CERN, kometen och ånglok.

Satt och snackade lite med ett par gamla arbetskompisar idag, och vi pratade om experimentet vid CERN. Ni vet, jordens undergång och det där jålet. Då slog det mig: Emil i Lönneberga! "Kometen! Hujedanemej!". Och Lina svimmar och trillar ner på trasmattan i köket i Katthult.

Det var för runt hundra år sedan. Då sket folk ner sig för "kometen". Allt uppblåst i media på samma sätt. För tvåhundra år sedan bajade folk i byxorna om de fick se ett ånglok. När år 1000 närmade sig trodde folk att jorden skulle gå under. Precis detsamma oroade man sig för när 1900- talet skulle gå över i 2000- tal.

Nu läser vi om TONÅRINGAR (for god´s sake!) som kommer hem och till skolan och har dödsångest över svarta hål som ska sluka jorden! Men herregudihelvete!

Det här kommer folk om hundra år att skratta åt, precis som vi skrattar åt "Kometen! Hujedanemej" idag.

Kommentarer
Postat av: Peter PC Carlsson

Ja hujedamej. Det finns mycket tokerier, som vi får leva med och skrata åt själva, även om det är svårt ibland. Ska man tex skratta t Sverigedemokraterna och deras demagogi?Ska man skratta åt pastorer, Green, som predikar att homosexuella är sjuka och som en cansersvulst?Jag vet inte, men jag vet att den sista galningen är inte född och rädsla kommer alltd att vara styrande för de som inte kan sätta sig över den.Ja halleduttane da och hujedamej.

2008-09-12 @ 18:58:08
URL: http://enbart.blogg.se/
Postat av: Martin F

Jag läste en insändare i metro igår som liknade folks oro för Cern som för miljöförstöringen...

2008-09-12 @ 19:28:49
Postat av: Nicklas Eriksson

Ja det är svårt att göra annat än att skratta åt dem som parti i alla fall. Vi som inte behöver vara PK för att något parti inte ska ta illa upp kan kosta på oss den lyxen. Att folk röstar på dem, det däremot är skräckinjagande.MartinF, förut skrattade jag åt de som tog upp alarmismen, men nu är jag övertygad om att vi kommer att ropa varg så ofta att när den väl kommer så kommer vi inte att oroa oss förrän det är försent.

2008-09-12 @ 19:41:15
Postat av: Roger

haha jo det är smått underhållande det där. Man kan bärja lite hur det står till med ungdomen idag. Håller Mtv och alla såpor på att fördumma dom totalt, haha

Satt på bussen igår och hörde på 2 snyftande tjejer, som verkligen var livrädda. Herregud säger jag bara...Om de närvarade lite mer i skolan, läste en och annan bok, så kankse de skulle förstå bättre..

2008-09-12 @ 20:43:30
URL: http://www.flumdrutt.se
Postat av: Daniel

Om man nu bortser från de fakta som säger att det inte är nån fara med det projektet är det faktiskt så att vi vet extremt lite om universum. Vi kan förklara vissa fenomen osv och det finns olika teorier. Men vi förstår det inte och kommer förmodligen aldrig göra. Att sätta igång sånna processer som svarta hål är det klart att folk blir rädda. Liksom, hur kan universom vara oändligt? Hur kan det finnas materia? Och hur skulle det inte kunna finnas någon materia, inte finnas någonting? Ungefär här inser man att vårat förstånd inte är kapabelt till att förstå universum och dess mekanismer.

2008-09-14 @ 00:27:57
Postat av: Nicklas Eriksson

Ja, men för trehundra år sedan kunde de inte föreställa sig en sådan sak som en finlandsfärja, ett jetflygplan eller en organtransplantation heller...

2008-09-14 @ 02:13:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0