Solveig Zanders (C) syn på hemlösas ekonomiska situation!
Inte fattig i Sverige?


Hur många riksdagsledamöter
är egentligen lämpliga för den stol de sitter på? Om man påstår att människor i Sverige som sover under bar himmel i provisoriska läger i Göteborgs parker inte är fattiga har man inget i riksdagen att göra, för då är ens verklighetsuppfattning så kraftigt rubbad att det är frågan om man inte är självsvådlig.

Jag skrev till henne:

"Men snälla Solveig! (efter att hon varit med i Debatt tror jag det var)

Inga som sover "på gatan" i Sverige? Nu får du väl ge dig! Nej, de sover kanske inte mitt på Drottninggatan där du kan se dem, men ta och kliv bort från huvudgatorna i Stockholm, Göteborg och Malmö (och även mindre städer som Karlstad!) så ska du se att du snart hittar bevis som motsäger dig.

Jag springer och rör mig ofta i Slottsskogen och andra parker i Göteborg och det räcker med att vika av från de asfalterade stigarna så får du se rester av nattläger, provisoriska plattformar som skydd mot markfukt, nedlegat gräs med mera, överallt i hela parken! Åker du vissa spårvagnar så kan du ibland se eldar lysa djupt inne bland träden. Min uppskattning är att mellan tjugo och trettio personer sover i Slottsskogen under bar himmel eller i små vindskydd som monteras ned på morgonen - varje dygn. Även i Keillers Park på Hisingen har jag hittat sådana här spår, i Överåsparken i Örgryte och i Redbergsparken finns spår.

Då har jag inte gått in på de som bodde i en övergiven utbränd gammal husvagn under Älvsborgsbrons södra fäste (fastlandssidan) hela förra sommaren. Efter E20 mot Stockholm fanns i höjd med Gamlestaden ett tältläger i ett halvår. Det försvann i höstas.

Så titta dig omkring Solveig - bara för att du inte ser de hemlösa som sover under bar himmel betyder det inte att de inte finns.

Vänliga hälsningar

Nicklas Eriksson

Göteborg"

Hon svarade:

"Hej!
Tack för att du engagerar dig. Uppskattar det. Vad jag sa var att det inte fanns några fattiga i Sverige. Dessutom ifrågasatte jag varför man sov på gatan.
Då jag inte är inlåst i Riksdagen eller saknar efrarenhet från annat i livet än att vara Riksdgsledamot kan jag med fog säga att i Sverige behöver vi inte leva på gatan och inte vara fattiga. Försörjningsstöd, a-kassa eller ersättningar från socialförsäkringssystemet är olika skyddsnät. Det innebär att vi inte kan leva på samma sätt som om vi har ett avlönat arbete. Men vi är inte fattiga. I dag påstår man att man är fattig om man inte kan köpa märkeskläder eller åka på semester utomlands. För mig är fattigdom något helt annat. De flesta av oss har under olika faser i livet levt på högre eller lägre inkomster. Men vi har inte varit fattiga för det.

Det är min inställning och med hänvisning till det vill jag med alla medel i världen medverka till att alla människor, som har möjlighet, ska kunna försörja sig själva, vara oberoende om än utan att vara rika.

Vänligen
Solveig Zander, c
Riksdagsledamot"

Hennes sista mening är ett utmärkt exempel på hur borgarna idag ser på människor som inte bidrar till samhället enligt deras sätt att se det, inte ställer upp på bikupenormen eller på annat sätt sticker ut:

 "Så länge du inte dör av att din kropp bryter ner hjärtmuskeln på dig för att tillgodogöra hjärnan den energi den kan få ut därav (det vill säga av "svält") så vill inte vi ta något ansvar för dig. Detta grundar vi på den liberala teorin om frihet som gör det helt okej att uppföra sig hur fan som helst så länge du inte bryter mot den enda rättighet vi anser okränkbar (så länge det inte är oss det handlar om): äganderätten".


Kommentarer
Postat av: Jimmy Windeskog

Onekligen en väldigt bra tagen bild. En annan syn på Almedalsveckan som vi "politiker" ju upplever som en hel vecka av glädje och fest.Det finns infallsvinklar man glömmer ibland...

2009-04-03 @ 11:45:00
Postat av: Rog

Du följer fattigbloggen?

Vad tycker du om det som sker nu? sjukskriva, de som går på soc och akassa ska tas ifrån möjlighet att blogga.

2009-04-03 @ 15:39:54
URL: http://blogghelvetet.se
Postat av: Jimmy Windeskog

@Rog

Syftar du på mig eller Niklas?

2009-04-03 @ 15:51:18
Postat av: Nicklas Eriksson

Jag följer väl inte varenda inlägg på Fattigbloggen, men jag tittar dit då och då, Rog.Det är givetvis helt åt helvete och är med stor sannolikhet en del av jakten på arbetslösa. Risken att en moderatledd regering återinför lösdriverilagen inom en framtid är inte liten!

2009-04-03 @ 16:51:41
Postat av: Rog

Jimmy

Ja ni båda kan ju svara, och nicklas har kommit med ett svar =)

2009-04-03 @ 17:32:46
URL: http://blogghelvetet.se
Postat av: Rog

Det här med lösdrivare. Slog mig precis hur rätt du kan ha. När jag var ute och gick idag. Hörde jag tvä äldre herrar prata om alla dessa grupper de ansåg vara lösdrivare, arbetslösa, sjukskrivna, invandrare, och allra helst vänsterpacket.De ville se mer polis i samhället att ta hand om alla dessa lösdrivare. Haha. Jävlars du..Du pratar nog mer sanning än vad man vill veta

2009-04-03 @ 17:35:56
URL: http://blogghelvetet.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Japp. Grejen är att såna ska passa sig jävligt noga med vad de önskar, de kanske får det. Och inga politiker är kända för att tycka att pensionärer är speciellt mycket att ha. Moderater tycker inte att några människor utom de själva är så mycket att ha, det skrev Fredrik Reinfeldt klart och tydligt när han var 28 år gammal i boken "Det sovande folket".Den går att ladda ner gratis på www.alliansfrittsverige.se .

2009-04-03 @ 22:21:14
Postat av: livelev

"I dag påstår man att man är fattig om man inte kan köpa märkeskläder eller åka på semester utomlands."Fy fan vad förbannad jag blir!!!!!!Jag vet inte ens vilka klädmärken som finns längre. Här lyxas det till om strumporna köps på ICA istället för Myrorna.

Semester har jag inte haft på över tio år, och utomlands har jag inte varit på semester sedan 1988.Hur faaaaaaaaaaaaaaaaaaan tror denna riksdagskvinna att 2800 kronor i månaden ska kunna räcka till mer än mat, avgifter och kollektivtrafik?Förakt...

2009-04-04 @ 10:02:54
URL: http://blogg.passagen.se/livelev
Postat av: Jimmy Windeskog

Att ifrågasätta helt ideellt bloggande från arbetslösa är ju riktigt verklighetsfrämmande. Får man då ens se på TV som arbetslös? Torde väl vara bra att människor har något att göra som arbetslösa och inte går in i dvala och tappar all kontakt med verkligheten.

2009-04-04 @ 12:12:53
Postat av: Nicklas Eriksson

Nej, då riskerar man uppenbarligen att bli som Solveig Zander.Livelev: greppet hårdnar. Hela tiden. Det är bara klassammanhållning som kan rädda oss.

2009-04-04 @ 15:48:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0