La revolución de Cuba tiene cincuenta años hoy! Felicidadez a el gente..?

Nämen god morgon!

Är det till att vara bakis
och skakis idag..? Tråkigt, hehe!

Nå. Förutom alla bränder
, hot, misshandlar, skador och allmänt jävelskap som verkar ha dragit fram över stan i natt har det blivit nytt år, och femtioårsdag för en av de mest missuppfattade revolutionerna i vår tid, den kubanska. Precis som alla andra revolutioner som egentligen är statskupper (även om den kubanska enligt min mening hade betydligt större del av folkresning i sig än den ryska) är de inte revolutioner i mer än ett par månader. Sedan tar politbyråer, partier, politruker, tjekor och annat skit över och den unga gryende socialistiska staten blir till en statskapitalism i stället.

Jag blir så ledsen när jag
läser reportage och ser dokumentärerna på tv om Kuba. Precis som i Sovjetunionen har castroismen [på riktigt, inte utåt] tagit avstånd från Karl Marx lära, tagit bort allienationsteorin och därmed blivit precis lika illa som arbetsköparna var under Batista. Arbetarna blir precis lika otillfredsställda av arbetet under den förmenta socialismen som de var under privatkapitalismen! Och som en man i SVT:s dokumentär säger: "Socialism är att fördela välståndet, inte att fördela fattigdomen".

Något att tänka på för de som känner sig manade i framtiden.

Kommentarer
Postat av: BAW

Håller med till 100% kommunistiska/socialistiska politiker är just så, det är bara makten som gäller.Jag blir lika förvånad var gång jag får se en ung människa iklädd mördaren Che Guervaras t-shirt.

2009-01-01 @ 16:52:45
Postat av: Johannes

Haha jag har faktiskt en tröja med Che Guevara och en väska dock brukar jag mest använda tröjan. Använder tröjan för att hylla hans kamp för Kuba mot imperialistmakten USA och för revolutionen som jag trots allt anser var bra för Kuba men det ska sägas att jag knappast sympatiserar med hans metoder mer för det han kämpade för så visst, "BAW" om du tycker jag i och med det hyllar en mördare så absolut. Dock håller jag med dig, Nicklas. Revolutioner har en förmåga att till en början vara bra för att sedan bli någon sorts maktfullkomlighet och det är just de Kuba har blivit till viss del tragiskt nog.

2009-01-01 @ 17:53:53
URL: http://hannes2.blogg.se/
Postat av: Nicklas Eriksson

BAW: så provokativ man kan vara då. Puss på örat gubben!

2009-01-01 @ 19:32:17
Postat av: Sebastian

ja en sak är säker i alla fall: Jag är bakis och skakis idag...

2009-01-01 @ 21:22:25
URL: http://jagkanbetemig.blogg.se/
Postat av: Nicklas Eriksson

Fy fan, Sebastian, har det inte blivit folk av dig förrän till kvällen? Ruggigt!

2009-01-01 @ 23:24:45
Postat av: Alex

Kuba följde (och följer) samma mönster som alla andra marxist-leninistiska stater gjort, det gick egentligen snett redan från början även om stater som ex. Kuba (och framförallt DDR) hade många progressiva aspekter.Dokument Utifråns kubainslag på SVT var dock inte bra utan tvärt om väldigt osaklig, det märks att SVT tagit vid sig av den liberala medieanstormningen som följde efter Castro-temakvällen (som fälldes i granskningsnämnden). Eloy Gutierrez Menoyo fick ex. extremt mycket utrymme i inslaget (resten av utrymmet fick andra oppositionella, för att bekräfta en på förhand bestämd uppfattning) och kom undan med att hävda som att han (och inte Che Guevara) i själva verket var den som i Santa Clara kapitulerade inför, det finns det väl ändå inget som helst fog för att tro? Sen sysslar förstås Castro-regimen med att bygga myter kring revolutionen och Che Guevara o.s.v.Inslaget nämnde mig veterligen inte heller att Menoyo faktiskt dömdes till fängelse efter att ha varit inblandad i ett bombattentat som krävde livet av två människor. Det var ju inte direkt så att han bara var en oppositionell som kom på dålig fot med Castro...

Varken Kuba eller Ryssland var redo för socialism/kommunism, arbetarklassen var för svag och då hamnar makten någon annan stans trots ev. goda intentioner...2009-01-02 @ 15:31:35
URL: http://stockholm.suf.cc
Postat av: Johannes

Alex// Håller med dig om dokument inifrån dokumentären om Kuba, såg den igår och den var verkligen skrämmande ensidig.

