Flamman - tidningen som är bättre än sitt parti!

Jag satt på 58:ans buss på väg hem från skolan. Fastighetsföretagande (inte lika poltiskt pekande pass denna gång) och mattetenta stod på dagordningen. Den sket sig med en bredsladd, men tro fan det. De flesta i klassen repeterar matematiken, jag läser den för allra första gången och vi har åtta dagar på oss att läsa in fyra kapitel samtidigt som vi har andra uppgifter också.

I vilket fall, det var inte skolan detta skulle handla om utan poltik. Jag kan ibland uppleva det som att vi lever i de poltiska idéernas yttersta vakuum. Allt flyter ihop till en bred mittfåra, allt går ut på att "vinna den odefinierade medelklassen", ingen pratar visioner för att det är farligt att sticka ut för mycket, det finns ingen som verkar ens försöka lyfta fram lite progressiv politik längre. Torr socialliberalism har blivit rådande agenda på de flestas dagordningar.

Men så kommer jag hem och hittar veckans Flamman på hallgolvet! Numret har en stor mittartikel om det Sydamerikanska samarbetet "Alba" som kan bli räddningen undan amerikanisering, svält, fattigdom, krig och analfabetism, FAST-projektet i Malmö som riktar sig till sexsäljare och ger dessa råd och stöd, man berättar om de stora hälsoriskerna för nattarbetare, och om hur de allt mer rigida a-kassereglerna slår mot kvinnor som arbetar deltid.

Tidningen berättar om oppositionen mot Mugabe kämpar vidare, hur USA:s invasion av Irak har lagt landet i förödelse och ruin. Och kultursidorna! Dessa underbara kultursidor som är så fjärran från Dagens Nyheters anala öfre medelklassperspektiv på kultur! Man rescenserar Tage Erlanders verk, man analyserar serien "Kungamordet" ur ett genusperspektiv och ägnar hela två sidor åt läsarnas insändare!

Det är en sån lättnad att jag nästan inte kan beskriva den att slippa läsa om "sexterror mot Linda Bengtzing", "Kvinna växte ihop med toalettsitsen, "Allt om helgens melodifestival" och annat hjärndött intelligensbefriat skräp som den stora "röda" kvällstidningen numera helt ogenerat med Landsorganisationens tysta godkännande ägnar sig åt i kampen för att bli Sveriges svar på äckliga The Sun. När införs "Sidan 3-flicka" i Aftonbladet?

Flamman är sammantaget en oerhört bra tidning med vassa analyser och kloka skribenter, inte minst läsarna själva. Skulle man döma från tidningen skulle Vänsterpartiet minst vara tredje största parti och inte flämta på fyraprocentsspärren.

Vänsterpartiet
behöver bli som sin tidning; orädd, analyserande och med ett knivskarpt perspektiv. Då lämnar man hotet från det av väljarna tillredda utvisningsbåset.

Kommentarer
Postat av: Fredrich Legnemark

Torsdagen är en högtidsdag..

2008-03-13 @ 20:32:33
URL: http://fredrich.vansterboras.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Ja absolut!

2008-03-13 @ 22:45:44
Postat av: Jonas Wikström, upplagechef Flamman

Fast Flamman är inte vänsterpartiets tidning, utan ges ut av en fristående tidningsförening. Ledarsidans politiska närhet (till v) kombineras med ett total avsaknad av organisatoriska eller ekonomiska band. Så vill vi ha det, och så ska det vara. Partitidningar tenderar att inte bli särskilt populära utanför sina partier.

Vi slickar i oss av berömmet och blir inspirerade att göra ännu bättre ifrån oss!

2008-03-15 @ 16:52:04
Postat av: Nicklas Eriksson

Jo jag vet att det inte är en "partitidning" i den bemärkelsen, Jonas. Men den står nära (v) i alla fall.

Och blir den ännu bättre så blir inte jag ledsen.

2008-03-16 @ 22:12:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0