Hamnarbetarna ut i strejk igen!

Hamnfyrans medlemmar lägger ned arbetet måndag 17e augusti. Göteborgs Hamn, kommundrivet av en sossemärkt kommunstyrelse, försöker knäcka Hamnarbetarförbundet som organiserar 80% av arbetskraften i hamnen.

Måndagen den 17:e augusti stannar verksamheten i Göteborgs Hamn. Svenska Hamnarbetarförbundet avdelning 4 har varslat om strejk under ett dygn. Under den efterföljande veckan råder övertids- och nyanställningsblockad från och med 18/8 klockan 00.00 till och med 23/8 klockan 24.00.

Konflikten i hamnen har nu pågått i långt över två år. I dagsläget är Hamn4an fortfarande utestängda från förhandlingsrummen, trots att fackföreningen alltjämt organiserar 80 % av de kollektivanställda på arbetsplatsen. Avdelningens företrädare nekas också att ta ut facklig tid enligt samma villkor som minoritetsfacket.

Strejken är den senaste av ett flertal punktaktioner från Hamn4an som syftat till att etablera en demokratiskt legitim förhandlingsordning i Göteborgs Hamn, där arbetsgivaren realförhandlar med båda fackförbunden och förankrar överenskommelser om arbetsvillkoren hos de kollektivanställda.

Hamnarbetarförbundet måste ha allt stöd som kan uppbringas, och svenska (dock ej Transport) och utländska fack har lovat sympatiåtgärder.                   

Allt stöd åt Hamn 4:an!


Kommentarer
Postat av: Rommedahl

Inte helt inläst på vad som hänt i hamnen men håller med om att de själva bör får besluta om vilka som skall representera dem. Du som är insatt kan ju förklara vad som gör att de inte får det?

2009-08-11 @ 23:52:20
Postat av: Nicklas Eriksson

Det är arbetsköparen som vill vare sig förhandla eller teckna avtal med Hamn utan med Transport. Hamn är inte med i LO och lovar således ingen arbetsfred som minoritetsfacket gör. Hamn vill inte vara med i LO eftersom LO inte tillåter medlemmarna att direktrösta om kollektivavtalen och det är något som hamnarbetarna har sett som självklart sedan 70-talet.

2009-08-12 @ 14:44:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0