Entreprenören - en hjälte?



Då var åtta timmar rätt, nu är det fel.

Jag jobbar ju i ett entreprenadföretag, och entreprenören utsågs ju återigen i gårdagens partiledardebatt som något slags hjälte av Maud Olofsson (C) som själv har ungefär lika stor erfarenhet av riktiga jobb som en genomsnittlig svensk sexåring.

Om entreprenören
är en hjälte, vad är då vi som drängar för honom?

För i måndags var det ännu en av de fillipinska tjejerna som bröt ihop, utmattad av för mycket arbete. Det är ett gäng med tjejer som jobbar hos oss, och de har bara halvtider. Det räcker ju såklart inte att leva på, så de har alla flera jobb. Ingen av dem har bara åtta timmar om dagen, alla har fler eller färre beroende på hur de bli inringda på sina andra arbeten som är olika bemanningsföretag, hemtjänst och sånt.

Tjejen fick ett yrselanfall, kunde inte stå på benen. Vi fick sätta henne ner, lugna henne och ringa efter hennes svenske man som kom och hämtade hem den utmattade kamraten. Det här händer varje dag i hela Sverige.
Vår arbetsköpare utses till hjälte av den förra ordföranden i husmorsföreningen och statsförsörjda Maud Olofsson. Vi får bryta ihop av utmattning på jobbet. De här tjejerna är aldrig lediga. Aldrig. De arbetar varje dag hela året runt och hade inte den mänskliga fysiken satt hinder i vägen hade de arbetat dygnet runt med.

Av oss tre som har heltid på jobbet är det bara jag som nänns ta min kollektivavtalsstadgade entimmesrast! Och då är det två andra svenskar, uppvuxna här i landet. Och de vågar inte ta sin entimmesrast, jag fattar inte vart vi är på väg någonstans. Det var en av kamraterna som sa i veckan: "Det är konstigt, nu är USA på väg att bli som Sverige var förr i tiden, och vi är på väg att bli som USA!". Men det är inte underligt. Vi har en regering som eftersträvar detta. Jag ryser när jag hörde Jan Björklund, Mona Sahlin och Maud Olofsson säga att vi måste jobba mer och längre! Jag vill inte alls jobba längre, jag vill jobba mindre tid av mitt enda liv! Jag struntar väl i aktieägarna, jag har bara ett liv och det vill jag ha ut kvalité av.

Vi måste inte
jobba mer eller längre. Faktum är att vi måste jobba mindre. Vi måste se till, via lag om så behövs, att arbetstiden sänks och att pensionsåldern sänks med tio år. Och om det så behövs lag så måste vi få in de 25% av alla unga mellan 15 och 24 år som går arbetslösa på arbetsmarknaden.

Och vi måste
avskaffa en anakronism. Nej, alla borgerliga läsare, jag menar inte LAS. Den är inte det minsta anakronistisk. Jag syftar på åtta timmars arbetsdag. Den kom till i en tid när folk arbetade med som mest gångavstånd till sina arbeten. Då kunde de verkligen arbeta åtta timmar. Idag är i alla fall jag på jobbet som ligger 20 km hemifrån i nio timmar. Resan dit tar 45 minuter och resan hem tar två timmar. Det blir inga åtta timmar. Ja jag anser att restiden till arbetet borde räknas in i arbetstiden.

När arbetarrörelsens gamla kämpar drev på för åtta timmars arbetsdag var parollen: "Åtta timmars jobb för åtta öres peng. Åtta timmar fritt och åtta till i säng". Jag vill ändra det till: "Sex timmars jobb för gamla lönens peng. Resetid betald och en valfri Hästens-säng". Ja, den där sängen hade jag väl mest med för rimmets skull.

Men faktum är att det här är en väldigt viktig fråga för framtiden. Genomförs den här revolutionerande reformen så kommer det inte att behövas mer nedmontering av välfärdssystemen för de kommer inte att behöva utnyttjas så mycket.




Edit: Röda Lund skriver på samma tema om kamraten som inte fick mer timjobb - för att de kackiga överklassföräldrarna blev oroliga för en mössjävels skull!

Kommentarer
Postat av: livelev

Sex åt chefen, tolv åt familjen och sex åt John Blund.

2010-01-22 @ 08:03:01
URL: http://blogg.passagen.se/livelev
Postat av: drimp

Lustigt att i hemska länder utan starkt fack så räknas "nine to five" som åtta timmars arbetsdag, medan i sverige så är det 8 till 16:30. Vart tog den halvtimman vägen?

2010-01-22 @ 12:23:02
Postat av: Nicklas Eriksson

Vet inte?

2010-01-22 @ 22:54:19
Postat av: Anonym

"jag vill jobba mindre tid av mitt enda liv! Jag struntar väl i aktieägarna, jag har bara ett liv och det vill jag ha ut kvalité av."



Utomordentligt väl formulerat.

Just det du sa de två meningarna borde diskuteras betydligt mer.

2010-01-24 @ 14:24:07
URL: http://fotolasse.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Tack Lasse.



