När pigavdraget blir till att köpa sig en egen liten piga.

Har debatterat lite pigavdrag med Little Misschatterbox. Blev tvungen att leta upp grundmaterialet för utredningen om pigavdragets effekter, och när jag läst igenom hälften ungefär, på sidan 167, häpnade jag. För så här står det:

"Utredningen föreslår att det ska införas ytterligare en möjlighet att få skattereduktion för hushållstjänster. Förslaget innebär att en privatperson som köper hushållstjänst av en fysisk person som inte har F-skattsedel kan få skattereduktion med belopp som motsvarar redovisade arbetsgivaravgifter. Utredningens förslag innebär att den sammanlagda skattereduktionen för samtliga reduktioner inte får överstiga 50 000 kronor per beskattningsår."

Vad innebär nu detta?

Jo om vi börjar med det ekonomiska. 50000 är i runda slängar en kvartstjänst för städare. En fysisk person som inte har f-skattesedel är en människa, anställd eller inte, som den som har råd och moral nu verkligen kan köpa som sin egen lilla kungens piga ca 500 timmar om året. Övriga 1500 timmar får personen ifråga hitta på något annat under.

Det vill säga om förslaget går igenom - men med en regering som anser det vara ett riktigt jobb att slava för någon jävel som tycker det är viktigare att gå på teater, bio, innekrog eller att utveckla sig själv istället för att städa upp sin egen jävla smuts, varför tvivla på att det skulle bli så?

Kommentarer
Postat av: Tiger

Du anser inte att det är ett riktigt jobb att städa åt någon annans smuts? Har du inte själv arbetat med just detta?Är problemet att arbetsplatsen utgörs av av andra personers hem? Om istället platsen där arbetet utförs exempelvis är ett företag eller en skola så blir det "ett riktigt jobb"?

2008-09-08 @ 11:26:48
URL: http://www.moderskeppet.blogspot.com
Postat av: Roger

Detta är ett steg bakåt verkligen. Men om man stoppar sig en anings, så måste man ju se den samhällskonimiska nyttan med det. Låter väldigt torrt detta. Men folk får jobb, ekonimin stärks. Visst detta är bra, men vad offrar vi inte för detta. Detta är ett av många steg för att skapa det klassamhälle som många verkar efterfråga. Så på sätt och viss är det marknadsstyrt?=) Och marknaden är du och jag, eller hur.

Men att införa denna form av slaveri, som jag ser det. Det klingar illa i mina öron. Vart är vår solidaritet människor. Hur kan vi tillåta att vårt land återgår till ett land där man ska stå med mössan i handen när patron kommer. Ne nu får vi fan ta och skärpa oss en anings anser jag

2008-09-08 @ 12:33:54
URL: http://www.flumdrutt.se
Postat av: Nicklas Eriksson

"Du anser inte att det är ett riktigt jobb att städa åt någon annans smuts? Har du inte själv arbetat med just detta? "Jo, i stort sett hela mitt yrkesliv med kortare avbrott."Är problemet att arbetsplatsen utgörs av av andra personers hem? Om istället platsen där arbetet utförs exempelvis är ett företag eller en skola så blir det "ett riktigt jobb"?"Svar ja. Plus att de som köper sin lilla piga får göra skatteavdrag för det! De kommer verkligen att ha råd med tjänstefolk om detta går igenom. Bedrövligt.Roger: alla jobb är inte bra.

2008-09-08 @ 13:51:28
Postat av: Tiger

Jag kan på ett sätt begripa logiken i att kritisera skatteavdrag för just en specifik typ av tjänster.Det är det här andra, att på något vis andras hem inte bör vara arbetsplats som framstår som ologiskt. Jag får ju lätt intrycket av att det mest handlar om att "tjänstefolk" och "pigor" ger taskiga vibbar och påminner om gamla tider. Ett rent känsloargument alltså.Om en barnflicka har högre lön, bättre arbetstider och ett bekvämare jobb än en tjej som jobbar på dagis så är det fortfarande inte "ett riktigt jobb" eftersom barnflickan arbetar i någons hem?

2008-09-08 @ 14:09:22
URL: http://www.moderskeppet.blogspot.com
Postat av: Nicklas Eriksson

Nej, men det anser jag iofs inte att så värst många jobb är. Mitt kommande jobb som fastighetsvärd kan vara ett undantag eftersom du slipper förvaltaren så länge han inte får några klagomål, och du gör och följer din egen budget, men hundraprocentigt kan det inte bli med rådande system. Du är alltid underställd någon annan som har makt över dig. Och visst är det ett känsloargument.Varje gång jag är hos kompisen och ser den lilla klockan på väggen i hans arbetsrum som förr var pigkammare kokar det i mig av ilska. Knappen sitter i vardagsrummet, eller "salongen" hette det väl förr...Folk som arbetar i någons hem har f.ö. så många undantag från arbetslagstiftningen att ingen liberal borde vara för det av den anledningen. Arbetsmiljölagen och arbetstidslagen gäller till exempel inte. Och de skulle jag säga är rätt crucial för ett gott arbete.

2008-09-08 @ 16:47:06
Postat av: Tiger

Det finns nog inte så många jobb där du inte är underställd någon eller någon annan har makt över dig. Så är det ju för nästan alla. Kunder, väljare, uppdragsgivare, aktieägare eller sponsorer -- de som har makt över oss kommer i olika skepnader och oavsett samhällsform är det svårt att hamna i en situation där någon inte bestämmer över oss på något sätt.Jag tror att folks hem kan vara bedrövliga som arbetsplatser och jag tror att de kan vara mycket bra.Jag har en känsla av att det ju egentligen inte främst handlar om att arbetsmiljölag och arbetstidslag inte gäller i hemmen som gör dig upprörd. Utan för att hemmen är just hem. Lite underligt.

2008-09-08 @ 17:23:24
URL: http://www.moderskeppet.blogspot.com
Postat av: Nom-de-Guerre

Barnflickan är outnumbered @ work och hamnar därför naturligt i underordnad position visavi sina arbetsköpare. Helt andra spelregler än för de offentliganställda inom omsorgsindustrin (dagis). Husor och pigor kan inte konkurrera med annat än priset på sitt arbete, därför skapas en naturlig nedåtgående spiral vad gäller både arbetsförhållanden och löner.Vi vill inte ha tillbaka pissjobb som statare, torpare, dräng, piga, husa, daglönare, tjänstehjon för det var skit. Been there, done that.

2008-09-08 @ 17:39:16
Postat av: Nicklas Eriksson

Well, Nom-de-Guerre beskriver det hela mycket precist.En gång gick vi ut ur herrskapens hem med högburna huvuden, nu ska ni inte få lura tillbaka oss igen med ett snyggare namn och en lite annan affisch.Harsh but true=)

2008-09-08 @ 17:53:46
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0