Chi-chi-chi le-le-le viva Chile!

Jag läser i Göteborgs Posten att nära hundra hantlangare till Augusto Pinochet, 3000 chilenares bödel, massors fördrivare och ett antal moderata riksdagsmäns (och kvinnors) idol, ska gripas.

Måtte de dömas till de straff de förtjänar. Ärkegalten själv, och Margaret Thatchers idol, kom ju undan när han dog härom året. Jag har aldrig trott på himmel eller helvete, men om det finns är det få som jag önskar en enkel biljett neråt som Augusto.

Moderaterna är för övrigt medlemmar i samma politiska international som Chiles båda fascistpartier (jo det är de, det är inte något jag skriver för att kasta extra skit på dem) Union Democrática Independiente och Renovación Nationál.

Båda dessa förde fram Pinochet som president under diktaturen och moderaterna tyckte att det var onödigt att ta avstånd från juntan!Kommentarer
Postat av: Tiger

Utan att alls försöka vara polemisk så undrar jag vilka moderata riksdagsmän (och kvinnor) som har Pinochet som idol?

2008-05-27 @ 17:03:06
URL: http://moderskeppet.blogspot.com
Postat av: Nicklas Eriksson

Tja, det går ju såklart inte att peka ut någon. Riktigt så dumma i huvudet så att de säger det öppet är de ju inte.

Nu var ju inte hon riksdagskvinna, men hon subban som erkände att hon rökte cigarr för att fira att Palme dog skulle jag ju bli förvånad om hon inte gillade Augusto och hans gärning.

Många i både center, folkparti och moderati bekänner sig dessutom till samma liberala inriktning på ekonomin som infördes i Chile efter kuppen, Chicagoskolan.

2008-05-27 @ 17:08:55
Postat av: Tiger

Jag tror faktiskt inte att det finns någon som på allvar gillar Pinochet bland de moderata riksdagsledamöterna. Som väl är.

Jag skulle aldrig säga att vänsterpartister har Stalin som idol om jag bara misstänkte det och inte hört någon konkret säga det. (CH Hermansson uttryckte ju viss beundran för Stalin i någon artikel på 50-talet, men tog smakfullt sedan faktiskt avstånd från Stalin och sa att det var dumt skrivet.) Det är liksom svårt att veta vad folk _egentligen_ tycker, man får ta fasta på vad de säger och gör.

Men visst, när det gäller den ekonomiska politiken som bedrevs i Chile så tror jag att du kan hitta flera från de partierna du nämnde som tyckte den var bra.

Sedan förmår de ju säkerligen att hålla två idéer i huvudet samtidigt och inser att bara för den ekonomiska politiken hade fördelar så ursäktar inte detta diktatur, avrättningar, förföljelser och tortyr.

2008-05-27 @ 17:27:43
URL: http://moderskeppet.blogspot.com
Postat av: Tiger

Just det, en liten detalj. När det gäller "subban som erkände att hon rökte cigarr för att fira att Palme dog" så var det sannolikt så att _hon_ inte alls rökte. Däremot rökte _han_. Personen i fråga var man på den tiden. ;-)

2008-05-27 @ 17:31:34
URL: http://moderskeppet.blogspot.com
Postat av: Nicklas Eriksson

Många äldre vänsterpartister var ena riktiga tomtar fullt i klass med ärrarna. Som väl är är det inte så längre. Men du får väl säga vad du vill om dem.

Mja, jag vet inte... Marion Radetski, professor i ekonomi vid Umeå universitet och ekonomisk rådgivare åt Carl Bildt 1991-1994 svarade på frågan om vad han anser om demokrati: "Demokrati tenderar att lamslå beslut!". Han sa inte rätt ut att han är antidemokrat, däremot att han vill bestämma själv. Det är väl känt att det i borgerliga kretsar (och i arbetsköparorganisationerna) finns inställningen att de som inte är välutbildade eller lyckade entreprenörer inte ska ha så förbannat mycket åsikter. Högerpartiet var inte alls förtjusta i rösträttens fullständigande eftersom två fattigas röster slår en riks. Och de fattiga är MÅNGA fler än de rika.

De förmår nog hålla två idéer i huvudet, men de kan nog inte hindra att det slår lite rotskott mellan dem...

2008-05-27 @ 17:35:17
Postat av: Nicklas Eriksson

Där ser man, där ser man.

Inte för att jag betvivlar det, men har du någon länk på det?

2008-05-27 @ 18:03:00
Postat av: Tiger

Jag hittade tyvärr inte den länk där jag först uppmärksammades på detta. Bilden här är mindre, men jag tycker ändå att den säger mer än tusen ord:

http://forum.bmw-mc-klubben.se/member.php?u=424

Eller vad säger du?

2008-05-27 @ 19:05:35
URL: http://www.moderskeppet.blogspot.com
Postat av: Nicklas Eriksson

Hmm... ja, hakan är ju rätt kraftig. Trevligt att det finns lite HBT-kompetens inom moderaterna i alla fall.

2008-05-27 @ 19:31:44
Postat av: Ohyran

Lär inte Perelli vara Moderat?

Problemet är inte nödvändigtvis att flera mdoerata politiker tänder på diktaturorer (det vet man ju inte) utan snarare att dom för en politik som inte bara stämmar från en fientlig inställning till majoriteten av samhället utan också strävar mot en om möjligt ännu mer fientlig position till den majoritet den är menad att gagna.

Om dom sen fullkomligt hatar Pinochet men älskar hans snarlika politik eller i ord hyllar den ovan nämnda majoirteten är struntsamma - deras handlingar är ju dom samma

2008-05-28 @ 23:26:30
URL: http://ohyra.blogspot.com
Postat av: nicklas eriksson

Korrekt analys, Ohyran. Chicagoskolan har varit en källa till upphetsning för liberaler världen över since it´s origin. Oavsett konsekvenserna i mänskligt lidande.

2008-05-29 @ 12:09:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0