få dig att tro att problemen i samhället beror på Ahmad eller Zoraya med bruna ögon och mörkt hår. Antingen försöker de få dig att tro att de tar ditt jobb från dig eller att de får dig att betala för mycket i skatt för att de ska få sin försörjning om de inte klarar den själv. Men det ska du inte tro på. De nationella, nazisterna och fascisterna kallar ofta de som inte delar deras infantila tro på ras före klass för "PK-maffia" eller liknande. De menar att de som har sett samhällets sanna problematik, konflikten mellan arbete och kapital, går "maktens" ärenden. De tror att den politiska klassen styr och är det största problemet och hotet mot demokrati.

Så är det givetvis inte. Det stora hotet mot demokrati består ju självklart i att allt mer makt hamnar i händerna på företag som genom lagstiftning tillåts kontrollera mer och mer av vår vardag! Hur påverkar din enda röst i riksdagsvalet det som sägs i GM:s styrelserum tror du? På vilket sätt kan du som säljer cigg på Pressbyrån med din landstingsröst påverka hur villkoren för städerskorna på entreprenadbolaget ser ut när de fattas inom slutna dörrar eller i bastun? Det kan du förstås inte.

Ibland, när flera och fler igen trycker på och ställer krav tvingas företagen att backa. Kolla gärna in exemplet med filmen "Bananas" av den svenske filmmmakaren Fredrik Gertten. Där fick trycket från många det mäktiga företaget att backa och dra tillbaka stämningen som fruktbolaget Dole hade utfärdat mot Gertten för att han förde fram sanningen om hur bolagets gifter gjorde arbetssäljarna sterila. Men det händer alldeles för sällan och när det händer är det oftast ett uttryck för spontan, omedveten reaktion från folk som tycker "det här verkar ju inte rätt" eller liknande. Det är därför du ska ta kontakt med Socialistiska Partiet. Vi kan hjälpa dig med att se vad som kan och måste göras för att företagen ska backa oftare och oftare. Ju fler vi blir desto mer kan vi också påverka politiken!

Kommentarer
Postat av: Karl-Alfred, en ung sjöman

Helt rätt Nicke! Ge de jävlarna bara, ha ha! Fast jag ser ju hellre att folk går till oss i ställe.

2009-12-07 @ 19:22:24
Postat av: Lasse Strömberg

Bra och kul, men otäckt, inlägg.

2009-12-09 @ 19:46:02
URL: http://fotolasse.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Hoppas du tyckte det var Svenskt Näringslivs krav som var det otäcka:)

2009-12-09 @ 21:22:40
Postat av: Lasse Strömberg

Givetvis är det Svenskt Näringsliv som är otäckt!

2009-12-10 @ 18:28:33
URL: http://fotolasse.se
Postat av: Andreas

Nej, givetvis är det Nicklas inlägg som är otäckt! Hur kan denne arbetarslyngel komma och tro sig ha rätt att ifrågasätta dessa ärans män hos Svenskt Näringsliv som vet vad som är bäst för oss alla?OBS: Jag var givetvis ironisk. Ungefär så gick dock resonemanget hos min liberala och borgerliga kurskamrat häromdagen.

2009-12-11 @ 19:41:08
Postat av: Nicklas Eriksson

Diskuterade ni min blogg? Intressant i så fall:)Ännu intressantare är väl att bli kallad slyngel vid snart 36 års ålder, ha ha!

2009-12-11 @ 20:16:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0