För jävligt av Kommunal!

Kommunalarbetareförbundet ska skämmas långt ner i skosulorna! Lägg krutet på att utesluta den jävla sverigedemokraten i Varberg som skrev att LO var en fascistorganisation istället om ni klarar det! Och den där SSU:aren verkar inte ha alla indianer i kanoten. Ge sig till att bråka inom facket med socialistisk kamrat (under en borgerlig regeringsperiod dessutom!)- låt vara av en annan inriktning än den heliga sossiga - är så dumt att jag vill spy! Ibland blir jag så in i helvete trött på LO:s och förbundens inställning till att socialdemokratin är det enda saliggörande! Och då ska vi bara inte tala om hur nöjd jag är på mossiga sossars skräck för "kommunister" och "anarkister" trots att de flesta fan inte träffat en enda en, än mindre pratat med någon!

"Bilbo Göransson, som är ungdomsansvarig i Kommunal sektion 28 hotas med uteslutning ur facket. Anledningen till detta är att han använde Kommunals resurser - i form av kopieringsapparaten och kuvert - och bifogade information om Septemberalliansens demonstration mot regeringen 18 september i ett utskick till sektionens unga medlemmar. Med andra ord gjorde han precis det som resurserna bör användas till; alltså försvara Kummunals och arbetarrörelsens medlemmar mot höger-regeringens arbetarfientliga politik. Att ledningen i Kommunal nu över huvud taget överväger att utesluta Bilbo Göransson tyder på det som socialister länge pratat om; att fackledningen är byråkrater som endast bryr sig om sina positioner och löner, och inte tänker tillåta oberoende aktivitet.

Det är synd för fackets ledning skulle istället kunna uppmuntra till en demokratisk kamp inom facket mot den arbetarfientliga politik som förs i dagens Sverige. Men byråkraterna i ledningen visar istället på motsatsen. Jag ställer mig därför helt bakom den protest mot hoten som gruvfacken i norr antagit och uppmanar alla att föreslå liknandeuttalanden i sina fack. Uttalandet följer nedan. Vi kräver att Kommunal omedelbart avbryter sin skandalösa utredning! Vi kräver att Kommunal omedelbart avbryter sin skandalösa utredning om att utesluta Bilbo Göransson, ungdomsansvarig i Kommunal sektion 28 i Stockholm. Bilbo Göransson tog i våras intiativ till ett fackligt upprop för en LO-ledd massprotest mot högerpolitiken och var sedan en av dem som startade Septemberalliansen, ett gräsrotsinitativ som den 18 september samlade 5-6000 till en stor demonstration i Stockholm på dagen för riksdagens öppnande. För det förtjänar han uppskattning, inte uteslutningskrav. Kommunal Stockholms läns ledning valde tyvärr att motarbeta demonstrationen trots starkt stöd i flera sektioner.

Och nu ska Kommunals förbundsstyrelse i januari ta ställning till om Bilbo Göransson ska uteslutas för att ha använt fackets kuvert och kopieringsapparat för att bifoga information om demonstrationen den 18 september i ett utskick till sektionens ungdomar. Att denna anklagelse framförs som grund för uteslutningskrav, trots att styrelsen i Kommunal sektion 28 sagt ja till en mobilisering, är fullständigt absurt. Begäran om uteslutning kommer från samme SSU:are i Stockholm som gjort sig beryktad för att i en blogg ha angripit alla de som samlades till en stor antivåldsprotest efter mordet på Riccardo och som kallat Stockholms Citys chefredaktör nazist. Det är upprörande att Kommunals ledning på sådana grunder kan använda fackets resurser till maktspråk mot en ung fackligt aktiv som gjort sitt allra bästa både i sitt reguljära fackliga arbete och i försöken att sätta fart på protesterna mot den arbetarfientliga högerregeringen.

Demonstrationen den 18 september bidrog verksamt till opinionsbildningen mot högerregeringen runt årsdagen av dess valseger. Vi kräver: -Stoppa omedelbart den destruktiva utredningen om uteslutning av Bilbo Göransson. -Kommunal och hela fackföreningsrörelsen måste använda hela sin förenade styrka till att slå tillbaka mot högerregeringen. Fackföreningar är och skall vara Kamporganisationer, glöm aldrig detta!!

Fackliga hälsningar, Tomas Nilsson ordförande/Gruv 4:an Harry Rantakyrö ordförande/Gruv 12:an


www.intressant.se har säkert mer att läsa om fallet!

Kommentarer
Postat av: Calle

Som helt utomstående har jag svårt att se varför "rörelsen" och andra åt vänster vurmar för facket, speciellt LO och Kommunal. Vad har dessa fackförbund åstadkommit för bra under de senaste 5-10 åren?

Jag minns Kommunals rätt taffliga strejk 2003 som resulterade i en löneförhöjning på ett par hundralappar. Nu i höstas lyckades de finska vårdarbetarna pressa upp sina löner med flera tusenlappar. Deras fackförbund gick helt enkelt rakt på och sa att om de inte får sin höjning så kommer de säga upp sig, allihop. I Sverige ska det förhandlas och förhalas med procentenheter hit och dit.

