Om den är så osann, varför bryr ni er så mycket?

Idag hade Michael Moores nya film "Sicko" premiär på bio i Sverige. För er som levt i en garderob de senaste åtta åren handlar den om USA:s ruttna sjukvårdssystem där alla ska dra in feta pengar på att medborgare blir sjuka.

Inte oväntat på något sätt gör borgarpressen sitt bästa för att misskreditera Michael Moore - och hans film. Det gör de varje gång han släpper en rulle som kryper under skinnet på dem och får deras idealland att framstå som det imperium på fall, detta Rom, som det är, gammalt, på fallrepet som en före detta storslagen boxare som känner ungdomen rinna bort och desperat klamrar sig kvar vid toppen.

Svenska Dagbladet, moderaternas partiorgan, gör sitt bästa för att skriva ner honom och filmen utan att det direkt märks, man kallar det som sker i filmen för "ett lokalt problem". Så gör ofta borgerliga debattörer när man vrider om snoken på dem med ett argument som de vet är sant själva och de för en gångs skull inte kan ljuga sig ur - då är det ett lokalt problem. Jag minns en ungmoderat som jag slängde busfärska siffror i knäet på som visade att det amerikanska undret med en flexibel och wonderful arbetsmarknad inte kom de arbetslösa gruvarbetarna i Appalacherna, Pennsylvania, Michigan eller de outsorcade industriarbetarna i de stora östkuststäderna till del för fem sketna ören. Då sa han att det visserligen var sant, men just, ett lokalt problem. Att det berörde miljoner människor var liksom inte viktigt. För moderater finns det liksom inte en människa bakom siffran.

Nå. I alla fall. Om ni har lust att kolla lite vad jag menar, gå då in på www.knuff.se och kolla på rubriken "Sicko". SvD gastar lungorna ur sig mot filmen, och även DN har "synpunkter". Visst, jag säger inte att Michael Moores filmer är till hundra procent sanningsvittnen. Men, och det sitter som en kniv i mitt sinne, om den är så osann, varför bryr ni er så otroligt mycket???

Kommentarer
Postat av: Calle

Vi bryr oss av den enkla anledningen att det vänstern kommer göra allt de kan för att göra det som presenteras i Sicko till sanning, inte bara för USA utan för all vård, även i Sverige.
SSU och Ung Vänster kommer antagligen visa denna film internt och anordna visningar, man kommer använda den som ett slagträ i debatter, SO-lärare i skolan kommer visa den för sina elever, Aftonbladet kommer höja den till skyarna, hundratals vänsterbloggare kommer att skriva om hur bra filmen är, vänsterjournalister kommer ge den högsta betyg, etc.
Därför bryr vi oss.
Moore är en skicklig regissör och hans filmer är underhållande. Men några dokumentärer är det knappast. Bowling for Columbine och Fahrenheit 911 är smockfulla av lögner och vinklingar. Klipp från helt olika tillfällen monteras samman för att demonisera folk, etc.

2007-10-07 @ 08:57:45
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Aha, ungefär vad jag trodde då med andra ord.
Ärligt talat, Calle, ni har alltid kallat våra dokumentärer för lögner, skrivit bort våran historia och talat om för våra barn att de som givit sitt blod och sina liv i kampen för människovärdet före pengavärdet för terrorister så inget nytt under solen:)

2007-10-07 @ 12:26:01
Postat av: Calle

Det är ju snarare ni som hela tiden försökt förvanska historien, och verkligheten.
"Nä, på Kuba är allt bra. Vadå diktatur? USA-propaganda!"

2007-10-07 @ 22:49:50
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Vadå "ni"? Håll sånt för dig själv när det gäller Kuba du! Ingen av de gamla revolutionära staterna lyckades i sin socialism och ingen av dem kom ens nära.
Däremot FINNS det saker på Kuba som är mycket bättre än i jämförbara grannländer, bl a är barnadödligheten lägre än i USA och även analfabetismen är lägre än i USA) och även bättre än i västvärlden.
Försöker "vi"(skulle vara intressant att veta vad du menar med "vi")förvanska historien? På vilket sätt? Menar du att "vi" skulle ha resurserna att göra det? Ha ha ha! Ta en genomsnittlig svensk historiebok och slå upp senare delen av 1800-talet. Hittar du mer än en sida (eller ett uppslag) om arbetarrörelsens historia uppdelad i tre avsnitt varav två är lögn och ett är fel, så är du inte dålig. Står det något brukar det vara om Ådalen. Det står ofta att fem dog, men det står inget om att bara två var demonstranter. Det står inget om att svensk militär hade hämtat en garnisom från Östersund eftersom det närmaste regementets soldater vägrat skjuta på sina brorsor, kusiner och sysslingar. Det står inget om att kaptenen som anförde truppen, Kapten Mestedon, var aktiv fascist. Ett litet exempel på hur staten fått prångla bort en del av historien.

