Jag behöver din hjälp!

Såhär är det: efter att i alla år (utom mitt första val då jag vid dumma arton unga år röstade på centern. Ja jag skäms!) haft spikat vad jag ska rösta på så tänker jag inte rösta på Socialdemokraterna 2010. Jo kanske i kommunen, men inte í region (landsting för er som inte bor i väst) och riksdag. Uteslutet.

Nu går jag och är ambivalent som sjutton. Min sambo har svårt att förstå det, men det är inte lätt för en politisk junkie att ha en tabula rasa framför sig. Jag vill ha DIN hjälp, caballero! Vad fan ska jag rösta på? Och varför? Kom gärna med förslag så ska jag begrunda dem!

Och ja, känner ni för det så föreslå borgerliga partier. Jag kommer givetvis inte att rösta på dem, men förslag mottages ändå.

Thank you
for your time!

Kommentarer
Postat av: Allan Jonsson

Varför vill du inte rösta på sossarna då?

2008-06-11 @ 18:21:45
Postat av: Calle

Om du vill rösta på ett vänsterparti utanför riksdagen så finns ju Socialistiska Partiet, Rättvisepartiet Socialisterna och Kommunistiska Partiet.



Vad tycker du om dessa tre?

2008-06-11 @ 18:57:04
URL: http://www.callebergstrom.blogspot.com
Postat av: Gustav

Piratpartiet, kanske? Beroende på hur de utvecklar sig 2008-2010.



Deras frågor är ju iallafall viktiga och idag högintressanta oavsett politisk inriktning i övrigt. Om man inte vill välja någon inriktning inom vänstern och inte kan tänka sig ett borgerligt parti (vilket jag själv inte kan efter alla deras fadäser, trots att jag är "nyliberal") kan det ju vara ett alternativ.



Fast det är kanske för mycket individfrågor och för lite arbetarkamp? ;)

2008-06-11 @ 19:19:04
Postat av: nicklas eriksson

Allan: för att de har utvecklats alldeles för långt åt höger i alldeles för många frågor. Bland annat är de alldeles för okritiska till EU utan köper gladeligen de smockor som Lissabonfördraget för med sig.



Calle: av de tre alternativen skulle det klart bli socialistiska partiet (säger inte att de SKA bli så). Rättvisepartiet är jag lite rädd för på grund av things in the past och Ärrarna är stalinister som hyllar det vidriga Nordkorea, och jag är inte auktoritär socialist utan mer frihetlig.



Jag tror inte på ett parti som bärare och utvecklare av socialismen och det klasslösa samhället utan på människan själv.

2008-06-11 @ 19:22:02
Postat av: Calle

Men vad tycker du om Junilistan då? Feministiskt Initiativ? Europeiska Arbetarpartiet?



Vikingapartiet kanske är något? :)



http://home.swipnet.se/~w-18297/Vikingapartiet/

2008-06-11 @ 19:50:38
URL: http://www.callebergstrom.blogspot.com
Postat av: nicklas eriksson

Nja, junilistan och jag är inte överens i så värst mycket om sanningen ska fram:)



Feministiskt initiativ? Skojar du? Inte om jag så fick betalt! Jag är visserligen ekvalist med allt vad det innebär, men jag tycker helt enkelt för illa om Tiina Rosenberg som skämmer ut sig och sedan skyller på sin arbetarklassbakgrund.



Vet inte om europeiska arbetarpartiet ställer upp i riksdagsvalet precis.



Vikingapartiet! Sicka sköningar!!! Bara att garva, tack ska du ha! Men ett parti som ställer upp på kristen grund känns inte lockande heller.



Det känns som om det blir en röst på (v) till riksdagen i alla fall just nu. Inte för att jag känner att just (v) är partiet för mig utanför att det känns viktigare att bryta den så kallade alliansens regeringsinnehav.



Ja jösses vad mycket knäppa partier det finns! Det är ju en i högerns smala lycka att vänstern är så splittrad.

2008-06-11 @ 20:15:34
Postat av: nicklas eriksson

Sorry, Gustav, din kommentar registrerades lite konstigt. Givetvis ska jag svara dig också.



