Way to go Ohly!

Om Lars Ohly menar vad han säger i den här intervjun i SvD låter det riktigt bra för framtiden. En regering med miljöpartiklarna och sossarna blir inget annat än en folkpartiregering. Bra om Vänsterpartiet vågar fälla en sådan eller gå i vänsteropposition som man gjort i Göteborg.

Kommentarer
Postat av: Calle

Det måste ju kännas tryggt att gå till val på skattehöjningar. Det är precis det som arbetande människor vill, att staten ska ta ännu mer och spendera på hemslöjdsnämnder, kulturstöd, bistånd till diktaturregimer, organisationskaoset i offentlig sektor, etc.

2008-07-13 @ 08:58:49
URL: http://www.callebergstrom.blogspot.com
Postat av: nicklas eriksson

Tja JAG är en arbetande människa, och jag vill ha skattehöjningar och något för mina pengar. Hemslöjdsnämnder är helt okej så länge någon får något för det, kulturstödet är omistligt för att slippa företagssponsrad konst där de kan ställa krav på konstnären, bistånd till diktaturregimer vet jag inte om du som folkis ska prata så högt om med tanke på att ditt parti fullkomligt dregglar över mer handel med Kina, och organisationskaoset i offentlig sektor har jag hört mycket om men aldrig sett eller upplevt. Åk till Frankrike om du vill se riktigt kaos i offentlig sektor. Eller varför inte Italien.



Vänsterpartiet är det sista hoppet jag har kvar inför de etablerade riksdagspartierna. Efter det återstår bara utomparlamentarisk kamp.

2008-07-13 @ 09:40:29
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: Calle

Varför ska just hemslöjdarna få bidrag? Varför inte World of Warcraft-spelare, cineaster eller någon annan grupp som har en kulturell hobby? Vem är det förresten som bestämmer vilka som ska få bidrag, är det folkmajoriteten eller en församling byråkrater?



Du menar alltså att staten inte har några krav för de konstnärer som ska få bidrag? Det lämnas ut helt kravlöst till alla som ansöker och man gör inte någon utsållning grundad på olika kriterier? Det är inte heller så att det säkerligen finns ett mått av nepotism och kamrattjänster med i spelet? Den friaste konstnären torde ju vara den som skapar självständigt och utbjuder sina verk till allmänheten, och den som mot en kostnad vill köpa eller ta del av verket gör detta, och om konstnären är bra och uppskattad så kan han leva på detta.



Bistånd har ingenting med handel att göra, det är helt olika saker. Folkpartiet vill handla med kinesiska företag vilket ju ger löner och arbeten i Kina, vänstern vill ösa pengar över diverse despoter så att dessa kan lägga till fler nollor i sina bankböcker eller kanske köpa lite fler vapen till privatarmén.



Organisationskaoset åskådliggörs lättast genom att påpeka det faktum att den förra regeringen inte ens visste hur många myndigheter man hade, utan man fick tillsätta en utredning för att ta reda på det. Det är kaos i sin renaste form.

2008-07-13 @ 10:46:18
URL: http://www.callebergstrom.blogspot.com
Postat av: nicklas eriksson

Jodå, WoW-spelarna ska absolut ha möjligheten att få bidrag om de behöver det. Som ung var jag med i en rollspelsgrupp som fick lite bidrag från SVEROK vid ett par tillfällen. Det var inte mycket, men räckte till lite prylar vi som nyfattiga unga vuxna i 90-talskrisens spår behövde. Höll oss effektivit borta från alkohol, droger, gatan och tjejer...



Folkmajoriteten BORDE bestämma, men får idag inte bestämma någonting alls. Ett bra exempel på det uppstod för någon vecka sedan i samband med en numera legendarisk omröstning om allmän mailavläsning utan brottsmisstanke.



Nej det gör det ju inte. Och inte fördelas det rättvist heller i och med att det är kultureliten som kapar åt sig mest. Men det är ändå att föredra framför den amerikanska modellen.



Den friaste konstnären som du beskriver honom torde även vara mottagare av försörjningsstöd eftersom vanligt folk inte köper konst utan ofta nöjer sig med stora solfjädrar, rockplanscher och IKEA-tavlor.



Vem avgör vad som är bra konst förresten?



Din definition på kaos är lite annorlunda än min märker jag. Det där är väl inget.

2008-07-13 @ 11:21:04
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: nicklas eriksson

För övrigt tycker jag att din defintition av skillnaden på handel/bistånd är barnsligt naiv. Tror du inte att Kina beskattar sina företag och arbetare? Tror du inte att dessa skatter kommer svinen i det så kallade kommunistpartiet till godo alls?



Nehej nej... För övrigt har jag inga åsikter om "vänsterns" biståndspolitik, eftersom jag inte vet huruvida det är sant eller inte att en massa diktatorer får SIDAs pengar insatta direkt på sina sparbanksböcker eller om det bara är borgerlig mytbildning precis som att Byggnads skulle ha skrikit Go home till baltiska arbetare, något som aldrig kunnat bevisas i någon som helst i fallet trovärdig media.

2008-07-13 @ 11:34:53
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: Calle

Så om jag inte vill studera och arbeta längre utan tycker att det skulle vara skönt att spela WoW på heltid, då är det alltså skattebetalarnas ansvar att finansiera detta? Varför?



Vad som är bra konst är ju upp till den enskilda betraktaren att bestämma. För min del skulle jag säga att bra konst antingen är sådan som på ett vackert sätt avbildar saker och ting, typ som en traditionell tavla eller staty, eller sådan som har ett kraftfullt budskap (exempelvis den där knutna pistolen).