2007-10-08 @ 17:05:11
Postat av: Calle

Tja, varför finns det i så fall gott om vänsterpersoner som än idag försvarar Kuba? En i min klass försvarar till och med Nordkorea och menar att allting är bra där. Att Kuba har lyckats bättre än sina grannländer betyder ingenting. Det gör inte Kuba till någon föregångsstat. Att säga någonting annat är lika konstigt som att säga att en person med svaga G:n i betyg i en klass dominerad av personer med IG är en fantastisk elev.

De flesta skolböcker brukar framställa det som om Socialdemokraterna byggde Sverige och all vår välfärd. Inte ett ord om företagare, entreprenörer eller marknadsekonomi. Detta tog ju Timbro upp i sin läroboksgranskning som kom förra året, den kan du läsa gratis här

http://www.timbro.se/bokhandel/pdf/9175666129.pdf

Ådalan är visserligen en intressant händelse men knappast så intressant att man kan kräva att 16-åringar ska lära sig allt om det.

2007-10-08 @ 22:11:38
Postat av: Nicklas Eriksson

Nej inte i detalj. Men omständigheterna omkring. Att fascismen är borgerlighetens yttersta konsekvens är något jag ser till att alltid lära ut när jag får chansen till exempel.

Varför de försvara Kuba? Kanske för att det är ett litet land med hela världen emot sig? Jag tycker USA:s medicinblockad är helt sjuk. "Att Kuba har lyckats bättre än sina grannländer betyder ingenting". Jo tyvärr, för din del, gör det det. Kuba är ett mycket fattigt land men lyckas ändå komma upp i bra stats på många områden. Trots att USA gör allt som tänkas kan för att stoppa det utom en militär intervention.

Bara så du vet: Socialdemokraterna byggde inte Sverige. Det gjorde miljoner arbetare. Men med hjälp från socialdemokraterna. Jag begriper inte varför det ska finnas entreprenad på schemat när det bara syftar till att knäcka fackföreningarna och orsaka en större lönespridning/sänkning. De som vill starta företag gör det, företagare i Sverige har otroligt bra möjligheter. Det finns helt enkelt ingen anledning. Marknadsekonomi finns anledning att lära ut dock. Hur man skyddar sig mot verkningarna av den.

2007-10-09 @ 22:14:56
Postat av: Calle

"Nej inte i detalj. Men omständigheterna omkring. Att fascismen är borgerlighetens yttersta konsekvens är något jag ser till att alltid lära ut när jag får chansen till exempel."

Kan du utveckla det där? På vilket sätt leder liberalism till fascism?

"Jo tyvärr, för din del, gör det det."

Nej, det gör det faktiskt inte. Att Kuba lyckas bättre än andra länder betyder inte att Kuba i sig är jättebra, eller rent av ett fantastiskt mönstersamhälle som en del gör gällande. Kuba är en fattig diktaturstat. Knappast någonting att sträva efter.

"Jag begriper inte varför det ska finnas entreprenad på schemat när det bara syftar till att knäcka fackföreningarna och orsaka en större lönespridning/sänkning."

Antagligen vill man visa på alternativet till lönearbete och anställning. Man vill inspirera ungdomar och visa att man kan mycket mer än vad man kanske tror. Att detta skulle vara någonting dåligt är ingen objektiv sanning, det får stå för dig/er.

2007-10-09 @ 23:40:27
Postat av: Nicklas Eriksson

När revolutionen kommer så kommer främst de konservativa, men även liberalerna att ta till vapen för att försvara det de anser vara deras. Mycket enkelt. De kommer aldrig att acceptera revolutionen, det kommer antagligen inte den reformistiska vänstern heller, de kommer säkerligen att strida på samma sida som borgarna.

