När borgare talar sanning...Do you take milk and sugar with that, professor Bullshit?


...så brukar sossarnas, vänsterpartiets och miljöpartiets
siffror gå upp. Nu har inte borgarna talatr sanning på väldigt länge, men jag minns hur det kan låta.

Det här klippet kommer från den legendariska samhällsserien "Striptease" med Janne Josefsson. I det här avsnittet är professorn i nationalekonomi, Marion Radetsky, gäst. Han har en brutal kur för att lösa arbetslösheten. Vi som arbetar i det som professorn har mage att kalla "manschettyrken" ska sänka våra löner med hälften och bo i kollektiv för att finansiera våra liv.

Marion Radetsky arbetade
sist jag hörde något om honom, som professor på Umeå Universitet. Han har säkert en lön på runt 800000-900000 kronor om året. Han satt som Carl Bildts ekonomiansvarige i den borgerliga katastrofregeringen 1991-1994 och han har fungerat som något av Carl Bildts mentor i makroekonomiska frågor. Något att tänka på för er som tror på att moderaterna har förändrats.

Kommentarer
Postat av: Daniel

Han belyser en viktig poäng däremot. Och det är att om vi ska sänka arbetslösheten radikalt så kanske vi måste ta till såna metoder. Sen att jag inte tror att de kommer fungera så jävla bra i längden är en annan femma.Det visar på att kapitalismen är ett omöjligt system om man ska uppnå det politikerna pratar om.Sen så tror jag inte att han lägger förslaget för att visa på kapitalismens brister, utan att han är en människa med ett hjärta av sten.

2009-05-09 @ 23:19:38
Postat av: Will

Var inte du städare?

Det är väl ändå inget manschettyrke..

2009-05-09 @ 23:30:23
Postat av: cecylia

Tack för komentaren.

2009-05-09 @ 23:44:00
URL: http://www.cecylia.bloggagratis.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Tycker inte jag heller, men det tycker den gode Radetsky tydligen.Cecylia: det var så lite.Daniel: ja men kolla vad som händer med honom när Janne pressar honom om hans landsmäns ekonomiska öde här i landet, han börjar nästan grina gubbtjyven! Men sen tar givetvis högerspöket i honom över och han är tillbaka.

2009-05-09 @ 23:50:14
Postat av: Malin

Jag lyssnade på en docent i nationalekonomi om varför Sverige hade så hög ungdomsarbetslöshet.Han påstod att det kunde bero på LAS, höga minilöner och oflexibel arbetsmarknad...fast han var inte säker eftersom detta inte ändrats markant de senaste tio åren, men att ungdomsarbetslösheten hade gjort det.Undrar om han hade Radetzki som lärare i skolan?

2009-05-10 @ 00:01:52
Postat av: Calle

Säga vad man vill om det han förespråkar men han är i alla fall ärlig -Jag tycker inte att Radetskys idé är särskilt bra. Att leva på 6-7.000 kronor är svårt, som tur är det få högerpersoner som är så ideologiska, utan de flesta av oss är mer pragmatiska. Däremot har han rätt i att kostnaden för arbete måste minska, men jag ser hellre att det görs via skattesänkningar.Sedan måste jag också flika in att 90-talskrisen inte var den borgerliga regeringens fel. Detta har Kjell-Olof Feldt själv sagt, Finansdepartementet har skrivit om det, ekonomer har visat på detta, och så vidare. Om du ska fortsätta att hävda detta så vill jag ha svar på två frågor;A) Vad gjorde den borgerliga regeringen, hur skapade man krisen?B) Hur såg SAPs eller VPKs skuggbudget och egna förslag ut, hur hade de hanterat krisen?

2009-05-10 @ 09:51:58
URL: http://callebergstrom.blogspot.com/
Postat av: Helena Palena

Vänster och höger. Två gäng som bråkar med varandra medan dom som kontrollera pengarna i världen skiter fullständigt fan i det.Calle: Du ställer bra frågor. Det är så lätt att skylla ifrån sig. Mona Sahlin lovar nu under galgen Sveriges pensionärer samma beskattning som övriga löntagare. Hon har inget annat att komma med. Sverige har 800 000 fattigpensionärer som är utsugna intill benmärgen. Och det är sossarna som under lång till har gjort ett sånt system möjligt. Borgarna har inte hunnit bli varma i kläderna än. Så skyll inte på dom.Ni kanske skulle läsa mitt inlägg om pengarna på Newsmill. Och märk väl att Sverige lever under samma system. Jag håller på och skriver ihop en grej om det nu. Vi är helt enkelt grundlurade. Så sluta med ert tjafs om vänster och höger. Segla ovanför. Det gör jag. Jag har örnkoll! Sprid detta! Rid i natt!http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/23/bo-lundgren-och-den-finansiella-avgrunden2009-05-10 @ 11:51:25
URL: http://parnassen.wordpress.com
Postat av: Nicklas Eriksson

Helena Palena: De som är höger är knappast lurade. De vet mycket väl vad de företräder, vad det leder till och de är inte främmande för att knäcka äggen som krävs heller.Problemet är just sossarnas anpassning till det kapitalistiska systemet. Därför finns just de här relativa fattigpensionärerna, därför finns det inget mer för en femtioåring som förlorar arbetet och därför fortsätter bolagsstyrelserna att år efter år få sina ersättningar trots att allt fler av oss förlorar jobbet. Sossarna har bara skjutit fram det borgerligheten vill göra med några årtionden i sin naiva tro på en kapitalism med mänskligt ansikte, klassamverkan och andra kräkreflexstimulantia som de har haft som paroll under alla år.Vi som är aktiva socialister är definitivt inte lurade. Vi har sett igenom dimridåerna som sprids av regeringar, näringsliv, institutioner och kyrka och vi avvisar dem.Om svensken känner sig lurad beror det med stor sannolikhet på att han tittade på Big Brother eller något liknande medan den verklige Storebror smög fram rökmaskinerna till ridån.;)

2009-05-10 @ 12:19:43
Postat av: Johannes

Just det, det där klippet. Jo, han hade verkligen en galen lösning på problemet, hm han påminner ju lite om Johan Stael Von Holstein som tyckte att Svenska arbetare skulle sänka sin lön till Kinas nivå. Det blir ju lite smått underhållande att lyssna på dem för det själva tjänar kanske 100000 kronor i månaden och kan ändå tala som om dem visste hur Svenska arbetare har det, därför blir ju då synen helt verklighetsfrånvänd.

2009-05-10 @ 12:42:40
URL: http://hannes2.blogg.se/
Postat av: Nicklas Eriksson

Vi ser ju problemet med LO:s ledning. Damn vad fort det går att distansera sig!

2009-05-10 @ 21:15:25
Postat av: Eva-Marie

De första som man skall sänka lönen för är professorer som Marion, de tillför inget till samhället. Snackar bara en massa SKIT.

vänligen, Eva-Marie

2009-05-11 @ 07:09:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0