Go for it, Wyclef!
Blir det något bättre eller blir det samma skit som innan?

Att Wyclef Jean har planer på att ställa upp i presidentval i Haiti är nog något av det bästa som i nuläget kan hända landet. Han är visserligen uppfostrad till amerikan, och det medför ju vissa saker. Självklart vore det bästa för Haiti ett klasslöst socialistiskt system på folkmandat, men just nu har vi inte den situationen.

Wyclef Jean har inte uppfostrats inom den haitiska politiska adeln. Han drar inte på det mörka bagaget av kleptokrati som kännetecknat världens första "fria" slavnation sedan man gjorde revolution mot fransmännen. Det kan inte bli sämre än det redan är i landet med Wyclef Jean som president. Han är dessutom redan stenrik, så risken att försnilla är åtminstone i teorin mindre i hans fall än i det övriga tjuvpacket som utgör den styrande eliten på ön.

Jag skulle tro att han får ägna sig mindre åt att leka champagnesocialist som Bono om han skulle ställa upp och vinna, och mer åt att utöva sin Machiavelli. Skulle tro att han får knäcka många skallar in office. Ingen lämnar frivilligt ifrån sig makt, och tjuvarnas ande vilar nog tungt över den haitiska administrationen.

Att rensa ut den
gamla korrupta stammen av politruker och tjänstemän borde bli hans första uppgift. Men vem försöker jag lura? Hela västvärldens lilla favorithelgon Nelson Mandelas presidentskap skulle ju bli en fantastisk omvälvning för Sydafrikas svarta befolkning, och det har verkligen inte hänt något där förutom på papperet.

Men som sagt, go for it Wyclef. Haiti har inget att förlora på det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0