2009-01-02 @ 16:09:38
URL: http://hannes2.blogg.se/
Postat av: Nicklas Eriksson

Ja fast Alex och Johannes, det förändrar inte på något sätt faktumet att Kuba är jävligt fattigt (ett land som inte är i nöd har ingen ransonering av basvaror)och att vanliga hederliga kubaner är andra klassens medborgare i sitt eget land. Att bara peka på fel som det finska produktionsbolaget gjort för SVT förändrar inte det faktum att Kuba snart kommer att ha infört instant capitalism bara för att de stackars kubanerna tror att det är ett bra alternativ precis som kamraterna i Sovjet med satellitstater trodde efter att ha utsatts för leninism-stalinism i så många år.Ett parti kan aldrig göra revolution, bara statskupp. En arbetarklass kan aldrig göra statskupp, bara revolution. Sedan ska man aldrig glömma att avskaffa allt som påminner om representativ demokrati efteråt heller eftersom det bara

2009-01-02 @ 20:00:10
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: Johannes

Nicklas, nej självklart inte. Det var absolut inte mitt mål att bara peka ut svts dokumentär som något fel. Absolut, Kuba är ett extremt fattigt land dock beror det till viss del på Usas olovliga blockad men det största och viktigaste ansvaret har såklart regimen. En sak som man ändå kan ge Kuba (om nåt) är deras vad jag iaf hört och läst fantastiska sjukvård och utbildning. Det kan såklart oxå vara någon slags "skön målning" fast tror faktiskt inte det denna gång fast vad vet jag.

2009-01-03 @ 00:49:42
URL: http://hannes2.blogg.se/
Postat av: Johannes

Ville bara förtydliga att jag med sjukvården och utbildningen absolut inte menade att det ursäktar det ena eller de andra för det gör de självklart inte. Får väl ändå ses som en bedrift för ett så fattigt land även fast det kanske var bättre ekonomiskt just då.

2009-01-03 @ 00:56:45
URL: http://hannes2.blogg.se/
Postat av: Kaj Raving

Det är alldeles riktigt att Kuba inte är någon demokrati idag och frånvaron av demokrati kan aldrig försvaras. Däremot kan den möjligen förklaras och frågan är hur landet i dag hade sett ut utan USA:s aggressioner i form av blockader, invasionsförsök, understödjande av kuppförsök mm mm. Yttre och inre hot fungerar ju som bekant utmärkt för att inskränka de mänskliga rättigheterna, det kan man ju se inte minst i USA. Kanske hade revolutionen utmynnat i en kommunistisk demokrati i stället för i den katastrofkapitalistiska de-factodiktatur som jag är rädd att man är på väg in i.

2009-01-03 @ 10:36:25
URL: http://kajraving.blogspot.com/
Postat av: Johannes

Exakt, Kaj så har jag oxå funderat.

2009-01-03 @ 12:21:55
URL: http://hannes2.blogg.se/
Postat av: BAW

Kaj, vad är en kommunistisk demokrati för något, ge mig ett exempel.

2009-01-03 @ 12:41:06
Postat av: Sebastian

BAW - kommunismen och borgerligheten har olika användningssätt av ordet "demokrati". Borgare skulle aldrig kunna se på kommunism som demokratisk, eftersom man anser att det måste finnas fria val, tryckfrihet o.s.v. Demokrati för kommunister är däremot produktions - och arbetsfördelnings rättvisa. T.o.m. en slutgiltigt kommunistisk stat skulle inte vara demokratisk i borgares ögon, än fast en sådan stat inte ens skulle ha en stat och "friheter" inte vara lagstadgade. Ändock är väl den formen av demokrati den finaste av alla, i alla fall i mina ögon.2009-01-03 @ 13:18:36
URL: http://jagkanbetemig.blogg.se/
Postat av: BAW

Jaha och exemplet?

2009-01-03 @ 13:46:19
Postat av: Sebastian

Ja som vi både läst i de tidigare kommentarerna och som vi borde veta sen tidigare, har det aldrig funnits en kommunistisk demokrati. Och detta är p.g.a. tron på att det är partiet som ska göra uppror, och inte folket. Partiets styre utmynnar alltid i en fruktansvärd statskapitalism, vilket också leder till kvasi-diktaturer som inte har något med kommunism att göra överhuvudtaget.

2009-01-03 @ 13:54:35
URL: http://jagkanbetemig.blogg.se/
Postat av: Bengt

Slutsats, någon kommunistisk demokrati kommer således aldrig att uppstå.Frågan är då, vad göra med nuvarande odemokratiska kommunister?

