Skoj från skojfrisk blogg!

He he. Inte för att jag gillar att länka till bajsfontänen Politikerbloggen, men det här är verkligen roligt. På många sätt.

Under Andra Världskriget
styrdes landet av en samlingsregering bestående av alla riksdagspartierna utom just kommunisterna då dessa till stor del internerades av just den regeringen, som hade ingen mindre än konung Gustav V, eller V-Gurra som jag kallar honom. Egentligen borde man kalla honom "heil-Gurra" då ingen svensk kung varit närmare öppen nazism än vad det gamla liket var. Han skrev gratulationsbrev till Adolf Hitler där han gratulerade till framgång på östfronten och de lyckade insatserna mot den "bolsjevikiska smittan" och ansåg att Sverige och Tredje Riket skulle stå nära varandra. Liksom en stor del av svenskt näringsliv dåförtiden, vilket kan tyckas konstigt då nazisterna nationaliserade de stora företagen till stor del, korporativister som de är. Sveriges högsta militärledning var också mycket förtjusta i utsikterna att få marschera under hakkorset en vacker dag, och det finns ett berömt foto på ledningen då de avlägger visit hos Führern och Joseph Goebbels. Tyvärr försvann det när jag flyttade mina prylar från min ex-frus dator till den här (liksom en bild av ett gäng muffare som fulla som små smurfer står och heilar mot en bild av Carl Bildt...), men jag ska nog lyckas hitta det igen. Det var i GP härom månaden också.

Jag är personligen
inte alls förtjust i bolsjevikernas syn på politik men står dem beydligt närmare än vad jag gör Sveriges kungahus. Nå.

Poängen är att V-Gurra
var den siste (?) kungen i Sverige som hade politisk makt. Den här samlingsregeringens beslut hade ingen legitimititet förrän kungen hade godkänt dem. Och så nära det bara går att komma öppen nazism utan att faktiskt smälla öpp garderobsdörren på vid gavel var V-Gurra givetvis ännu räddare för kommunisterna än vad sossarna och dåtidens svenska höger var. Jag tror faktiskt inte att Tage Erlander eller hans parti var personligen ansvarig för interneringslägren på svensk mark även om de givetis aldrig kan friskriva sig ansvar för dem.


Kommentarer
Postat av: Robin

Skickar bilden med "NUFFarna" (har inte skrivit fel) till dig.

2008-09-02 @ 22:26:57
Postat av: Nicklas Eriksson

Tack kamrat!

2008-09-02 @ 23:01:52
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: Daniel

Det är fan bra att vissa fler vet om dom här gratulationsbreven.

Jag har väldiga problem med dom royalistiska historierevisionister som härjar här i landet.

Politikerbloggen säger att dom är oberoende, men det får man ju tro om man vill det. Jag väljer att tro på tomten.

2008-09-03 @ 11:11:44
Postat av: Nicklas Eriksson

Politikerbloggen är så oberoende som ett vinstdrivande företag som är helt beroende av sina annonsörers och allmänhetens välvilja (ja, de ägs ju av TV4) kan vara. Sedan är ju både Svensson och Ahlsén svårt borgerliga och det spelar ju in.

2008-09-03 @ 16:43:18
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: Daniel A

Så att säga obundet regeringstrogen.

2008-09-04 @ 09:43:54
Postat av: Nicklas Eriksson

Ha ha ha=) Den var bra!

2008-09-04 @ 14:38:09
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: LG

Dravel.

Klart sossarna var medvetna om interneringarna. Sossarna drev ju länge en framgångsrik kamp mot kommunisterna.

Dessutom var det helt rätt att internera kommisarna eftersom det var potentiella landsförrädare, då som nu.

2008-09-05 @ 13:53:17
Postat av: Nicklas Eriksson

Ja medvetna var de säkert. Det var nog varenda parti i samlingsregeringen. Men inte ensamt ansvariga, och Tage Erlander var inte ensam ansvarig. Det var regeringens ledare, HMK Gustav V.Vad är en landsförrädare?

2008-09-05 @ 16:05:33
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0