Ett annat exempel är ju lärarfacken här i Sverige. I åratal har man "kämpat" för högre löner, utan resultat. Ingenting händer. Varför inte bara säga att om man inte får den önskade löneökningen så blir det inga betyg i år? Ett sådant hot skulle vara extremt allvarligt då uteblivna betyg skulle rasera hela gymnasie- och högskoleantagningen. Att skylla på pengabrist duger inte; har staten råd att driva myndigheter som Nämnden för Hemslöjdsfrågor och Handelsflottans kultur- och fritidsråd och införa det nya vårdnadsbidraget har man helt klart råd med högre lärarlöner.

Nej du, de svenska fackförbunden är alldeles för tama. Högavlönade byråkrater som sitter utspridda på kanslier i Stockholm och skriver debattartiklar, ungefär.

2007-12-27 @ 01:49:53
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Nicklas

Varför vi "vurmar" för facket? Jo du, det vore mumma om vi inte gjorde det va? Det hela grundar sig i det fackliga löftet: "Vi lovar och försäkrar på heder och samvete att inte arbeta för lägre lön eller till sämre villkor än det vi nu kommit överens om. Vi lovar varandra detta i den djupa insikten, att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsköparen tillgodose våra krav".

Fackens ledning må vara högavlönade byråkrater, men där har vi bara oss själva att skylla eftersom det är vi som röstar fram dem och godkänner deras löner. Det görs på kongress så det är inte nåt de själva sitter och hittar på. Den dag vi verkligen vill avskaffa lönerna och deras fantasivillkor är den dag det försvinner.

Kommunals strejk kan jag bara hålla med om. Men samtidigt finns det ett par faktorer som förklarar saken: 1: ingen på förbundskontoret hade strejkvana(det säger en del om hur ofta det strejkas i Sverige, något folk på din sida(ditt parti t.o.m.) hävdar görs alldeles för ofta. 2: Svensk arbetarrörelse har en tradition av att ta något man kallar "samhällsansvar" när det gäller konflikter, dvs att tredje man inte får drabbas vilket jag tycker är horse shit. Tredje man MÅSTE drabbas, annars är en konflikt bortkastade pengar. Det man menar med samhällsansvar är bara hänsyn till kapitalisten. Hade jag varit kommunalordförande (Gud förbjude) hade jag struntat totalt i vad LO sade och vecka 1 tagit ut Stockholms busschaufförer samt begärt sympatiåtgärder från tunnelbaneklubben på Veolia. De är mer eller mindre syndikalister så det hade jag fått per omgående. Hade inte strejken varit över hade utvidgat den till Göteborg vecka 2, Malmö vecka 3 osv. Men det hade nog inte behövts. Visst hade jag fått avgå, men strejken hade varit vunnen. En och annan borgerlig hjärnblödning hade nog varit ett faktum också...

Vad "dessa fackförbund har åstadkommit för bra" under de senaste åren? Var ska jag börja? Hundratals segrar i AD - varje år. Miljontals kronor till medlemmar - varje år. Tusentals förbättringar i arbetsmiljön på tusentals arbetsplatser - varje år. Miljontals kronor ut i försäkringspengar till medlemmar som inte hade en aning om att de hade rätt till pengarna - varje år.

Samt det bästa av allt, och hela anledningen till att vi vänsterut "vurmar för facket": inte en krona i lönesänkningar. Ett enda år.

Det här är inte jobb som sköts av facktopparna och det är inte heller meningen. Det är nog det folk som är utomstående har så svårt att se eftersom ni inte ser det gargantuanska arbete som dagligen utförs av LO:s ca 200000 förtroendevalda och som SKA göra det. Facket, Calle, är nämligen VI som är medlemmar. Inte LO-borgen på Norra Bantorget. Inte IF Metall-loggan. Inte de anställda ombudsmännen. Utan VI.

För övrigt blir det nog inte roligt för dig om du inte går med i något av lärarförbunden när du är klar med utbildningen. Lärarförbundet är Sveriges mest folkpartisttäta fackförbund och tanten som är ordföring för lärarförbundet har jag hört var aktiv folkpartist innan hon blev vald.

2007-12-27 @ 10:32:21
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Calle

Jag är faktiskt med i bägge lärarfacken, Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund. Jag gick med eftersom man fick pennor och lite kurslitteratur gratis. Men är du säker på att det är Lärarförbundet som är tätt med folkpartister? LR känns rätt vänster. I deras tidning klagas det ofta på den nya skolpolitiken, och LR samarbetar också med Svensk-Kubanska Föreningen, man åker till Kuba på lärarresor.

Självklart gör fackförbunden mycket på individnivå. Men de flesta ser ju aldrig detta. Låt säga att Kommunal och LO driver och vinner 300 fall i AD varje år. Det är bra. Men hur många medlemmar har Kommunal och LO, eller hur många hade man för två år sedan? Hundratusentals, eller hur?

