AIK - en förening med mycket allvarliga problem.

AIK är en klubb med problem. Stora problem. Större än jag kunnat fatta förrän idag. Och då menar jag inte bara på grund av resultaten i Allsvenskan. Nej AIK har de största problemen på grund av de maffialiknande strukturerna inom föreningen. Eller ska jag säga bolaget, för det är ju faktiskt vad det är, ett företag bland andra företag.

Men det är inte bara styrelsen som står för maffiadiktaten och handlandet. En mängd små människor inom AIK som kallar sig supporters står för en minst lika stor del av bläckfiskens tentakler. Det är nu rätt länge sedan som den här falangen började ta sig friheten att söka upp spelare på stan som de inte tyckte presterade alternativt gjorde saker som supportrarna inte tyckte att de skulle, och mer eller mindre frihetsberövade spelaren och körde hem denne.

Det är också ett icke föraktligt antal år sedan som den Solnanska Camorran sökte upp tränare och ledare på deras träningsplan i Karlberg och under hotfulla former höll "kvartssamtal" med dessa. Nu har det hänt igen. Det är inte andra gången sen den första, det har skett flera gånger. Men igår var det alltså dags.

Och nu framkommer ett tecken som är riktigt allvarligt: de ledande faller undan för hoten och sportchefen Björn Wesström säger: "Det som sägs på ett sånt möte stannar där" till Aftonbladet! Det är helt horribelt. En maffia som kallar sig supportrar kommer likt Tony Soprano och hans gäng till en idrottsanläggning. Marscherande i rad för bästa skrämseleffekt:Där låtsas de som om de kommer som vänner. De skakar till och med hand med dem de är där för att träffa som antagligen är för rädda för att göra något annat.Sedan ger de antagligen ledningen ett erbjudande som de inte kan säga nej till. Som sagt, det här är långt ifrån första gången detta sker, och AIK lägger mer pengar på säkerhet än vad någon annan klubb gör i Norden. Både på extern i samband med match - och intern. Tror jag det.Efter det var det spelarnas tur att få höra vad maffian tyckte och tänkte om de usla prestationerna på planen. Måste vara lätt för dem att prestera bättre i framtiden. Med sådana fans, vem behöver fler förluster för att det ska gå åt helvete?

AIK har som sagt problem, både i de allsvenska matcherna - och långt värre: en maffiakultur bland supportrarna samt en tystnadens kultur inom ledningen till följd av hot. År 2002 avgick Olle Nordin, dåvarande tränare till följd av hot från maffian. Hur länge orkar Mikael Stahres nerver med?

Kommentarer
Postat av: Gustav

Nu är väl du om jag minns rätt fotbollssupporter och har förståelse för att det kan bli såhär, på någon grundläggande nivå, men jag blir mållös varje gång jag läser om det. Vuxna män som bryr sig om en jäkla idrottshändelse så här mycket? Det är ju helt stört i sig. Vad är det egentligen för människor som sedan bryr sig så mycket att de håller på med det här tuppfäktningsbeteendet som AIK-fansen visar upp gång på gång? Jag kommer aldrig att fatta det, de är som småbarn de här grabbarna. Tuffast i sandlådan, till varje pris.Med det sagt; Det är ju otroligt märkligt att de tolererar sådant här inom AIK. Det kan ju verkligen inte vara bra PR utåt och vem det gagnar det begriper jag inte. Det måste ju helt enkelt vara så att de här typerna är representerade ända upp i styrelsen, eller?

2010-04-18 @ 11:21:09
Postat av: Nicklas Eriksson

Jag förstår till fullo den frustration som ofta uppkommer i dagens "moderna" fotboll. Gårdakvarnens protestaktion mot styrelsen på GAIS-gården förra veckan när vi stod tysta hela matchen var ett exempel på det. Dock gick ett öppet brev ut till spelarna där Kvarnen skrev att det inte var dem protesten riktade sig mot - och det verkade ju fungera, GAIS vann med 2-1 mot Gefle och ligger i skrivande stund femma i Allsvenskan. AIK ligger på nedflyttningsplats och IFK på kvalplats eller nåt.Jag fattar inte hur man kan tro att det kan ge resultat att agera som fascister, komma marscherande i en lång rad och hotfullt ställa upp sig kring planen där SPELARNA tränar! Eller att som IFK Göteborgs flanar till fans gjorde, åka upp till Kamratgården och bua ut sina SPELARE! Jag hade mer än gärna personligen buat ut vår kklubbdirektör, den anställde öisaren Sebastian Arby, men spelarna är våra ideal, våra förebilder och de ska jävlar i mig stöttas ända in i kaklet.Gårdakvarnen arrangerade en helt annan typ av marsch till en träning. Med stöttande banderoller, brinnande bengaler och hejaramsor tågade man till GAIS-gården inför en träning och hejade på genom hela träningen.Det är rätt inställning, inte att hota och trakassera.

2010-04-18 @ 11:58:49
Postat av: Nicklas Eriksson

Och jo, jag är övertygad om att just de här grabbarna runt AIK är representerade ända upp i styrelserummet. Maffia brukar vara det.

2010-04-18 @ 11:59:48
Postat av: Jimmy Windeskog

Detta är ganska märkligt och visar ju på en fruktansvärd internkultur inom Sveriges kanske största förening.Som mångårig Djurgårdare har jag ju sett hur firmakulturen förstört mycket för klubben, men de grupperna har ju aldrig varit i närheten av det inflytande som dessa har i AIK.

