Mina brev till tre kvinnor

image19


I torsdags kväll satt jag och skrev ihop tre brev till tre olika kvinnor.

Det första till Kerstin Billmark, ordförande i Lokalförsörjningsnämnden där jag varit ersättare.

Det andra till Helena Nyhus, ordförande i Idrott och Förening där jag också varit ersättare.

Det tredje till Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt och någon som jag betecknar som en vän förutom partikamrat.

De borde ha fått dem idag. Förhoppningsvis hunnit läsa dem också.

I breven förklarar jag att jag vill hoppa av mina uppdrag och begära utträde ur socialdemokraterna. Det sved att skriva dem, för jag har haft så kul och lärt mig så mycket och lärt känna en massa underbara människor genom socialdemokratin, men det är dags att lämna. Jag förklarar i breven att jag inte kan stå för politiken som partiet för och att jag inte skulle kunna förklara den för en väljare i en valrörelse. Jag anser att högervridningen har gått alldeles för långt inom partiet och valet av Mona Sahlin till ordförande var i det närmaste farsartat. Jag är spiksäker på att folk gavs munkavle från 68:an och blev tillsagda att inte kandidera för att släppa fram Mona, även om jag givetvis aldrig kan bevisa det.

Jag anser att socialdemokraterna är ett parti som styrs från Stockholm, av högersossar, tjänstemän och akademiker och som bara skenbart lyssnar på Rörelsen och sedan gör som de vill i alla fall. (s) i Göteborg är annorlunda och om hela partiet hade haft vår anda hade jag kanske valt att stanna, men det känns som om vi är totalt utfrysta här i Väst.


Dessutom saknar socialdemokraterna tro på folkmakt när de vackert sitter fint inför EU, globaliseringen och kapitalet. Jag har alltid varit allergisk mot ordet "klassamverkan" och "vi sitter i samma båt" eftersom min fasta övertygelse är Karl Marx och Friedrich Engels ord: "Arbetarklassens befrielse måste vara dess eget verk". Ingen, absolut ingen som tjänar på att mänskligheten delas in i klasser kommer att göra det åt oss och därför är det så kallade klassamarbetet ett dödfött projekt förutom för den styrande eliten.

Det är väl tio år sedan partiet skrev ut socialismen ur partiprogrammet, och det är den ideologin som ligger till grund för min samhällsanalys, mitt tänk och mitt handlande.

Jag är helt enkelt för röd för att vara socialdemokrat.

Därför skrev jag de här breven till tre kvinnor som varit partkamrater, ordföranden och vänner. Jag ville att de skulle få höra det först, av mig personligen. I morgon ringer jag partidistriktet och avsäger mig posterna offentligt och begär utträde

Kommentarer
Postat av: Jinge

Tufft beslut! Framförallt när man som du varit aktiv och haft uppdrag för partiet. Välkommen till det röda laget!

2008-02-11 @ 21:24:25
URL: http://jinge.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Ja Jinge, det var det verkligen. Att lämna ett parti är absolut ingen lätt sak, speciellt när man som jag har starka band till den ursprungliga partibildningen och klasskampen det förde och gråter inombords när man ser vad det har blivit idag.

Jag säger inte att jag kommer att gå med i vänsterpartiet eller annat parti, det passar nog mig att stå lite utanför och kommentera en stund nu.

Men tack för välkomnandet!

2008-02-11 @ 21:34:09
Postat av: Christian

Kamrat!
Känner sorg inom mig att du lämnar. Det är en stor förlust för partiet.

Har svarat på ditt inlägg i min blogg.

2008-02-11 @ 21:40:06
URL: http://anderssonch.blogspot.com/
Postat av: Fredrich Legnemark

Det måste kännas tungt, jag hoppas jag aldrig behöver ens kontemplera att behöva göra ett sånt val...men samtidigt, man kämpar ju för gemensamma mål och principer, om någon plötsligt ändrar riktning på skutan har jag full förståelse för att man faktiskt inte dagtingar med sina övertygelser.

Jag säger väl som Jinge antar jag, välkommen ifall du någon gång känner för att gå med i vänstern, det finns alltid plats för människor som är röda.

Men först och främst, ta det lugnt och jobba undan dysterheten som följer när man tar tunga beslut.

Ha det bra!

2008-02-11 @ 21:52:30
URL: http://fredrich.vansterboras.se
Postat av: Martin Tunström (s)

Får också beklaga att du väljer att lämna partiet, trist att du också gör det på den bevekelsegrund du presenterar här på bloggen. Jag hoppas dock att du fortsätter propagera för den politik du brinner för här på bloggen, på arbetsplatsen och i umgängeskretsen. Sedan vill jag påpeka att socialismen likväl finns kvar i partiprogram, den demokratiska socialismen:

?Socialdemokratin vill forma ett samhälle grundat på
demokratins ideal och alla människors lika värde.
Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är den demokratiska socialismens mål.?

"I konflikten mellan kapital och arbete
företräder socialdemokratin alltid arbetets
intressen. Socialdemokratin är och förblir
ett antikapitalistiskt parti, som alltid byggt
motkrafter mot kapitalets anspråk på makt
över ekonomi och samhälle."

http://www.socialdemokraterna.se/upload/Central/dokument/pdf/partiprogram.pdf

2008-02-11 @ 23:44:50
URL: http://www.tunstrom.nu
Postat av: Nicklas Eriksson

Ja det där var ju nästan lite humor mitt i all bewdrövelsen:)

"Hur många gånger man än ritar en banan kommer det aldrig att bli en banan", typ.

Det är väl mer så att jag insett att inte tror på reformismen längre då. En viss riksdagsledamot från Västra Götaland svarade för ett par år sedan i det närmaste ilsket att det var större chans att jultomten skulle uppenbara sig mitt i rummet på riksdagen vi befann oss i än att socialismen skulle komma tillbaka i partiet.

2008-02-12 @ 09:49:30
Postat av: kalle

"I konflikten mellan kapital och arbete företräder socialdemokratin alltid arbetets intressen."

höhö

riktigt lustig skrivelse, det där partiprogrammet.

2008-02-15 @ 23:38:52
Postat av: En annan

Jag applåderar dig för ditt mod och ditt val.
Om du väljer att organisera dig igen så hoppas jag att du inte slentrianmässigt går till (v) då de står aningen vänster ut. Jag gick ur (v) för en massa år sedan av samma anledning som du nu lämnar (s). Exempelvis SAC är en bra plattform att driva klasspolitik och kamp. Hoppas du mår bra i ditt beslut att lämna iaf.

2008-02-26 @ 18:36:30
Postat av: Nicklas Eriksson

Hej "En annan".

Tack ska du ha, det känns trevligt att få lite peppning (inte för att det saknats).

Nej, jag kommer inte slentrianmässigt att gå till Vänsterpartiet. De har lite att bevisa först. Om de kan stå för sin vänsteropposition hela vägen till 2010 och förbi kanske jag omvärderar, men som det ser ut just nu tänker jag inte gå med i Vänsterpartiet. Och jag förblir nog partilös i så fall, för inget av alternativen på vänsterkanten lockar jättemycket.

SAC ska ha all cred för att de står upp för sina medlemmar, men jag har för lite svart i mig för deras syn på socialismen. Jag är röd som en soluppgång:)

2008-02-27 @ 17:31:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0