2009-01-03 @ 15:36:31
Postat av: Sebastian

Slutsatsen är att din slutsats inte är slutsats nog för att vara en slutsats om att slutsatsen aldrig kommer att uppstå. Slutsatsen har alltså inga konkreta belägg och är endast en rent borgerlig illusion, eftersom du endast utgår från vad du menar med demokrati. Jag skulle kunna ställa samma fråga tillbaka och utgå från min uppfattning om demokrati: Vad göra med nuvarande odemokratiska borgare?du fattar

2009-01-03 @ 15:47:48
URL: http://jagkanbetemig.blogg.se/
Postat av: Alex

BAW: Vad är en kommunistisk diktatur för något? Kan du ge något exempel?

Bengt: Föreställ dig samhället på jorden om 200 år, ett högteknologiskt och socialt utvecklat samhälle. Tror du på fullt allvar att det skulle vara ett kapitalistiskt samhälle? Eller ett klassamhälle ö.h.t? Eller för den delen en diktatur? För mig är den tanken helt absurd (och i den bemärkelsen är Star Trek mer realistiskt än säg Star Wars).Ens i dag är det få som kan motivera klassamhället med annat än sin egen fantasilöshet eller skräckexempel på "hur det kan gå annars" (ex. Sovjetunionen). Och i takt med produktivkrafternas utveckling så framstår klassamhället som allt mer absurt, de ryms helt enkelt inom det rådande samhällets begränsade ramar. Kapitalismen är redan i dag är ett föråldrat system vilket borde vara uppenbart för alla med ögonen öppna. Och i takt med att människor utbildas och får smak på de möjligheter som faktiskt finns så kommer de småningom inte längre att acceptera den oerhörda kränkning som ett klassamhälle innebär, hur fan kan vi låta oss reduceras så? Varför ska vi inte få bli så mycket mer?Kommunismen är oundviklig, klassamhället är i längden omöjligt att upprätthålla. Vi talar alltså om ett system som delar in människor i två klasser, där fåtalet äger kapital och flertalet skapar kapital. Där de flesta av oss är tvingade att sälja vår kreativitet, vårt intellekt eller för den delen vår sexualitet för att överleva (för är egentligen inte till salu?). Vi talar om yttrandefrihet samtidigt som endast ett fåtal kontrollerar och nyttjar våra kommunikationsresurser såsom press och television. Hur rättfärdigar man det? Vem vill leva under sådana villkor?Dagens samhälle rättfärdigar sig endast genom skräcken för alla alternativ, det här systemet är det enda möjliga eller i.a.f. det bästa bland alla dåliga alternativ och därför är det rättfärdigat. Det är symptomatiskt för vår tid att det finns ett oändligt antal dystopier att välja mellan, men inte en enda liten utopisk tanke. Det är bara att ransaka vår tids populärkultur eller för den delen medieklimat för att förstå att det är på det här viset.Så vår liberala, borgerliga demokrati (som inte är någon demokrati i någon klassisk bemärkelse, utan snarare en byråkrati) kvarstår ännu. Tortyrkamrarna är ersatta med massmedia som fyller exakt samma funktion men många gånger mer effektivt...Fan, skärp till er för fan. Klart att klassfrihet är möjligt, hur lite tror ni egentligen om er själva?

2009-01-04 @ 01:58:52
URL: http://stockholm.suf.cc
Postat av: Nicklas Eriksson

Oj jäklar vad det har brakat till här.Den söte lille provokatören, femtonårige och nyblivne MUF-medlemmen BAW försöker sig på att vara seriös- okej, pojke, om du fortsätter så ska jag behandla dig seriöst också.Eftersom vi redan konstaterat att alla stater där resningar mot en rutten privatkapitalistisk regim skett genom en nästan total statskupp genomförd av ett parti eller en liten gerilla nästan omedelbart lett till statskapitalism istället så finns det inget exempel.Skulle det få oss att sluta kämpa menar du? Jävlar vad fel du tror i sådana fall. Som ALex skriver, kommunismen är oundviklig. Det är en sak som ni borgare ALDRIG kommer att fatta förrän det är för sent. Den kommer inte att uppstå långsamt och märkbart genom att "kommunistiska" partier får mer att säga till om i val. Ni kommer inte att märka det pga att en massa människor börjar bära hammaren och skäran eller röda stjärnor.