USA är en rik polisstat på väg mot samma diktatur eller totalt sönderfall. Rik för vissa, that is. En fjärdedel av befolkningen har inte råd med sjukförsäkring.

Som sagt, de som vill starta företag, de gör det. Varför ska det in på skolschemat mer än något annat som inte redan finns där?

2007-10-10 @ 17:05:04
Postat av: Calle

"När revolutionen kommer så kommer främst de konservativa, men även liberalerna att ta till vapen för att försvara det de anser vara deras. Mycket enkelt. De kommer aldrig att acceptera revolutionen, det kommer antagligen inte den reformistiska vänstern heller, de kommer säkerligen att strida på samma sida som borgarna."

Ehm, jaha? Så när den lilla klicken av våldsverkande kommunister försöker plundra andras egendomar kommer väldigt många vara emot detta, hur bevisar detta att liberaler är fascister?

"Som sagt, de som vill starta företag, de gör det. Varför ska det in på skolschemat mer än något annat som inte redan finns där?"

"USA är en rik polisstat på väg mot samma diktatur eller totalt sönderfall. Rik för vissa, that is. En fjärdedel av befolkningen har inte råd med sjukförsäkring."

Hur vet du att de inte har råd med en sjukförsäkring?

För att visa på möjligheterna! Hur kan du veta att den som vill starta företag gör det? Det tror jag absolut inte. Om man i skolan berättar om företagande och möjligheterna med det tror jag att fler kan ta steget till att bli egenföretagare. Och varför kommer det sig att vissa vill starta företag, men inte andra? Kan det ha någonting att göra med vilken bild man får av företagande?

2007-10-11 @ 19:34:55
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Den lilla klicken... Här har vi en kille som aldrig ens varit i samma rum som en bok av Marx hör jag. Läs på lite grann i alla fall så att det blir meningsfullt att fortsätta diskussionen, jag orkar inte undervisa dig i Manifestet. Du fattar inte ens vad jag skriver det bevisas av den här meningssatsen: "hur bevisar detta att liberaler är fascister?".

Därför att det är officiell statistik att de inte har det för att de inte har råd. Jag tror knappt att femtio miljoner amerikaner "väljer att lägga pengarna på annat". Men det är såklart ett väldigt vanligt liberalt sätt att göra det enkelt för sig att bara anta det enklaste möjliga.

Tja, vad ska vi säga? Det är en känsla jag har. Skapad av femton år i arbetslivet och trettiotre i det vanliga. I mitt umgänge och i mitt parti finns en massa företagare och en massa ickeföretagare. Möjligheterna tror jag mig ha begripit att de går fram ändå, utan skolundervisning.

Jag vill absolut inte starta något företag eftersom jag är nöjd med mitt arbetsliv som det är. Och tänka sig, jag tror att en massa andra vanliga knegare är det också. Böket med att vara sin egen lockar nog inte så många som du tror.

2007-10-11 @ 20:04:03
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Calle

"Den lilla klicken... Här har vi en kille som aldrig ens varit i samma rum som en bok av Marx hör jag."

Det har jag visst varit. Faktum är att jag inom kort kommer ha en Marx-bok i mitt rum, varför det är relevant för diskussionen. Med pratet om en liten klick menar jag den grupp med kommunister som är beredda att göra revolution. Jag hoppas att du förstår att den gruppen är väldigt liten idag.

Jag noterar att du fortfarande inte förklarat hur en liberal politik leder till fascism, därmed antar jag att det var någonting du skrev mest för att drämma till med.

"Därför att det är officiell statistik att de inte har det för att de inte har råd."

Så vitt jag vet så säger statistiken att 50 miljoner saknar sjukförsäkring, den säger ingenting om varför. Det troliga är att en stor del av denna grupp saknar sjukförsäkring av ekonomiska skäl.

"Möjligheterna tror jag mig ha begripit att de går fram ändå, utan skolundervisning."

Jag tror att man i skolan, genom information, positiva exempel, teman, tillfällen att pröva på själv och så vidare kan stärka elevers möjligheter på olika områden, till exempel det här med att driva ett eget företag.

"jag tror att en massa andra vanliga knegare är det också. Böket med att vara sin egen lockar nog inte så många som du tror."

