Varför Israel inte är en demokrati enligt Röde Condoren

Björn FridénAlliansfritt Sverige skriver om de 34 borgerliga plattnackar som frambär sina hyllningar till Israel i Aftonbladet. Röde Condoren hittar en del fel i deras inlägg:

"Följande sakfel hittades av mig!

Israel är en demokrati - fel. Partier som kritiserar eller är emot Israel som en judisk stat eller sionismen får inte ställa upp i val.

modern [stat] - fel. Det är en stat där religiösa lagar råder för såväl judar som kristna, muslimer och andra troende. Det finns inte heller någon separation mellan kyrka och stat.

framgångriks nation - fel. Israel är beroende av USA:s pengar. I annat fall skulle det vara en primitiv bonnstat som överlevde nätt och jämt på jordbruk. Som ändå kommit genom att sno mark.

Man läser inte om att mellanöstern är omgärdad av diktaturer - fel. Det förekommer ofta att Israel är mellanösterns enda demokrati. Däremot framkommer det inte att många av dessa diktaturer, förutom Iran och ibland Syrien får stöd från västvärlden.

Nidbilden av Israel är kutym - fel. Se ovan.

neutrala skildringar ovanliga - fel.

positiva reportage sällsynta - fel.

Palestina är ingen demokrati - fel. Det hade fria val, felet är bara att "fel människor vann".

Israel är det enda lande där man kan välja vilka som ska styra landet - fel. Partier som kritiserar sionismen är förbjudna att delta.

...fri press får råda - fel. Enligt Gush Shalom så har staten rätt att stänga ner en tidning.

I Israel får kvinnor verka fullt ut - fel. I Israel får inte kvinnor skilja sig utan att mannen samtycker. Och OM mannen samtycker försöker rabbin som verkar vid förhandlingarna att lappa ihop äktenskapet i alla fall. När det gäller värnplikten får israeliska araber inte göra den vilket sätter de på efterkälken i samhället eftersom värnplikt är ett krav för att få studera eller få vissa jobb.

Israel respekterar minoriteter - fel. Beduinerna i Negev är diskriminerade och trakasseras av myndigheterna. Bland annat försöker man förmå de att flytta in till städerna så man kan riva deras eftersatta bostäder och tält.
Israeliska araber är strukturellt diskriminerade och kristna blir ofta trakasserade och deras liv dikteras efter religiös lag."

Kommentarer
Postat av: Calle

Har du några källor till dina påståenden?

"Partier som kritiserar eller är emot Israel som en judisk stat eller sionismen får inte ställa upp i val."

Nu tror jag inte att detta stämmer med verkligheten, men även om det stämmer så betyder inte det i sig att Israel inte är en demokrati.

"framgångriks nation - fel. Israel är beroende av USA:s pengar. I annat fall skulle det vara en primitiv bonnstat som överlevde nätt och jämt på jordbruk."

Det tror jag inte. Jordbruket idag står enbart för 2,4 % av Israels BNP. Israel har en väl utvecklad teknologisk industri - det är ingenting som blott bidrag skapar, utan det skapas av att människor skapar och arbetar.

Merparten av USAs bidrag går ju inte till ekonomin, utan till försvaret av Israel.

"Som ändå kommit genom att sno mark."

Detta är en sanning med grov modifikation. Mot slutet av 1800-talet påbörjades en stor judisk migration till det brittiska Palestina. Stora arealer mark köptes, och vid tidpunkten för Israels utropande så ägde Jewish National Fund allena 12,5 av marken som Israel då bestod av. Lägger man även till alla tusentals privata, judiska landägare så får vi en bild där Israel till stor del grundades på judisk mark.

"Israel respekterar minoriteter - fel. Beduinerna i Negev är diskriminerade och trakasseras av myndigheterna."

Att diskriminering förekommer på vissa områden betyder inte att landet inte respekterar minoriteter. Det förekommer ju som bekant diskriminering även i Sverige.

"Man läser inte om att mellanöstern är omgärdad av diktaturer - fel"

Så du menar att länderna runt om Israel är demokratier?

"Bland annat försöker man förmå de att flytta in till städerna så man kan riva deras eftersatta bostäder och tält."

Vad har det med diskriminering att göra?