Alltså, min färg är röd. Alldeles för röd för att vara svart, alltså inte som i piratpartiet, utan svart som i anarkoinriktning (också känt som den mörka sidan av den progressiva kraften! Ni som läser Den maskerade proggaren vet vad jag menar.). Och det kan man väl med fog säga att piratpartiet har? De har inget tydligt klassfokus, i alla fall har inte jag lyckats utröna något och inte har jag sett någon annan samhällsanalys än att "vi gillar IT-teknik och vill kunna göra vad vi vill med den".



Jag vill veta hur (pp) tänker lösa energifrågorna, om de vill bygga ut järnvägen eller satsa på vägfrakt. Jag vill veta hur de står i storstadsfrågor och om de vill införa bensinsubventioner för folk som bor på landet och är beroende av bilen. Såna saker. Ska vi ha en stark rovdjursstam och hur vill Falkvinge bekämpa tjuvjakten på varg?



Men tack för tipset, Gustav!

2008-06-11 @ 21:27:13
Postat av: freden

Vad har skrämt upp dig när det gäller RSarna då? Måhända en aning vänsterns jehovas men i övrigt så verkar det vara juste folk=).

2008-06-11 @ 22:36:20
Postat av: Fredrich Legnemark

Ja du, nu blir det en partsinlaga, men likväl här kommer det; Jag tycker du ska rösta på Vänsterpartiet, inte bara för att Göteborgsvänstern har solida riksdagsledamöter (Det har dom) utan för att det parti vi håller på att förvandlas till, i rask takt, faktiskt är ett folkrörelseparti.

För att vi faktiskt knackar dörr, hör efter, frågar och tar reda på vad som behöver göras. För att vi, även om S slår oss i klassbas, faktiskt bibehållit en solid socialistisk grundsyn och likväl förpassat de demokratiska bristerna till historien.



Jag kan egentligen gräva fram tusen och åter tusen skäl att rösta på vänstern, men jag antar att det jag gissar skulle vara viktigt för dig är vårt ständiga försvar av arbetsrätten, våra ställningstaganden för arbetsrätten, vår utrikespolitik och vår eu-kritik.



Men du gör väl bäst i att vänta tills de olika valplattformarna presenteras, då vet du exakt vad du får.

2008-06-11 @ 23:20:27
URL: http://fredrich.vansterboras.se
Postat av: Gustav

Ingen fara, och tack för förklaringen. Jag har okej koll på färgbeteckningarna tror jag, har flera vänner som är/har varit anarko-rödingar av olika schatteringar. ;)



När jag läst det begriper jag att PP inte är ett alternativ, eftersom de i stort är ett parti för ett fåtal frågor och kan tänka sig att kompromissa om nästan all annan politik, med det block som tillmötesgår deras krav. De inser ju på den egna hemsidan sina begränsningar och hoppas som bäst kunna bli vågmästare någon gång i framtiden... och där kräva åtgärder som passar dem. Samt hota med missförtroendevotum eller stöd åt andra sidan om de inte får gehör. Fulspel på hög nivå, men kan teoretiskt sett fungera. ;) Jag tänkte det mer som ett alternativ om man är osäker och inte vet vad man vill välja, men anser att exempelvis integritetsfrågor struntas i av de övriga partierna - vilket man med fog kan hävda.



Som Fredrich skriver är det ju avgjort bra med lite folkrörelseanda i form av kontakt med medborgarna och inte bara styre från partikansliet. Där verkar vänstern driva en bra organisation, lokalt iaf.



Riksplanet är en annan femma, där tycker jag inte att vänstern verkar speciellt målmedvetna och organiserade.

2008-06-12 @ 10:18:33
Postat av: nicklas eriksson

freden: jag är lite rädd för Kristoffer och hans stora rottweiler! Nej ärligt talat, jag är såklart inte rädd för någon av dem personlligen. Men du har rätt i att de verkar lite väl sekteristiska, och det lockar mig inte så mycket.



Fredrich, det lockar ju förstås. Ett socialistparti måste såklart ha sina rötter i myllan, och det kanske inte (v) riktigt har varit kända för sedan den tunga industrins storhetsdagar? Jag drar mig till minnes en incident valrörelsen 2006 i Angered Centrum när Juhanni Kivinen som är gammal målare klättrade runt på taket till deras valstuga och försökte hamra fast takpappen som hade släppt med en sko tror jag det var samtidigt som han muttrade "...och vi ska föreställa ett arbetarparti!" eller något i den stilen, he he. Han vare den ende som fixade det.



