Men fy fan Göran Johansson, vill du få mig att lämna LO med?!?

image37                                                               VERSUS                                                      image38


Göran Johansson
, ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg, går ut med vad han tycker om facklig kamp i GP. Så här säger vördade herr Johansson om hamnarbetarkonflikten mellan den fria fackföreningen  (inte med i LO, dödssynd i vissa sosseläger) Hamnarbetarförbundet och Göteborgs Hamn (kommunalägt). Det är pinsamt tydligt att det är väldigt länge sedan Göran själv stod på barrikaderna och hade något att kämpa för på egen hand. Hamnarbetarna ska såklart rätta sig efter vad arbetsköparna och LO beslutar och vara jävligt tacksamma. Det är inte acceptabelt att två fackföreningar som dessutom båda två är röda (well, sort of...) strider på det här viset, det fattar vem som helst att Svenskt Näringsliv gnuggar händerna!

"Göran Johansson: Hamnarbetarna jävlas Göran Johanssons plötsliga inhopp i hamnkonflikten väcker starka känslor bland GP-läsarna. Johanssons anklagade på tisdagsmorgonen Hamnarbetarförbundet för att "jävlas"."Äntligen är det någon politiker som bryter tystnaden om att Göteborgs hamnarbetare är bortskämda", skriver en läsare. En annan tycker istället att det är "skandal att Göteborgs starke man ger sig in i detta".

TISDAG 13 MAJ
Det var på morgonens frukostmöte med Svenskt Näringslivs medlemmar i Göteborg som kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Göran Johansson, tog bladet från munnen i hamnkonflikten.
Han gjorde det på en direkt fråga från AB Volvos styrelseordförande Finn Johnsson:

- Det är en sak som skiljer Göteborgs infrastruktur från resten av landet - att en så väldigt stor del av vår export och import går här igenom. Staten och övriga regioner måste känna ett väldigt stort ansvar för att bevara den infrastruktur som är nödvändig för vår handel. Och det argumentet tycker jag inte man hör så mycket om, sa Finn Johnsson.

Göran Johansson höll med:

- Det är helt rätt, vi har två problem i hamnen. Det är dels Hamnarbetarförbundet som just nu håller på och jävlas så mycket de orkar, vilket innebär att det finns rederier som är beredda att lämna Göteborgs hamn.

Han fick då frågan från debattens moderator Fredrik Belfrage:
Är du antifacklig?

Och svarade:
- Hamnarbetarförbundet sa jag. Det måste sägas, att det spelet som pågår i hamnen nu, är avgörande för Göteborgs hamns framtid. Man är inne i ett antal förhandlingar som är väldigt avgörande, och ligger på gränsen. Får man inte ordning kommer redarna att vända.

Det är ingen tvekan om att Göran Johansson lägger stor del av skulden för hamnbråket på den fackliga organisationen. Men uttalandet kan också ses mot bakgrund av den gamla internfackliga konflikten mellan LO-förbundet Transport och Hamnarbetarförbundet.

Det är Transport som har rätten att teckna kollektivavtal, men det är utbrytarfacket Hamnarbetarförbundet som organiserar de flesta anställda i hamnen.

Den andra frågan som Göran Johansson lyfte upp gäller transportsystemen till och från hamnen och de investeringsbeslut som Göteborg och övriga regionen väntar p när det gäller järnvägen.

- Marieholmsbron är antagligen den mest kritiska punkten i hela den svenska infrastrukturen. Sveriges import och export hänger på en svängbro, sa Göran Johansson.

Göteborg Hamn är en aktuell fråga i dag, även i Stockholm. Där pågår förhandlingarna i Arbetsdomstolen där hamnbolaget har stämt Hamnarbetarförbundet för vad som inträffade i samband med övertidsblockaden vid midsommar förra året."

Kommentarer
Postat av: Gustav

Det är ju inte så att det enbart är Hamnarbetarförbundet inblandade i konflikten som är i AD det är ju både Hamnarbetarförbundet och Transport.

2008-05-14 @ 11:37:05
Postat av: nicklas eriksson

Jo såklart, men man märker ju att Göteborgs "starke man" hyser agg mot ett annat rött fackförbund för att de varit så fräcka att inte falla för påtryckningarna som Transport hade gjort.

2008-05-14 @ 17:49:00
Postat av: Roberth Ström

Gör som de smarta lämna LO!

2008-05-15 @ 13:11:27
Postat av: nicklas eriksson

LO består av femton förbund. Kul att höra att du tycker att Hamnarbetarna och Lokförarförbundet var smarta. Då tror du trots allt på facket.

2008-05-15 @ 15:54:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0