Historiskt sett kommer det att ske över en natt, i verkligheten givetvis under lite längre tid.Karl Marx skrev i tidsrymder om flera hundra år, det tar nämligen så lång tid för många att fatta att de blir knullade av kapitalismen, fråga inte mig varför- att man slavar och dör för att berika någon annan och själv bara får en liten pisstråle av det värde man arbetar ihop samt att detta inte är rätt, jag begriper inte hur det kan vara så svårt att fatta. En sak, som jag märkt på många av mina klasskamrater också är att de är hjärntvättade att vara TACKSAMMA för att få jobb! Det är en mänsklig rättighet och inget att vara tacksam för.Såna mänsklig skitinställningar tar också tid att odla bort. Vi har gatuagitatorer till det, ni har en hel statsapparat med skola, tv, tidningar, media delvis internet... You name it.Men dagen kommer då ni förlorar ert ägande, er makt och ert omhuldade system för all framtid.

2009-01-04 @ 04:54:19
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: BAW

Jag får väl bjussa på lite kommunismen pöjkar.

http://www.omkommunismen.se/

2009-01-04 @ 09:28:14
Postat av: Sebastian

Du kan väl bjussa på lite svar på frågorna som ställts och kanske en och en annan motkommentar, istället för att komma med dyngiga länkar?

2009-01-04 @ 14:54:59
URL: http://jagkanbetemig.blogg.se/
Postat av: Sebastian

Du kan väl bjussa på lite svar på frågorna som ställts och kanske en och en annan motkommentar, istället för att komma med dyngiga länkar?

2009-01-04 @ 14:55:15
URL: http://jagkanbetemig.blogg.se/
Postat av: Nicklas Eriksson

BAW: det enda du "bjussar" på med den länken är lite propaganda om vad statskapitalism innebär från en del som blev utsatt för den. Inte ett peckens dugg om vad kommunismen är egentligen. Jag tror det stör dig och dina gelikar att de flesta av oss här tycker lika illa, eller sämre, om det leninistiska galenskapsexperimentet i öst som blev ännu värre genom stalinismen, än vad till och med fånarna som sitter på contra gör?Jag ska bjuda på lite grann av vad det är på riktigt. Kan du lite brittisk engelska kommer du att fatta rätt bra.

Postat av: BAW

Jaja, men nu finns det ju bara odemokratiska kommunisstater, så vad gör vi med dem? Ignorerar och låter dess befolkning fortsätta att lida under terrorn, eller har ni något förslag?

2009-01-05 @ 14:07:07
Postat av: Nicklas Eriksson

Nej det finns inga odemokratiska kommuniststater eftersom det inte existerar några kommuniststater alls. Det finns bara odemokratiska statskapitalistiska stater och privatkapitalistiska stater med marginellt mer demokrati än i de statskapitalistiska.Vad vi gör med de statskapitalistiska? Tja, väntar på att den äkta resningen mot utsugarna kommer. Det är lika illa om det är en stat som suger ur en eller om det är rundmagade skitstövlar på Östermalm.

Postat av: BAW

Statskapitalismen? Vad tusan är det? För mig är det ren och skär kommunismen såsom förespråkas av alla tokdårar i alla dessa bokstavskombinationer.

Bortskämda snorungar som misslyckats med sin utbildning och som inte orkar arbeta, besök en riktig arbetsplats och se om du hittar några bokstavsdårar.

2009-01-05 @ 18:22:50
Postat av: Sebastian

Känns lite malplacerad om du försöker på dig en debatt om Sovjet och inte vet vad statskapitalism är..

2009-01-05 @ 22:13:25
URL: http://jagkanbetemig.blogg.se/
Postat av: Nicklas Eriksson

Måste hålla med Sebastian. Läs på lite grann, BAW och kom igen när du vet skillnaden mellan kommunism och statskapitalism. Passa också på att kolla upp alienationsteorierna som Lenin vackert strök från sin "marxism-leninism".Tills du gjort det kan du hålla dig borta.

2009-01-06 @ 00:31:55
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: BAW

Varianter och bokstavskombinationer av världens blodigaste lära. Det är såndant som misslyckade överklassungar tar till sig när de misslyckats i skolan och arbetslivet. Besvikna föräldrar och en egen besvikelse tas ut genom att skylla på kapitalismen. Dessa små människor kan inte förlika sig med sin egen litenhet.

2009-01-06 @ 10:46:57
Postat av: Nicklas Eriksson

Läs på nu och sedan kommer du tillbaka. Inte innan.

2009-01-06 @ 11:30:54
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: Johannes

Det finns en gyllene regel innan man ger sig in i en debatt att man läser på lite om det aktuella ämnet annars tenderar man att bli okunnighets förklarad så, BAW, ta Nicklas råd som en vänlig gest och gör som han säger. Det blir roligare för oss alla då.

2009-01-06 @ 14:49:26
URL: http://hannes2.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0