Gustav, jag vet inte det, tycker det verkar som om de har något bra på gång på riksplanet. När de väljer Josefin Brink till partiledare kommer det nog att blomma ut på allvar. Hon kanske inte tar partiet till 12% igen, men säkerligen en bra bit från gungflyet runt 4-5%. Coolt dessutom med (som jag vet) Sveriges första tatuerade partiledare!

2008-06-12 @ 13:33:49
Postat av: livelev

Jag röstar på vänstern. Men jag tror inte att riksdagen leder utvecklingen, utan att det är tvärtom. Således är en lapp i en låda var fjärde år ganska betydelselöst. Det blir vänstern, för de är de minst onda. Politisk förändring - den gör jag i verkligheten, i vardagen, genom att sätta gränser och försöka leva som jag lär.

2008-06-12 @ 14:09:49
URL: http://blogg.passagen.se/livelev
Postat av: Gustav

Ja jag vet inte jag, Anders Borgs allerstädes närvarande hästsvans och öronring var det mycket tjat om, men frågan är hur coola de är egentligen? Det är väl att jämföra med tatueringarna som Brink har.



Hon lär vara roligare och bättre än Ohly iaf, om de nu väljer henne. Vad jag inte begriper med vänstern är varför de inte gör som både sossar historiskt och moderater nyligen har gjort framgångsrikt; moderera kraven för att stegvis genomföra det skifte man önskar. Det verkar ha varit väsentligt mycket mer effektivt.



Exempelvis 7 timmars arbetsdag, om inte nu 6 fungerar som realistiskt krav (vilket det inte verkar göra). Man kan ju ha visionerna kvar, men som slutmål.



I slagorden är politik att vilja, i verkligheten är det nog tyvärr att kompromissa... även om man har kärnfrågor och värderingar man inte kan vrida för mycket på. Jag skulle gärna ha platt skatt på <20%, delvis omarbetad arbetsrätt, avskaffade yttrande- och tryckfrihetsinskränkningar, bortplockat spritmonopol och omedelbart ensidigt tullavskaffande, men jag inser ju att det inte händer i ett svep... steg för steg kanske. :)



Gah vad mkt det blev. Spam..!

2008-06-12 @ 14:24:17
Postat av: nicklas eriksson

Äh, det är ingen fara, Gustav. Intressanta synpunkter även om jag inte delar dem. Nu har jag vare sig ring i örat eller hästsvans, däremot är jag rätt bra gaddad, därför tycker jag Jossan är coolare;) dessutom har hon tio ggr bättre musiksmak än den gamle mjukrockaren Borg, hon har spelat i ett skaband.



Du får väl höra om kamrat Legnemark kan sprida lite ljus på varför Vänstern inte har varit mer på i det fallet. Jag tror att det beror på att man inte vill dagtinga med sina åsikter. Och ännu har jag inte hört något vettigt argument till att sex timmarsdagen skulle vara omöjlig. Idag är åttatimmarsdagen en total realitet som ytterst få ifrågasätter, och argumenten mot den var exakt desamma som de är mot sex timmars idag.



livelev: Jo, lite så resonerar nog många som lägger en röst på vänsterpartiet. Men jag önskar att fler tänkte som du i den andra frågan!

2008-06-12 @ 17:07:53
Postat av: Alex

Då är det väl ganska enkelt. Du ska rösta på Vänsterpartiet förstås. Småpartierna (ex. SP som jag också gillar) är det ingen idé att rösta på, förutom i kommunvalet om de har en chans att komma in där.



Jag är själv inte vänsterpartist, men jag tycker att de blivit rätt bra på sistånde så jag ska fortsätta att rösta på dem.

2008-06-12 @ 18:47:44
URL: http://stockholm.suf.cc
Postat av: Gustav

Ibland kan det vara bättre att dagtinga med sina åsiker än att inget få ut. Att vinna halva segrar, det kan vara bättre än status quo. Och 35-timmarsveckor, dvs 7 timmars arbetsdag, det finns redan i Frankrike och Tyskland - även om de börjat avvecklas under tryck från billig arbetskraft österifrån som kan tänka sig att arbeta mer, eftersom de har mer att vinna på det. Det måste ju vara värt något att man kan peka på att det har genomförts i närområdet..!



