Hur många, Anders Borg?

Åter skakas västvärldens ekonomi av en kris som vi ännu inte sett ens initialverkan av.

Visst är det bra med kapitalism, systemet som skapar sina egna krascher?! Wohoo!

Hur många ska knäckas den här gången, Anders Borg? Hur många ska bli ruinerade, hur många ska behöva bli arbetslösa, gå från gård och grund, bli mentalt sjuka, nervsvaga, förnedrade? Listan kan göras lång.

Hur många, Anders Borg?

Kommentarer
Postat av: Bubbe (http://bubbe.tk)

Hehe, tack så mycket för kommentaren! Kan inte vara mer exakt än som du uttrycker det! Välkommen åter!

// Bubbe

2008-03-18 @ 20:04:28
URL: http://bubbes.blogg.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Tack Bubbe! Självklart återkommer jag!

2008-03-19 @ 17:40:10
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Murray N

Då en fri marknad, utan klåfingriga politikers godtyckliga regleringar, inte existerar är det svårt att se hur en fri marknad skulle vara att beskylla. Om du menar dagens västerländska "kapitalism" dvs. det protektionistiska system där politikerna och deras centralbanker har monopol på att sätta räntor och hitta på pengar ut ur tomma luften är det helt riktigt så att det är det som skapar finanskriser och inflation med jämna mellanrum. Praktiskt dock för de socialistiska politikerna som kan komma och påstå sig kunna göra allt mycker bättre och städa upp efter "liberalerna" trots att historien visat att ekonomisk frihet är det ENDA som någonsin har fungerat när det gäller att öka människors välstånd.

Förövrigt skulle det vara intressant att veta vilka politiska/ekonomiska filosofer du läst något av? Någon alls förutom Marx och hans beundrare?

2008-03-24 @ 19:43:40
Postat av: Nicklas Eriksson

Har läst "And Atlas shrugged" av Rand. Lite Kant, men han är för jävla seg. Nozick och Locke likaså men jag har ändå lyckats pina mig igenom lite samlingsverk där deras andemeningar presenteras. Plus Bildas ismer.

Nej, sen har jag mest läst arbetarförfattare, facklig litteratur, båda vanlig och utbildnings. Jag vet det jag behöver veta. Dessutom har jag både ögon och öron.

Hur en fri marknad skulle gå att beskylla? Enkelt. Den tar inga sociala hänsyn what so ever. Den gör inte skillnad mellan fattig och rik, inte mellan arbetssäljare och arbetsköpare. Den erkänner inga olikheter människor emellan. Det gör naturligtvis att de rika gynnas ÄN mer än de gör i dagens samhälle. Det gör att deras oro för underklassen kommer att stiga, de kommer att isolera sig ännu mer i gated communities som vi redan börjat se här i stan, klyftorna kommer att växa och sedan kommer revolutionen.

Givetvis snabbt och generaliserat, men jag orkar inte dra hela teorin, klockan är halv elva och jag har skola i morgon.

2008-03-24 @ 22:31:58
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Murray N

Sent här också så jag skriver kort och lämnar bara ett lästips: "for a new liberty- the libertarian manifesto" av Murray N Rothbard. Bildas ismer är väl förövrit så där svennigt subjektiva de kan bli och en socialdemokrat som ansvarig utgivare. Finns betydligt bättre liberala filisofer än Ayn Rand. Samlingsverk? Har svårt att tro att du skulle vara sosse om du läst "anarki, stat och utopi" och förstått den.

Saken är den på att en fri marknad, inte en där storkapitalet skyddas av staten, är folk helt välkommna att själva välja ekonomisk sammarbetsform. Det är en (riktigt) fri marknad som tar hänsyn till människors olikheter. Det finns inga politruker som planerar ekonomin och upprätthåller sjunkande skepp på folkets bekostnad. Där finns inga politiker som bestämmer hur DU ska leva ditt liv. Alla levnadsätt och sammarbetsformer är förenliga med libertarianismen. Den enda principen är icke-tvång (nej avtalet mellan arbetsgivare och arbetstagare är inte tvång). Ekonomisk frihet är en konsekvent av all annan frihet.Ekonomisk frihet är fortfarande det enda som byggt välstånd för människor, någonsin.

2008-03-24 @ 23:27:56
Postat av: Nicklas Eriksson

Jag är inte sosse.

För övrigt anser jag inte att du ahr rätt om att en fri marknad skulle ta hänsyn till något utom vinsten; det kan den inte.

Hehe, och se vart det "välståndet" fört oss... till utplåningens rand. Grattis.

För övrigt låter jag kommentaren om vad jag förstår eller inte tala för sig själv.

2008-03-25 @ 23:03:42
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: M

Socialist då...

Ja, det du kallar kapitalism som i själva verket snarast är planekonomi med all sin protektionism, skyddande av storkapitalet, monopol och reglerandet av tjänste- och varumarknader står på utplåningens rand. Precis som det alltid varit och alltid kommer att vara.

Att människor fritt får utbyta varor och tjänster är det enda som någonsin fungerat. Att du inte förstår det talar för sig själv.

2008-03-26 @ 14:41:06
Postat av: nicklas eriksson

Nej då. Det gör det inte alls.

Planekonomi är en totalt värdelös form av ekonomi om den utförs alldeles allena. Jag är inte motståndare till en marknad, dock till den liberala globaliseringen där penningvärdet sätts i första hand och människan som inte klarar sig i striden dumpas och lämnas att klara sig på egen hand.

Googla deltagarkonomi så får du se på något riktigt intressant.

"Precis som det alltid varit och alltid kommer att vara."

Så resonerade Jan Jörnmark på debatten om hemlöshet på Göteborgs stadsmuseum som jag var på igår. Han tillade även att globaliseringen inte går att bekämpa, men det är givetvis nonsens. Om man bara vill så går det. Bolivia är ett utmärkt exempel på det. Men såklart, om människor inte vill så går det ju inte.

2008-03-27 @ 12:25:35
Postat av: Nicklas Eriksson

Inga anonyma inlägg.

2008-03-27 @ 23:48:06
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Murray

Det senaste var väl ganska lättförstått var från mig? Glömde skriva namn.

2008-03-28 @ 11:46:35
Postat av: Nicklas Eriksson

Okej, nej det var inte givet Murray. Kör igen med namn då. Jag är lite grinig på det här bloggverktyget som inte tillåter några permanenta inlägg där man kan fast slå kommentarsreglerna.

2008-03-28 @ 15:02:19
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0