Lite nostalgi för i kväll!

Satt som bekant för ett tag sedan på ARAB och letade fakta till mitt examensarbete. Lägger upp några av de bilder jag tog. Samtliga är från Fastighetsarbetaren 1946 och framåt och samtliga är fria att sprida.

Ett fastighetsarbetarpars vardag på 40-talet. Lön utgick till en person för två arbeten.
Såna här panncentraler var inte så länge sedan det fanns. På de riktigt stora kunde det arbeta 15-20 man som eldare och tekniker. En riktigt stor finns kvar på St Jörgen, vet inte om den är i bruk. En finns vid Marklandsgatan med, den används inte mer. Det här var före fjärrvärmeutbyggnaden.
Det såg lite annorlunda ut i klassrummen då jämfört med nu... Läraren i strikt kostym och äkta svart tavla. Bilden är från en av de första utbildningarna för fastighetsarbetare/eldare som inte hölls helt i Fastighetsarbetareförbundets regi. Det tog till 1952 innan fastighetsägarna insåg behovet av att utbilda sin personal i alla fall lite. Många som fick arbete som eldare hade varit på sjön innan och lärt sig hur en panna ska eldas. Notera den härliga comb-overn på andra raden!
Såhär kunde det se ut inne i ett pannrum efter andra världskriget. Inte världens bästa arbetsmiljö. Man eldade med antingen koks, kol eller i de fall värden ville kosta på det, ved. Men många pannor hade "lillfingersstora tjuvhål i sig" och det medförde ju att det brann slut på en timme i en eldstad som skulle försörja en uppgång med kanske 20 lägenheter."Amalia, låt oss gå över till andra sidan! Det kan komma en proletär nedramlande på oss!" säger den fine herren när han och hans fru passerar ett ställe där takskottning pågår.


Undrar vad Arbetsmiljöverket hade sagt om den här arbetsmiljön?Ovanlig syn nuförtiden i en tidning från ett LO-förbund. Man rapporterar om SAC från en rätt neutral vinkel, men visst, lite "rätt åt konkurrenten" kan man utläsa om man vill. Jag kan föreställa mig att SAC organiserat många portvakter som arbetade ensamma förr i tiden. SAC har av tradition haft en rätt stark koppling till yrken där ensamarbete varit legio.Den blev fel, men den är för bra för att jag inte ska lägga upp den! SSU lockade med bystiga halvnakna damer i sin annons för sitt lotteri. Kan man ana att detta var innan man tog sin första jämställdhetsplan i förbundet tro..? Det var skoj att följa de där annonserna, de var återkommande. De första lockade med en bil eller så, och sedan gick det bättre och bättre...


Det var allt för i kväll!


Kommentarer
Postat av: Gustav

Kul bild den där med arbetsmiljön... killen som står och opererar värmepannan i vit kortärmad skjorta och kostymbyxor. Så går man knappt runt på jobbet knappt som kontorsarbetare idag, än mindre som fastighetsarbetare! ;)Såna där gamla studiebilder är också för roliga, jag har ju gått på Chalmers och där finns det massvis av dem på planscher och i gamla böcker. Grabbar på några och tjugo som ser ut som fyrtiofem plus, med kostym och oftast också studentmössa på, både när de rumlar runt och dricker öl och när de sitter på lektioner.Tackar för nutidshistorien!

2009-02-16 @ 19:35:08
Postat av: Nicklas Eriksson

Fast jag tror inte att det är kostymbyxor så, alltså att han skulle ha klätt upp sig för att jobba. Antagligen var det vad för kläder han antagligen ålades att arbeta i eller också det enda han hade. På den tiden var det många eldare och portisar som arbetade med enbart boendet som ersättning.Men visst är det skoj att blicka tillbaka. Nuförtiden är det ju de på 45 plus som försöker se ut som några och tjugo=)

2009-02-16 @ 22:19:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0