Jag tycker att pratet om att vi ska arbeta mer och längre är fruktansvärt skrämmande. Du har rätt, det borde upp på dagordningen, men vad gör man när inte ens Vänsterpartiet vill ta i frågan?

2010-01-24 @ 16:38:11
Postat av: Gryningsräd

Bara en kort fråga: om du nu vill sänka arbetstiden med 25% (8 -> 6 timmar) samt pensionsåldern med 10 år - vem skall betala det kalaset?



I och med att folk jobbar 25% mindre skapas det 25% mindre värde av de företag som folk jobbar inom. Men det skall fortfarande betalas ut samma lön. Hur går det ihop?



Att sedan folk skall gå i pension vid 55 års ålder. Vilka pengar skall dom leva på? OBS - det räcker inte att pungslå alla lyxvillorna i Djursholm och Örgryte för att få den ekvationen att gå ihop.



Så - hur har du tänkt dig?

2010-01-27 @ 09:46:38
URL: http://www.gryningsrad.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Det räcker en bar bit på vägen i alla fall. Bara Carl Bennets personliga förmögenhet på 800 miljoner kronor täcker en hel del.



Jag är förvånad, Gryningsräd. Du verkar inte kunna det första om socialismen. OMFÖRDELNING av resurser, min vän, omfördelning. De som ska betala är främst ägarklassen, men alla kommer att få vara med. Det är liksom det som är socialism. Men jag förstår att du inte riktigt begriper, du tror antagligen att det som försiggick i det gamla östblocket var socialism:)

2010-01-27 @ 18:40:11
Postat av: Nicklas Eriksson

Förresten - dina ord ekar från förra seklet när arbetarrörelsen drev åtta timmar. "Vem ska betala?" "Det kommer inte att gå!" "Hur hade ni tänkt?".



Samma argument då som nu. Kan ni inte hitta på något nytt? Och tror du inte att det produktionsbortfall som du beskriver skulle vägas upp av en friskare och lyckligare befolkning som kräver mindre blodtryckssänkande, betablockerare och antidepressiva?



Det gick skitbra med åtta timmar trots dina olyckskorpar till ideologiska förfäder och kommer att gå utmärkt med sex också.

2010-01-27 @ 19:04:37
Postat av: livelev

Så länge som en hel generation står utanför arbetsmarknaden eller har låtsasjobb, så finns det ingen rimlig orsak att motsätta sig arbetstidsförkortning. Sessutom borde det finnas arbetsrotation, så att alla någon gång under året arbetar i produktion istället för administration eller spekulation.

2010-01-31 @ 14:12:51
URL: http://blogg.passagen.se/livelev
Postat av: Gryningsräd

Varför skall inte Carl (precis som alla andra människor i fria ekonomier) få behålla det som själva tjänar? Lite som att kissa i byxan Nicklas - visst, ta alla pengar från Carl men vi kommer aldrig att få några fler "Carl:ar" i Sverige som skapar arbetstillfällen och skatteintäkter - dom kommer nämligen att flytta någon annanstans. Vem pengar tänker ni omfördelande socialister leva på då?



Förstår precis vad socialismen innebär, men omfördelningen i Sverige är inte så värst stor - ca 80% går tillbaks till den person som har betalat in skatten. Dock kostar processen för den sk "omfördelningen" mycket i administration (pengar försvinner på vägen) och på bekostnad av människors frihet (man måste göra som politikerna vill för att få tillbaks sina pengar). Det är det två största problemen med "den fantastiska omfördelningen".



Kan du inte då heller komma med några vettiga motargument eller svar på min fråga - hur skall ni bekosta kalaset? Jag ser gärna en sänkning av arbetstiden, men då också t.ex. en sänkning av skatten rejält så att man faktiskt kan klara sig på något mindre lön än vad man har nu.



Vad det gäller de dynamiska effekterna av en arbetstidsförkortning ser jag det väldigt osannolikt att detta skulle vägas upp av en friskare befolkning.

2010-02-03 @ 13:29:42
URL: http://www.gryningsrad.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Genom att alla är med och betalar - från var och en efter förmåga (här blir det jobbigt för dem du löper med) åt var och en efter behov (här kommer fördelningen av rikedom och välstånd in. Välståndsdefinitionen kommer att behöva förändras från den borgerliga som nu råder, att pengar och prylar är det saliggörande). Det är inte så konstigt.



Nu har jag svarat på din fråga. Jag förväntar mig inte ett ÄNNU borgerligare samhälle efter en kommunistisk revolution och folkets maktövertagande, det vore väl underligt?



Revolutionen kommer att ske på folkmandat, inte någon jävla statskupp på ett avant-gardemandat som i Ryssland som ett svar på ägarklassens konstanta förtryck. Jag antar att det kommer att bli rätt jobbigt att stå i vägen för den och vifta med sin liberala flagga då=)



Du ser det väldigt osannolikt ja. Det är lugnt, det gjorde patronerna för hundra år sedan också. Vi trotskister lär av historien, det gör inte ni liberaler.

2010-02-03 @ 16:59:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0