Kurs i att svärta fötterna!


Jag sitter
och läser företagsekonomi ur ett teoretiskt perspektiv. Jag är så förbannad så jag får ont i magen på den här kursen som är en kurs i ren marknadsliberalism. Man lär inte ut något som helst ifrågasättande, så det står jag och två gubbar till för under lektionerna.

Såhär ställs en fråga: "Vad händer på kort sikt om nya snickare som debiterar väsentligt lägre timpris börjar konkurrera? Analysera, utbud, efterfrågan, prisutveckling, och tjänstens utveckling. Vad händer på längre sikt?"

Svaret är: "De nya snickarna kommer att efterfrågas = höguppbokning lång tid framöver = är medveten om att man ligger lågt i pris = man kan ta bättre betalt = priset glider uppåt . Tidigare etablerade snickare sänker priserna eller konkurrerar på annat sätt (tjänsteutveckling)."

Det är vad man menar händer på längre sikt. Inte ett ord om de snickare som kan tvingas från hus och hem på grund av svartfötterna där inte. Bara om hur fantastiskt det är med fri marknad. Inte ett ord om hur man kan motverka att någon av snickarna drabbas ekonomiskt eller tvingas ut i arbetslöshet på grund av lönedumpning. Bara om hur olagligt det är med kartellbildning, samt att all form av sådan är olaglig.

Tur att vår
klass inte kommer att gå ut som sant troende marknadsliberaler.

Kommentarer
Postat av: Roger

Göta Petter, är socialism en sjukdom. Herregud. Detta var då helt främmande för mig. Är det läge att lägga in sig, eller går det att sjukskriva sig?

2008-09-24 @ 00:51:32
Postat av: Calle

Ar vid en offentlig datorsal nu och ids inte med att andra til svensk teckenuppsattning, ber om ursakt for den eventuellt forsamrade lasbarheten som detta resulterar i.



***



Fast "nya snickare" behover ju inte betyda strejkbrytare och svartfotter? Om jag och en kompis utbildar oss till snickare och startar ett eget foretag med ett affarskoncept som bygger pa att ta lagre betalt an andra snickare, i hopp om att istallet fa fler arbeten, ar det inte var rattighet att gora det?



Visst har du ratt har, nationalekonomi ar i mangt och mycket liberal ekonomi. Det kanske beror pa att liberal ekonomi, eller i alla fall en ekonomi som omfattar begrepp som marknad och pengar, verkar vara den enda ekoniomi som fungerar.



Men i vilket fall som helst ar det ju rattvist. Socialisterna och marxisterna kontrollerar ju fullstandigt sociologin och pedagogiken, och liberalerna kontrollerar nationalekonomin och kanske aven i nagon man statskunskapen.

2008-09-24 @ 05:07:39
Postat av: Nicklas Eriksson

Roger, det är en viss herre som är bannad härifrån som har postat den länken. Kommentaren raderas.



Det är lugnt Calle. Jo, det är det. Det är det som kallas entreprenad och är mycket efterfrågat eftersom det leder till att lönerna sänks, och jag begriper inte för mitt liv varför man skulle vilja sänka sin lön.



Kan knappast sägas vara rättvist. Folks löner bygger inte på skolan. Men det är klart, inledningen på kursen är bara grundläggande marxism. Kanske därför jag har så lätt för det.

2008-09-24 @ 05:48:38
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: Daniel

Man kan väl säga att marknadsekonomin kommer aldrig att gå efter reglerna. allt är bara ett enda stort undantag. Det är som den branch jag är i. Där har vi en konkurrent som har 80% av marknaden. Men dom har inte fått den genom att ge lägst pris, eller bäst kvalitet, utan dom har fått den via kontakter, golftourer och utdelning av motorcyklar. Det företaget är såpass dominerande nu på marknaden att kommuner har slutat göra upphandlingar utan skuttar iväg dit direkt för att skriva kontrakt.

Så den enda marknadsregeln man behöver kunna är att inga regler gäller.

2008-09-24 @ 08:42:02
Postat av: Roger

Han verkar lite knas. Men såna behövs dom med. De får en annan att framstå som väldans rationell och vaken =)

2008-09-24 @ 12:01:44
Postat av: Gustav

Jag är lite nyfiken på var du drar gränsen vad gäller prisförändringar för tjänster som enskilda företagare erbjuder. Skall de vara tillåtna alls utan kartellinblandning typ facket? För om ingen priskonkurrens är tillåten, då är det ju enbart löneförhandlingar som sätter (minimi-)priser. Och gäller det även i andra branscher? Lönerna och priserna är ju förknippade, lönen tas ju från vinsten liksom.



Det låter väldigt stelbent och märkligt det hela, även om man likt mig anser rent generellt att ekonomi som baseras strikt på Marx arbetsvärdesteorier är blaha-blaha. ;)

2008-09-24 @ 12:18:16
Postat av: Nicklas Eriksson

Enskilda företagare ska enligt mig inte ta ett öre under de lokala avtalen på det avtalsområde där de tar arbete.



Nej, den enda tillåtna kartellbildning som världssamfundet enats om ska vara tillåten är just priset på arbete. I ILO:s portalparagraf står det "...work is not a commodity." och kan alltså inte jämställas med att sälja exempelvis en byrå.



Löneförhandlingar sätter inte alls bara minimipriser. De sätts i de centrala avtalen. Sedan förhandlar de lokala klubbarna om lokal lönebildning (pengar över avtalet) med varierande framgång.



Daniel, hela grunden i företagsekonomi bygger på Marx teorier.



2008-09-24 @ 16:42:49
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0