2008-05-15 @ 23:54:57
URL: http://www.callebergstrom.blogspot.com
Postat av: Hampus Eckerman

Calle, om du inte "tror att det stämmer med verkligheten" kan du väl göra en enkel koll innan du ifrågasätter. Läs t.ex The Guardian:

"Under a new law introduced in May, the knesset can disqualify a candidate or party for denying Israel's existence as a Jewish or democratic state or for support of armed struggle, terrorism or an enemy of Israel."

Ett förslag vilar också att tvinga parlamentariker att erkänna Israel som en specifikt judisk stat.

Och ditt argument om att amerikanska pengar mest går till militäraändamål blir också korkat, det gör ju att mer pengar i Israel frigörs till att användas för andra ändamål.

Och rent skammlöst lögnaktiga är dina kommentarer om att marken i Israel inte skulle vara stulen. 1948, innan statens bildande, låg 6% av marken i judisk ägo. Efter att palestinierna fördrivits låg 56% av marken i judisk ägo. Se kartorna över ägande i Israel samt befolkningsfördelning.

Gällande diskrimineringen går 4% av statsbudgeten till landets palestinier, en fjärdedel av befolkningen. Den judiske befolkningen får alltså kring åtta gånger så mycket som den palestinska. Svart på vitt.

Resten av din text har inget med saken att göra, bara ett försök att byta ämne.

2008-05-16 @ 13:42:03
URL: http://motbilder.se
Postat av: Calle

"Ett förslag vilar också att tvinga parlamentariker att erkänna Israel som en specifikt judisk stat."

Jag förstår inte varför detta är ett problem för vänstern, när liknande saker händer på Kuba, i Venezuela eller till och med i Nordkorea brukar ju marxisterna mena att det är kulturimperialistiskt att kräva västerländsk demokrati i andra länder och att vi måste visa respekt för olika länders demokratiuppfattningar.

"Och ditt argument om att amerikanska pengar mest går till militäraändamål blir också korkat, det gör ju att mer pengar i Israel frigörs till att användas för andra ändamål."

Men eftersom Israel har långt större försvarsbehov än till exempel Sverige så blir det ingen större skillnad. Om inte Israel haft detta stora behov av att försvara hade man nog kunnat haft en försvarskostnad i linje med Europas länder, och då hade man inte behövt bistånd. Nicklas här ovanför påstod att Israel skulle vara en fattig jordbrukarstat utan det amerikanska biståndet, vilket är felaktigt och vrångbild av verkligheten.

"Och rent skammlöst lögnaktiga är dina kommentarer om att marken i Israel inte skulle vara stulen. 1948, innan statens bildande, låg 6% av marken i judisk ägo."

De siffror jag har sett är högre, enbart Jewish National Fund ska ha ägt 12,5 % av marken. Sedan tillkommer ju privata markägare.

"Efter att palestinierna fördrivits låg 56% av marken i judisk ägo."

På vilket sätt fördrevs den arabiska befolkningen? Den uppfattning jag har fått är att våldsamma konflikter utbröt, inte sällan initierade av arabiska militanta grupper, och att de judiska grupperna till slut vann över dessa.

"Gällande diskrimineringen går 4% av statsbudgeten till landets palestinier, en fjärdedel av befolkningen."

Vad menar du med att pengar ur statskassan går till en minoritet? Hur ser detta ut? Vad pratar du om egentligen, brukar det finnas anslag till folkgrupper i statsbudgetar?

2008-05-16 @ 13:57:54
URL: http://www.callebergstrom.blogspot.com
Postat av: AK

Calle: Lägg ner, du ser ju vart det går i debatten. Du förlorar på knock. Men för min del får du gärna skriva mer då det har ett humorvärde.
Framförallt gillar jag ditt lysande argument "Kuba och Nordkorea är lika dumma och odemokratiska som Israel". När ni får slut på argumenten så kommer det gamla "ni gillar Nordkorea kortet fram" helt utan relevans för debatten.
Hur blev Israel demokratiskt genom att vara som Nordkorea?

2008-05-16 @ 17:57:18
Postat av: Calle

Haha, alltså jag är ingen israel-fanatiker, men jag tycker bara att man ska sträva efter en sann och balanserad bild i alla situationer. Sedan finner jag det intressant att många på vänsterkanten är så selektiva när de kräver demokrati och frihet. Självklart har Israel en del allvarliga problem.

2008-05-16 @ 18:29:46
URL: http://www.callebergstrom.blogspot.com
Postat av: nicklas eriksson

Calle: läs rubriken igen. Fråga Condorito Rojo.

2008-05-16 @ 23:17:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0