2010-04-18 @ 17:53:59
Postat av: Nicklas Eriksson

Rätt, men DIF har allt sina problem med maffian de också. Eller fick Terror-Tommy jobbet som säkerhetsansvarig på sin utbildning och långa vana av att arbeta förebyggande mot läktar- och planvåld?

2010-04-18 @ 18:48:54
Postat av: Jimmy Windeskog

Är det inte den där AIK-pyromanen som blev Säkerhetsansvarig för AIK du tänker på? Mig veterligen har Terror-Tommy aldrig fått någon anställning med någon koppling till DIF eller JK.

2010-04-18 @ 20:09:00
Postat av: Vigge Boll

Nu drar du ju på så att växellådan ryker...Samtalet mellan ledare och supportrar i AIK sker på lika vilkor, ibland bjuder ledarna själva in supportrarna för ett sånt här snack när det går knackigt, ibland frågar supportrarna om det är OK att komma. Tonen är hövlig, men man vill ha svar på vissa frågor.Görs allt som kan göras? Var ser ni att det stora problemet ligger? Hur kan man lösa det?Det är normala frågor som man som supporter vill ha svar på. Du är helt klart färgad av medias, främst ABs, extremt färgade rapportering av AIKs förhållande till sina supportrar.Kan dra två små exempel på direkta felaktigheter i ämnet som blivit mediala sanningar:För 2 år sedan basunerade AB ut: "Här pratar AIKs tränare med huliganerna". På den pixlade bilden syntes Rikard Norling tillsammans med några personer ur Black Armys styrelse, varav en var kvinna. Inga huliganer på något sätt. Bilden var tagen på en fotbollsturnering i Solna som Rikard hälsade på. En ren lögn från ABs sida alltså, även om det var en spinn från TV3s "Insider". Dessutom använde man Black Armys upphovsrättsskyddade bilder utan lov. Bilderna finns på www.blackarmy.se för den som vill se om det var några "Huliganer" som RN stod och snackade med.Exempel 2:När bl.a. Ola Andersson avgick hösten 2008 efter supporterprotester så blev det snabbt en medial sanning att han hotats från sin post. Detta dementerades av såväl supportrar som klubbens säkerhetsansvarige. Enda källan var en krönika av Jennifer Wengrup på AB, där hon dessutom skrev att hon inte ens pratat med Ola Andersson, utan antog att han blivit hotad.

Att såväl AIK som supportrar som Ola själv dementerade det senare spelade ingen roll för JW eller resten av Aftonbladet, det är ju AIK och där hotas folk resonerade man.Tro inte på allt du läser, och om du läser något som verkar trovärdigt, som citat (som BW, Nisses och andras i artikeln inlägget här handlar om) så får du nog utgå ifrån att citaten är korrekta och att personerna inte pratar tvärtomspråket."Gött mos" som ni säger nere på baksidan.

2010-04-19 @ 11:51:19
Postat av: Nicklas Eriksson

Nej.Jag är definitivt inte färgad av Aftonbladet, en tidning som jag hatar och föraktar. Jag vet att de överdriver allt.Däremot är jag färgad av över ett decennium som resande fotbollssupporter, engagerad i Gårdakvarnen (dock inte längre) och ståendes på Östra Stå och Preppens på Gamla Ullevi. Jag VET vad vissa av AIKs killar gör, vi har snubbar som önskar att de kunde göra samma i vår förening.För övrigt förstår jag inte hur man kan få Västra Sverige till "baksida". Det är väl om man geografiskt bor öster om Prag och ser Baltikum och Ryssland som "front" kanske.

2010-04-19 @ 19:07:34
Postat av: Vigge Boll

Tja, för en kille (antar jag, aningen sexistiskt) som har en blogg som heter "Röda Göteborg" så känns det väl konstigt att se den anglosaxiska delen av klotet som en framsida? Varken UK eller US är ju direkt kända för sin framgångsrika socialdemokrati och sina starka fackföreningar om vi säger så. Lite OT kanske, men ändå...Men det är fortfarande lustigt att du på något sätt tror att man i ABs artikel om denna händelse pratar tvärtomspråket. Att alla säger att det inte var en stor grej, att mötet var föranmält, att det var ett bra snack, tar du som en förevändning att hävda att det INTE var just det.Både spelare och ledare i AIK har bra kontakt med supportrarna. Alla supportrar. Det har du helt rätt i. Men just därför så pratar man och diskuterar man på lika vilkor. Med ömsesidig respekt.Micke Stahre är AIK, Bojan är AIK, Martin är AIK, Tjerna är AIK. Dulee är kanske inte så värst AIK men ändå en skön kille. Varför skulle någon som också är AIK vilja hota och skrämma dessa? Makes no sense at all.Det är jättekonstigt.

2010-04-20 @ 11:05:12
Postat av: Nicklas Eriksson

Min blogg heter inte Röda Göteborg, däremot visas den där. Min blogg heter Arbetarperspektiv och inget annat.Jag är heller inte socialdemokrat och inte heller tradeunionist och jag betraktar inte det forna Sovjetunionen som mindre rövarkapitalistiskt än vad UK och USA är.Vad vet du mer än jag f.ö? Var du med?Alla i hela Fotbollssverige vet att det råder speciella "villkor" i AIK, dumt av dig att ens förneka det. Jag vet att it makes no sense, men tydligen tycker de sköna snubbarna att det gör det eftersom man frekvent tillämpat just metoden att likt en maffia försöka hota och skrämma sig till inflytande och resultat.

2010-04-20 @ 17:38:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0