Le Monde om NPA

Det här är något som jag hoppas att miljonbonusadeln i LO-toppen också får börja frukta i framtiden. Franska Le Monde skriver om NPA, Nya antikapitalistiska Partiet, 20/3.


NPAs aktivitet i fabrikerna skrämmer facken

 

Börjar Olivier Besancenot och hans NPA att ge François Chérèque kallsvett ? Fyra dagar innan mobiliseringen den 19 mars anklagade CFDTs ordförande NPAs talesman för partiets hållning i den sociala krisen genom att proklamera att « NPAs aktivister åker runt till företag i kris. Lite likt rovfåglar som inväntar misären för att agera »

  
»Om François Chérèque ser med förvåning på antikapitalisters närvaro vid fabriksgrindarna får han lov att vänja sig för de kommer att bli fler och fler », svarade den unga revolutionära ledaren.

 

Poltiska vänsteraktivister har närvarat vid fabriksgrindarna i åratal. Olivier Besancenot har gjort det till en del i sina valkampanjer att besöka industrier i konflikt , men man stöter också på Marie-George Buffet från PCF och Arlette Laguiller från LO.

 

Två gånger ,1974 och 1980, försökte LCR att gå ut i industrin genom att dussintals erfarna aktivister tog anställning. Men utan större framgång. Med Olivier Besancenots popularitet och tillflödet av nya medlemmar råder en ny situation.

 

« NPAs aktivister finns inte längre bara utanför grindarna men också innanför », säger Florence Johsua, doktorand vid Cevipof. « Arbetet i industrin » organiseras nu av en « arbetsplatskommission ».

 

Partiets nyrekrytering inom bilindustrin är märkbar med nya medlemmar på Renault, Citroën, Peugeot, Ford likväl som på Posten och SNCF(järnvägen, m.anm.) Men det är ännu inte tillräckligt för att skapa riktiga bastioner. « Vi har fått förstärkningar men vi har inte ännu stora avdelningar i industrin », säger Basile Pot en av de ansvariga i NPA. Men effekten av Olivier Besancenots slagord är en realitet. Det är troligen det som CFDT är rädd för.

 

François Chérèques utfall sker i en mycket spänd social situation. Med den ekonomiska krisen som förvärras och mångfalden av avsked och besked om företagsnedläggningar förvärras det sociala klimatet. Antalet strejkaktioner i företagen multipliceras och metoden att blockera företag sprider sig. Många fackliga ledare anser att de sociala konflikterna kan utlösas snabbare med löntagare som inte har något att förlora längre.'

 

« François Chérèques utfall visar på en rädsla som växer proportionellt med att Olivier Besancenots inflytande ökar », säger Jérome Fourquet, chef för IFOP(opinionsinstitut, m.anm)

 

Förtroendet för NPA-ledaren avtar inte : enligt den senaste undersökningen av BVA för BFM och La Tribune, publicerad den 14 mars, anser 35% att han är « kapabel att leda förändringar », vilket är bara 3% mindre än Nicolas Sarkozy.

 

Hans politiska trovärdighet oroar också CGT men Bernard Thibault(CGTs ordförande, m.anm.) aktar sig noga för att attackera Becansenot. Han nöjde sig med att den 10 mars varna för alla försök att « importera » konflikten på Guadeloupe, såsom NPAs ledare förespråkat.

 

« Kravet på 200 euro netto för alla, som på Guadeloupe,  möter ett stort gensvar på arbetsplatserna », säger Dominique Mezzi från NPAs ledning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0