Det viktigaste för LO och Kommunal borde ju vara att kämpa för högre löner, för dessa arbeten är underbetalda. Om facken inte lyckas med detta kommer man nog ha svårt att hålla kvar medlemmar. Redan nu upplever man ju ett stort medlemstapp. Vad har man för trovärdighet? Varför ska man vara med i någonting vars hjälp man inte behöver och som inte för en lyckad kamp för högre löner? Jag tror nog att många kommer gå ur sina fackförbund, speciellt LO och Kommunal, och se de där insparade 2-300 kronorna som den löneförhöjning facken inte lyckades åstadkomma.

2007-12-27 @ 12:57:20
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Nicklas

Det viktigaste för facken är att motverka lönedumpning faktiskt.

2007-12-27 @ 13:54:47
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Calle

Jo, fast lönedumpning känns nog rätt avlägset för det mesta. Och ett förhindrande av någonting dåligt är ju ingenting man kan klinga fast vid i decenium, någon gång måste man aktivt börja kämpa för förbättring också.

Och som sagt, att det inte finns pengar är inget hållbart argument. Sverige har 250.000 myndighetsanställda med en snittlön på 27.000 kronor. Snittlönen för en kommunalt anställd undersköterska är på 18500.

2007-12-27 @ 15:16:42
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Nicklas

Fast snälla du Calle, den kampen förs hela tiden varje dag året runt. Men motståndet är starkt och väldigt mäktigt. Tja, några av LO-förbunden är för en samhällsutveckling på socialistisk grund, däribland mitt eget. Det tycker jag är en fruktansvärt bra föresats.

Nej det är verkligen inget argument att det inte finns pengar, det är helt rätt. Men så fort vi nämner det brukar bland andra partikamrater till dig börja yla dels om inflation och dels om att vi inte har rätt att ta från andra mot deras vilja och annat nonsens.

2007-12-28 @ 10:45:16
Postat av: Calle

Den kampen tycker jag är rätt liten i så fall. Som sagt, Kommunal har ju fortfarande inte lyckats få till en rejäl löneökning som de i Finland. Precis som du skriver känns det mer som om till exempel LO och Kommunal är inriktade på att klaga på regeringen och prata om de som inte arbetar, istället för att fokusera på lönerna och villkoren för de som arbetar.

Jag tror inte att så många folkpartister är emot höjda kommunala löner. Man kan så klart vara emot offentlig sektor av ideologiska skäl...Men lösningen då är ju att avskaffa den, inte att hålla lönerna på en rent av odrägligt låg nivå.

2007-12-28 @ 15:44:47
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Anonym

Fast hur mycket märker du av den? Den försiggår på personalchefers kontor, på avdelningar, på det lokala LO-facket eller på det lokala Svenskt Näringsliv... jag tror inte att en ickeinsatt som du märker så mycket faktiskt.

Din partikamrt C.B. Hamilton är i alla fall en av de som skäller högst, mest och är en av de mest fackföreningsfientliga i hela världen.

Mja att avskaffa O.F. är nog ingen lösning. Det skulle bara bli mer sjukskrivningar av det i o m att privata servicebolag inte vill ha anställda som inte är hundraprocentiga. Och det är ju bättre att jobba på 80% än att inte jobba alls.

Men mitt eget parti är ju en av de som gapar högst om "inflationshotet" pga att vi sitter fast i EU, (vilket vi har snott in oss i bortom all hjälp och nu inte klarar att ta avstånd från) och prioriterar att överklassen tjänar mer och mer och underklassen mindre och mindre som om det skulle spela någon roll för inflationen att fler får lite mer istället för att ett par får jättemycket mer!

Kommer alltid att tänka på låten "Förrädare" av EAK när jag får de tankarna, jag vet inte varför?

2007-12-28 @ 18:08:45
Postat av: bilbo

med Calles slutsats borde jag se det som en befrielse att bli utesluten ur kommunal. Jag tror att det är lite fel.

Facket är en medlemsorganisation och anledningen till att s styr med järnhand högerom marsch är att det inte finns en socialistisk gräsrotsaktivism, en sån det fanns på 70talet när vi fick de stora förändringarna: LAS MBL, semesterlag osv. De senaste 5-10 åren har facken sakta förlorat mark, men om man inte är aktiv kommer Wanja och Ylva sitta kvar i toppen i hundra år. Vad gör du för att minska deras makt över medlemmarna om du inte organiserar medlemmarna? INGENTING. Lätt att säga som student att facket inte gör någonting. Calle, du gör heller ingenting. Att stå utanför facket är att ta ställning till att ingen borde vara med. Och skulle inte semesterlag, mbl och las kastas ut genom fönstret snabbare än kvickt då? Skulle inte industrilönerna sänkas till puerto ricos nivåer? Jo, Calle, det skulle de.

På grund av just möjligheten att RECLAIMA facket till medlemmarna är byråkratin skitskraj för just aktiva gräsrötter. Och vill utesluta dom

bilbo göransson
ungdomsansvarig´
kommunal västra stockholm

2008-01-10 @ 12:11:35
URL: http://blogg.aftonbladet.se/10438

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0