Mycket bra skrivet!

Dagens länk går till bloggen Fragment och Mattias som skriver exakt som jag känner inför den socialdemokrati jag lämnat bakom mig. Tack för att du satte ord på mina tankar!

Kommentarer
Postat av: Tiger

Intressant läsning. Jag tror i och för sig att om man ska behålla regeringsmakten i en västerländsk demokrati så blir man nästan oundvikligen tvungen att kompromissa rejält med sin ideologiska övertygelse. Om man har någon vill säga. Jag tror inte att denna makt-ideologi (dvs brist på ideologi) är något som är specifikt för just Per-Albin.Det som är lustigt med den här artikeln är att jag känner nästan precis likadant. Fast när det gäller borgerligheten. Som nyliberal är det oftast inte med stor entusiasm man röstar borgerligt.FRA-frågan var droppen för min del. Det var i och med den som jag insåg att jag inte kan rösta på Alliansen i nästa riksdagsval. Den ideologiska kompassen var helt sönderslagen. Vilket jag ju inser att du även tycker att sossarnas dito är, Nicke. ;-)

2008-09-12 @ 15:53:41
URL: http://www.moderskeppet.blogspot.com
Postat av: Sebastian

Otroligt intressant läsning. Varken Sossarna eller Alliansen står för det de borde. Alla vägrar stå upp för den ideologi man valt, utan det är hela tiden en jävla massa tummande på idelogigränserna. Jag anser att hela det partipolitiska systemet i Sverige är åt helvete för tillfället.. och texten som var skriven på Fragment får en att se ännu mörkare på framtiden..

2008-09-12 @ 16:12:06
Postat av: Nicklas Eriksson

Ja, Tiger, jag förstår att du tycker det. Mycket väl.Sebastian, åt helvete kanske är lite starkt, men definitivt på väg åt en slags klump i mitten. Och det är inte bra.

2008-09-12 @ 17:18:56
Postat av: Ohyra

Nu gillade jag fragments text enormt mycket. Men däremot så anser jag att omständiheterna formar ideologin, enligt mig. Kanske inte på ett så enormt uppenbart sätt som att man totalt omvärderar den men tillräckligt för att mna ska få utrymme att agera på ett sätt som gynner en eller dom man bryr sig om.(enligt mig, självklart)

Om du är en tonårssnubbe i en skithåla nånstanns - utan jobb eller trolig framtid - och din enda erfarenhet med invandrare är nån kille som mobbade dig eller nåt, så kommer du nog ha rätt lätt att att se dom som ett troligt och enkelt hanterbart hot (och därför fastna för nån av dom rasistiska partierna). Om du är en komplett mysvänster/mysliberal lallare och din enda erfarenhet av invandrare är på avstånd så är det rätt lätt att du romantiserar den bilden och gör dom till nåt dom inte är, nåt mer än mänskligt; en ide typ.Båda åsikterna, den rasistiska och den romantiserande, båda lika farliga, kommer från omständigheter, krav och behov (för att ta rasism som ett exempel). Att kringå dom har realiteterna (som är realiteter som vi alla kanske inte ser likadant på) är möjligt men inte särskilt troligt. Därför formas politiken mer av en jakt på kontroll av det man styr (för att få igenom dom välmenande planer man har) och kontroll av makten (utan vilken planerna kan skrotas). Stalinism, politikerkontroll och företagsplanering (för att dra dom enkla exemplen) baserar sig på dom här sakerna.En persons behov och omständigheter dikterar i del hans handlande och därför hans ideoligiska åskådning i viss utsträckning (jag säger absolut inte att detta är nåt komplett).En svältande person bryr sig inte om det är en Mahatma Gandhi, Olof Palme eller Pinochet som ger honom mat (om han inte har nån tidigare hang up på dom) utan snarare att han inte går hungrig om han tar emot det. Det är därför frihet är en tanke som bäst tänks över på en mätt mage.Ingen av dom har: Reinfeldt, Persson, Per-Albin eller för den delen Pinochet trodde nog att dom agerade fel. Dom kan ha kännt sig tvingade till ett val, se det som ett nödvändigt ont eller helt enkelt ignorerat konsekvenserna eller omständigheterna kring deras beslut, men dom tog det nog i god tro - i förhoppningen av att det dom gjorde var det rätta (för jag antar att ingen av dom ansåg sig vara annat än "god" med allt vad det innebär)SAP's agerande (som bara vrålar maoism btw) är naturligt, på samma sätt som en företagsledning ser sparkande av tusentals som nåt naturligt och korrekt. Inte på grund av ondska eller grymhet, utan för att dom - på grund av omständigheter och behov - väljer det för dom självklara och enda rätta.BTW Nicklas ledsen för att jag inte skrivit på ett tag - det är tokigt just nu, helt otrligt tokigt (men jag, pojkvännen och två andra har börjat på en analog blogg för inscannade texter och bilder)

2008-09-12 @ 22:39:18
URL: http://ohyra.blogspot.com
Postat av: Nicklas Eriksson

Det är lugnt Ohyra. Och jag delar din analys om ideologierna. Vad jag menade med att Fragment satte ord på mina tankar var just det att han beskrev min känsla för sossarna. Jag är uppvuxen i en skogs- och gruvarbetarsläkt där alla har dragit nytta av sossarnas politik, alla har varit med i facket och ingen, absolut ingen har varit blå. Därmed fick jag en naiv bild och romantiserad bild av partiet (även om jag röstade på centern i mitt första val, ung och dum som jag var), en bild som krackelerade när jag väl engagerade mig och upptäckte att gamla SAP were no more och att det som fanns kvar mer påminde om Folkpartiet än något annat.

2008-09-13 @ 09:57:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0