Eftersom Sverige trots allt har många ensamföretagare så tror jag att det lockar många, fler än du tror.

2007-10-11 @ 22:07:59
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Nej du begriper inte annars skulle du aldrig referera till "den lilla klicken" som mycket riktigt är mycket liten. Jag får väl lära dig då! Marx skrev i termer om hundratals år och använde sig av vad han kallade faser i samhällsutvecklingen. Nu befinner vi oss i den postindustriella fasen i vilken kapitalismens grepp kommer att öka. Vilket det mycket riktigt gör också. Under den perioden kommer arbetarklassen att förtryckas hårdare och hårdare och hårdare tills proppen slutligen går ur. Revolutionära ser som sin roll att förvandla massornas omedvetna kamp mot kapitalet (sno från jobbet, sjukskriva sig utan att vara sjuka, gå för tidigt etc.) till en medveten kamp och ena arbetarklassen på revolutionär grund. Just nu tror den svenska arbetarklassen att man har det bra eftersom vi har många TV-kanaler där det görs reklam för glittriga produkter vi får köpa och som alla garanterar lycka. Vi tror att vi är fria=).

Nus kriver jag för sista gången. Läs långsamt så kanske det går in, det kan du ha nytta av i dina kommande studier för det här är
ännu en tes formulerad av Karl Marx: När antingen revolutionen kommer, eller massornas krav på att få den ägande klassen att dela med sig så kommer den ägande klassen och deras medlöpare att ta till vapen för att försvara det de genom en absurd tolkning av rätten till privategendom. Den ägande klassen baserar sin tolkning på en politisk åskådning förd på konservativ men också LIBERAL grund. Lyckas de i sitt försvar kommer de att införa en fascistisk polisstat för att undertrycka den klass som inte äger. Därför är det viktigt att de inte lyckas.

Fesståru nurå?

Jaha.

Att driva företag har inget egenvärde. Att locka unga in i f-skatteträsket har inget med det du rätt naivt ger exempel på ovan. Det handlar om att få oss arbetare att göra samma jobb som vi gjorde innan med till halva lönen eftersom kollektivavtal inte gäller för f-skattare.

Jag skriver ju att de som vill starta företag gör det, vad är problemet?

2007-10-11 @ 22:27:29
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Calle

"Under den perioden kommer arbetarklassen att förtryckas hårdare och hårdare och hårdare tills proppen slutligen går ur."

Det är väl snarare så gemene man är mindre förtryckt idag än när Karl Marx levde? Jag menar, om man kollar på levnadsstandarden så är den högre, man har mer fritid idag, större chans att själv välja vad man vill arbeta med, etc.

"Revolutionära ser som sin roll att förvandla massornas omedvetna kamp mot kapitalet (sno från jobbet, sjukskriva sig utan att vara sjuka, gå för tidigt etc.)"

Hur vet ni att massorna omedvetet håller med er? Det här är ju inga objektiva sanningar utan era tolkningar och åsikter, ungefär som om en massa liberaler skulle börja skattefuska för att de tror att "massan" innerst inne är för en nattväktarstat. Skulle det vara okej för dig? Hur skulle samhället fungera om en massa grupper började mygla och bryta mot lagar i en omedveten kamps namn?

"Vi tror att vi är fria=)."

Enligt vem? Du menar alltså att bara för att du säger att alla andra är ofria så är det så? Nu låter du som en religiös sekterist som svamlar om att satan styr världen.

"Lyckas de i sitt försvar kommer de att införa en fascistisk polisstat för att undertrycka den klass som inte äger"

Och detta är sant enligt vem?

"Att driva företag har inget egenvärde."

Kanske inte för en kommunist som ser företagare som sina fiender. En sann arbetare och god människa lever på bidrag och drar hemma och läser Marx, inväntades en revolution som enligt en grupp människor ska komma.

"Jag skriver ju att de som vill starta företag gör det, vad är problemet?"

Problemet är att det inte är så enkelt. Har man inte det perspektivet, att man kan starta företag, så är chansen mindre att man gör det. Vad man överhuvudtaget vill styrs ju också av det man lärt sig och bär med sig. Det är knappast så enkelt att man gör allting man vill, det förstår väl du också?

2007-10-12 @ 06:49:17
URL: http://www.calleb.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0