Burfåglar och fattigbloggar.

Jag hörde på radion igår (Studio Ett, vad annars?) en debatt mellan en redaktör på Aftonbladet och någon ursinnig liten burfågel från DN om den så kallade Fattigbloggen som på kort tid blivit en av landets största bloggar. Det är ett projekt där en journalist ska leva på socialbidragsnormen i en månad och skriva om det hela tiden.

Burfågeln var tvärgrinig över bloggen och kallade den ett hån mot riktiga fattiga. Jag fattade inte hur hon fick det till det, hennes enda argument verkade vara att journalisten från Aftonbladet när projektet var över kunde återgå till sitt vanliga liv. So? Är inte det bara jävligt bra? Åh, jo, hon hade ett till. Aftonbladet borde ha lyft upp en "äkta" fattigbloggare istället.

Skitsnack av Burfågeln såklart.
Det hon och DN var förbannade över var att Aftonbladet så tydligt visar upp att det finns utfattiga människor i deras Sverige, som lever på randen till att sätta sig och tigga. Mammor som inte äter själva den sista veckan i månaden för att ha råd med mat till barnen! För i kommentarsfältet på bloggen kommer sådant fram.

Hade Aftonbladet
nu "lyft upp" en äkta fattigbloggare hade Burfågeln eller någon anna vän av ordning (världens farligaste kompis) säkert satt dit denne för att inte stå till arbetsmarknadens förfogande hela dagarna dessutom. Dessutom hade knappt någon brytt sig, och det hade varit mumma för DN.

DN och borgarna är förbannade på att Fattigbloggen har blivit en sådan succé, och på sanningen om det kapitalistiska samhället i Sverige kommer fram.

Och Aftonbladet upprättar sig delvis i mina ögon. Ska inte skriva lika arga grejer om att ni fortfarande är en Se&Hör-kopia med lite senaste nytt i framöver.


Uppdatering: Det verkar som om "Ung var jag fordom" har rätt. Burfågeln är från Expressen.

Kommentarer
Postat av: Ung var jag fordom

Denna gång är DN faktiskt inte inblandad. Burfågelsn heter Karin Olsson och är anställd på Expressens ledarredaktion. Tror att hon och Expressen mest är sura för att de själva inte kommit på idén med Fattigbloggen.

2009-03-27 @ 09:12:34
Postat av: Sebastian

Jag har aldrig riktigt förstått hur man kan bortse från de klassklyftor som finns; bara en sån sak som att på 1970-talet gick det fyra industriarbetares månadslöner på en direktörs lön, idag går det ca 45 stycken... Att blunda för realiteten och kalla Sverige det jämlikaste landet i världen är bara naivt. Klassamhället finns i hög grad, än fast det kanske inte tar sig uttryck i skillnaden mellan just industriarbetare och direktörer.

2009-03-27 @ 15:05:06
URL: http://jagkanbetemig.blogg.se/
Postat av: Nicklas Eriksson

Jo fast då får du ofta göra en annan typ av jämförelse, Sebastian.

2009-03-27 @ 15:57:13
Postat av: Sebastian

Hur menar du?

2009-03-27 @ 18:22:51
URL: http://jagkanbetemig.blogg.se/
Postat av: Nicklas Eriksson

Att det är som du skriver. En annan typ av jämförelse är nödvändig.

2009-03-27 @ 19:47:32
Postat av: Rog

Har bloggat en del om fattigbloggen. Jag är lite smått skeptisk till hela projektet. Det är fel att att lyfta fram frågan tycker jag. LO borde göra detta, med kampanjer som de en gång gjorde. Det är fan dags att LO och Sossar inser att en del av deras politk varit bakåsträvande för vissa i samhället.

2009-03-28 @ 18:01:10
URL: http://blogghelvetet.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Men LO gör ju inte det. Inte någonsin vad jag vet har LO vågat ta i frågan den växande hemlöshet och nyfattigdomen på annat vis än sina jävla rapporter som inte hjälper någon. De har inte vågat föreslå en enda radikal åtgärd av rädsla för att Signhild Arnagård-Hansen ska titta argt på dem på nästa AMF-möte.Ska då ingen göra lyfta frågan? Det finns visserligen massor med mindre aktörer som kämpar varje dag med det, men deras röster är så små och tunna.Jag vet att Aftonbladet är en skittidning som bara är ute efter att sälja mer av sina vidriga livsstilsmagasin, tv-bilagor och fan och hans moster, men det här initiativet tycker jag är bra när ingen annan med röst tar sig ton.

2009-03-28 @ 18:47:02
Postat av: Rog

jo initiativet är väl kanske bra ¨på sitt egna lilla sätt. men kommer ngt större förändring ske? Tyvärr inte. Hela systemet måste ruskas om. Fan det rä nästan så man skulle gå å ta ngn LOtopp och örfila in lite sanning. För det verkar som om de lever i ngt mörker där. Dags att folket väcker dom. Å det högljutt. För trots senaste tiden saker reagerar de inte.

2009-03-28 @ 19:39:16
URL: http://blogghelvetet.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0