Vargen och huliganismen.

En familj utanför Filipstad (min gamla hemstad) har fått sin hamiltonstövare riven av fler än en varg. Det är tragiskt som fan och jag beklagar deras förlust av en familjemedlem.

Samtidigt drar det igång en ny hatisk rovdjursdebatt på Filipstad i Folkmun. De som hatar vargen hatar verkligen. De påminner om nazister eller klanmedlemmar i sin retorik, och de inser det inte. Eller så skiter de i det.

En karaktär skriver att "våra förfäder utrotade vargen på 1800-talet eftersom den skrämdes och var ett hot.". Och ja, vargen var ett hot då. Ett hot mot folkets försörjning, för den absoluta massan av människor i Sverige då var beroende av uppfödning av tamboskap i någon mån, eller av jakt.

Nu är vargen ett hot mot en hobby. För det är det enda jakt kan kategoriseras som idag. Det finns inte en människa i landet som lever ur hand i mun av jakt. Att sedan medlemmarna i Fulla Frysboxars Förening äter en massa viltkött är en annan sak. Deras ständigt återkommande påstående att de inte skulle klara sig utan köttet från jakten är också irrelevant, eftersom det är en lögn. Jag har levt i Värmland i 22 år utan att jaga, och jag har aldrig svultit i hela mitt liv.

Fulla Frysboxar vill gärna påstå att jakten är en livsstil. Och man märker på flera av kommentatörerna i fältet på bloggen att det är en livsstil som vissa är beredda att gå över lik för att försvara. Men i slutänden måste de förlora. För det är trots allt inget annat än en hobby de är beredda att begå grova brott för att försvara. Det roliga är att jag vet att många av Frysbox-folket är samma folk som skriver in till Aftonbladet och Expressen och beklagar sig över fotbollshuliganerna...

Kommentarer
Postat av: Lasse Strömberg

Helt rätt, och jägarna vill se vargen helt utrotad. Jag skrev om en minnesskylt om de som sköt den sista vaargen i Kalmar län. Skylten bekostades av Jägarnas riksförbund.



Länkade till ditt inlägg i frågan.

2009-09-29 @ 19:35:38
URL: http://fotolasse.se
Postat av: Robin

Har stött på denna antirovdjursklanen på bla Backamo. De står alltid brevid FFF av någon anledning.

Men det är som du säger, med deras retorik. Det var det första jag reagerade på när jag stötte på dem första gången. Det är samma sätt att argumentera som nazisterna.

2009-09-30 @ 07:20:46
Postat av: Nicklas Eriksson

Lasse: ja, de har i alla fall den goda smaken att inte hyckla i frågan. De gör allt för att försvara sin hobby. Lite jobbigt att de tillåts ha krutvapen faktiskt.



Robin: Jadu, det är inte långt ifrån att högerarmarna åker i luften. Usch.

2009-09-30 @ 07:48:18
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: Alexander

Tycker debatten är väldigt konstig och visar på att dessa människor inte har någon respekt för det som FAKTISKT kallas liv. Det låter barnsligt när man säger det, men vargen har faktiskt inte bett befolkningen i fråga att flytta dit.



Jag skulle hellre se att man försöker bygga upp vargstammen, då det finns VÄLDIGT stora problem med den som t.ex. extrem inavel...och det som resultat av hänsynslös jakt! Tror att den svenska vargstammen härstammar från 2 eller 3 individer från 60-talet, vilket är vidrigt!

2009-09-30 @ 15:06:22
URL: http://alexanderism.blogg.se/
Postat av: Nicklas Eriksson

Ja det är ungefär det antalet. Det har väl flyttat in någon enstaka finsk varg, men det är inte på långt när tillräckligt för att hålla stammen frisk och fri från genetiskt överförbara sjukdomar.

2009-09-30 @ 21:07:01
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0