Jag har arbetat 35-timmarsvecka i Tyskland och det är finfint. Lite mer sovmorgon, eller lite snabbare hemåt, om man har flextid. Om det är helt samhällsekonomiskt gångbart i nuläget är väl lite tveksamt, men det är ett exempel på en existerande policy. Liksom de tyska mer marknadsanpassade hyrorna, men de vill säkert inte (v) veta av... ;)

2008-06-12 @ 21:41:09
Postat av: Ohyra

Om jag får kasta in mina fyra cent i debatten så måste jag säga att du bör rösta lokalt först och främst efter det är där du har mest möjlighet att verkligen gå fram till politikern i fråga och ställa dom mot väggen angående vad dom ska göra och när. På riksdagsnivå är det direkt lögn att försöka sätta sig in i vad dom stpoa partierna ens vill.



Krassa fakta däremot är att SP, RS och KP(mlr) helt enkelt inte kommer komma in i Riksdagen. Punkt. Dom kan som bäst glida in på ett bananskal och hamna i en obehaglig "ingen vill prata med oss" sitts men bortom det inte ett skit. Och om det nu är så satans viktigt att påverka och rösta så är det ju korkat att rösta på nåt som helt enkelt inte kommer vinna, eller hur? Bortom rent idealistiska orsaker men då kan man lika gärna rösta på nåt av dom större och sen gå på dom mindres möten eller nåt efetrsom det bär samma kraft.



Vänsterpartiet med samma mynt kommer inte få genomföra sina mer progressiva krav utan kommer få behålla sin roll som nickedockor åt sossarna. Dom kan med lite nöd och näppa hålla sossarnas högerfalang lite i schack men troligen tvingas dom för att hålla oppositionen enad hålla käften och rösta med.

Medborgarlön och 6-timmarsdagen är väl så progressivt det tyvärr blir på regeringsnivå och båda dom kraven är det rätt tyst om, till och med i oppposition så man kan ana hur mycket dom kommer hålla käft om det sen (det förstnämna är ju helt ute också)



Från dom borgerliga är det väl egentligen inte så´mycket man kan hänvisa till som säljer en röst till dom och igna andra - dom vll ju i stora drag samma sak.



Jag säger inte att man inte ska rösta, eller att man inte bör rösta på SP/RS/KP. Jag säger inte heller att man inte ska rösta V/Mp/S. (jag e inte så nattsvart än)

Jag säger bara att den iver med vilken man ger sig in i röstningen eller dom orsakerna som ges varför man ska rösta eller dom parollerna som omger röstningen och att den ideologi som förstärks med dom parollerna inte klarar verklighetens lackmustest.



Röstningen är inte en garant, ett prerequisite eller mer än en förhoppning för frihet, rättvisa eller solidaritet.



Det är lokalt man kan i viss mån påverka, på regeringsnivå kan man bara förhindra dom grövsta dumheterna enligt mig.



(Jag röstade inte förra valet men valet innan det röstade jag V till riksdag och SP på Kommun och S till Landsting tror jag... kommer inte ihåg riktigt)

2008-06-12 @ 22:15:22
URL: http://ohyra.blogspot.com
Postat av: livelev

Jag anser att medborgarlön ska införas, och då tillsammans med allmän arbetsplikt inom offentlig sektor. Skriver lite mer om det i min egen blogg.

2008-06-12 @ 23:28:42
URL: http://blogg.passagen.se/livelev
Postat av: nicklas eriksson

Jamen Gustav, om det är samhällsekonomiskt gångbart eller inte beror ju faktiskt bara på normen om vad man ska tjäna in till sin koncern. Och den går att ändra.



Mitt företag sade under mitt sista år som klubbordförande upp 25 pers lokalt pga arbetsbrist men skeppade ändå ner nästan 60 miljoner till Paris.



Alex: det är åndå inte helt klart, för precis som Ohyra skriver så är jag ändå rädd att de kommer att bli en nickedocka till sossarna, som jag lämnat för att högerpolitiken är klar och påtaglig och att då rösta på (v) och i praktiken se dem säga ja och amen till den politiken vore... ett klart bakslag. Det vore en annan sak om de gick i vänsteropposition mot miljömoderaterna och sossarna om de kom i den ställningen, och klart visade att de var beredda att stjälpa regeringen om de inte fick igenom sina krav.

2008-06-13 @ 09:58:26
Postat av: Gustav

Jag menade inte riktigt så, det där är ju mer företagets driftsbeslut än rent samhällsekonomiska frågor (= finansiering för staten, budgetbalansering m.m.). De bryr sig nog egnentligen inte så mycket om hur länge du arbetar, om du lyckas prestera vad de är ute efter. Med reservation för typ av arbetsplats då, kan ju skilja en del. ;)



Jag menade mer åt det hållet att om den generella produktiviteten sjunker, då blir samhällsekonomin skralare eftersom skatteintäkterna minskar, färre arbetade timmar skall försörja lika många människor och samma infrastruktur... och en lägre produktivitet kan även skrämma bort investerare, som flyttar bort produktionen. Dåliga sidoeffekter alltså.

2008-06-13 @ 10:23:47
Postat av: Fredrich Legnemark

Det är nog att vi varit lite kompromisslösa i frågan. Nu formulerades kravet om denna kongressen, slutmålet är dock det samma.



Normalt sett hade jag utvecklat mitt resonemang, men jag har rivit kök i 7 timmar, så jag är rätt spak.

2008-06-14 @ 01:07:09
URL: http://fredrich.vansterboras.se
Postat av: Patrik Renfors

Jag behöver inte säga vad du sk rösta på, du har Vänsterpartiet i din ryggrad. Dina åsikter i din stämmer ju överens till fullo. Men det kan säkert vara ett svårt val, efter att ha varit sosse. Det sitter ofta ganska hårt inne att byta. Till något som sossarna har varit. Sanningen är att vänstern inte är så långt till vänster, vi ligger där (s) en gång har varit. Ta kontakt med ditt lokala (v)-gäng och gör slag i saken.

2008-06-14 @ 18:00:27
URL: http://www.oxelokamrat.blogspot.com
Postat av: Patrik Renfors

Klassbasen är nog olika i olika städer i olika partier. Vänsterpartiet i min hemstad, har en stor bas med många fackligt aktiva If-metallare eftersom att vi har ett järnverk i byn, därutefter har vi flertalet offentligt antällda varav folk i kommunals styrelse.



Visst har vi en stämpel med många akademiker och lärare, men det är en bra blandning. Vi är ju tillsammans ett socialistiskt och feministiskt parti. Vi har haft nivåer på 15-16 % i min kommun, men vi hade ett bakslag och hamnade bara på 12 % förra valet, dock tappade (s) lika mycket procent. Vi styr dock med två partier. Nu har (s) tabbat sig bmassor med idrottsrörelsen, och flera framträdande sossar har sagt att de tror att (v) kommer hamna på 18 % nästa val. Vi får se.



Vi har varit väldigt lyssnande, haft god facklig golvkontakt och fungerat som ett folkrörelseparti ska göra.



Du är inte bara välkommen att rösta på oss, du är välkommen till att göra partiet starkare genom att gå med. Stärk vår socialistiska och feministiska kamp. Hjälp Ana Rubin, Mats Pihlhem och gänget.

2008-06-14 @ 18:17:25
URL: http://www.oxelokamrat.blogspot.com
Postat av: nicklas eriksson

Ja Ana och Cristian har jag bra kontakt med. Men medlemskap får allt vänta en stund. Kampen kan föras ändå genom diskussioner med folk på gator och torg och det gillar jag. Är nog född agitator.

2008-06-14 @ 23:54:51
Postat av: Sambon

Din sambo har svårt att förstå det, inte eftersom jag är politiskt ointresserad, utan eftersom jag inte tror på partipolitik. Det kommer aldrig finnas ett parti som passar en perfekt.



Man röstar bara på det minst dåliga, eller det som är mest taktiskt.



Mycket kan hända på två år, därför onödigt att oroa sig för det redan nu :)

2008-06-17 @ 13:41:10
Postat av: nicklas eriksson

Ja, kära sambo, jag begriper hur du menar, men eftersom jag inte är partipolitiskt ointresserad och dessutom som jag skriver står inför en väg utan skyltar för första gången i mitt liv är det något som upptar mycket av min tankemöda.

2008-06-17 @ 13:46:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0