Konst är så klart ingen vanlig produkt. Men att man har ett tidskrävande intresse som producerar saker som andra har föga intresse av kan ju inte betyda att resterande samhällsmedborgare har en moralisk förpliktelse att försörja en. Jag kanske tycker om att sitta hemma och göra vapenmodeller till datorspelet Counter-strike, ett intresse som skulle vara ytterst svårt att försörja sig på, betyder det att du ska ge mig pengar?



Visst är konst en ovanlig produkt, men knappast så ovanligt att ingen kan leva på det om det inte finns bidrag. En konstnär som målar tavlor som andra är villiga och kan betala för behöver inget bidrag - så enkelt är det. En målare som inte gör det, utan producerar konst som ingen kan tänka sig att köpa måste ha bidrag. En väldigt enkel, självreglerande utsållning alltså och en grundläggande marknadsmekanism. För att gå med vinst (eller att som i detta fall kunna försörja sig på sitt intresse) så måste man erbjuda människor någonting de vill ha och kan tänka sig att betala för. Om du nu ska fortsätta att driva din tes om att konst inte kan existera utan bidrag, hur kommer det sig att det finns massor med konst skapad före kulturstödets dagar? Med din logik så borde det ju inte finnas någon konst i länder utan statligt kulturbidrag.



Angående "go gome" så skrek man det, det är ett faktum. Facket menade dock att det var riktat till företaget som sådant och inte till de enskilda arbetarna. Hur det egentligen var menat vet enbart dem som skanderade dessa ord, och historien har väl därför rätt litet politiskt värde.



Visst beskattar Kina sina arbetare och företag. Men det är ju inte så mycket vi kan göra åt det, eller hur? Men om vi handlar med Kina så betyder det att människor där får arbeten, löner och förbättrad standard. Vad är ditt alternativ - att isolera Kina så att befolkningen drabbas? För det är knappast regimen som skulle drabbas av det. Har du någon gång överhuvudtaget sett en fattig, svältande statschef?

2008-07-13 @ 12:05:43
URL: http://www.callebergstrom.blogspot.com
Postat av: nicklas eriksson

Inte heltidsfinansiera, självklart! Men få bidrag till föreningsaktiviteter, enstaka inköp för föreningsändamål m.m. Har aldrig trott, önskat eller inbillat mig att något som helst samhällsskick blir arbetsbefriat.



Vi har nog rätt lika syn på konst märker jag=)

Men jag tror inte att du inbillar dig att jag för en enda sekund skulle köpa att det som du föreslår skulle kunna definieras som konst?



Var är det ett faktum? Presentera en enda trovärdig artikel om saken (dvs som inte timbro, liberala bloggare eller borgarpressen står bakom).



Jovisst finns det konst, men konstnärerna arbetar helt i händerna på kulturmecenater som sätter villkoren för bidragen utefter sina privata intressen.



Vilken sanslös kapitulation inför faktum att Kina är en vidrig diktatur som ditt parti förespråkar så mycket handel med som möjligt utan att bry sig om att ställa ett enda villkor på asen! Mitt alternativ är inte att isolera Kina men att inte byta en penny mot en vara med dem så länge arbetarna behandlas värre än de gör i stadensviten!

2008-07-13 @ 12:20:09
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: Calle

Fast idag finns det ju massor med konstnärer och även författare som blir heltidsförsörjda av staten. Sveriges författarfond ger till exempel ut inkomstgaranti på 200.000 kronor per år till 35 författare.



Det var ju ett par år sedan det här med "go home" var aktuellt, men då så läste jag om det och minns att det var bekräftat att man faktiskt ropade "go gome" men att det var riktat mot företaget och inte mot de enskilda arbetarna. Men historien är sannolikt överdriven, jag tror inte att tjogtals med fackmedlemmar stod och skanderade Go home i kör. Sannolikt rörde det sig om en eller ett par som ropade detta någon gång varpå en journalist hörde detta och nämnde det i en artikel och sen var snöbollen i rullning.



Fast då blir det ingen handel. Diktaturregimen kommer inte böja sig för dina krav, utan då får befolkningen vara kvar i fattigdom - så resonerar en förtryckarregim. USA har haft en handelsblockad mot Kuba i, ja vad är det nu, 40 år? Har det fungerat? Sanktionerna mot Irak, fungerade dem? Krasst sett så står valet alltså mellan ett fattigt förtryckt folk, och ett mindre fattigt förtryckt folk och då tycker jag att det sistnämnda är bättre. Sedan ska vi självklart kritisera Kinas regim för det lidande som den åsamkar befolkningen.

2008-07-13 @ 12:32:34
URL: http://www.callebergstrom.blogspot.com
Postat av: nicklas eriksson

Mmm jag vet, och det gillar jag inte eftersom det är etablerade gamla vrak som får största delen av kakan.



Jo, det går att handla med över 200 andra stater. Om alla världens fega ledarkräk kom överens om att ställa bunkerkrav på först USA och sedan Kina skulle de bli som snälla hundvalpar direkt. Ingen av drakarna klarar sig utan resten av världen. Inte ens de två största.



Ditt exempel på USA:s blockad mot Kuba är faktiskt inget vidare eftersom större delen av övriga världen handlar med Kuba. Likaså när det gällde Irak. Jag ser inte saker krasst.



Kina bryr sig inte om kritik heller. Allt de förstår är pengar eftersom de är kapitalister.

2008-07-13 @ 17:42:55
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: Calle

Tja, så klart om hela världen gick ihop mot Kina och förklarade att man helt kommer isolera och ignorera landet fram tills dess att regimen avgått och hållt ett fritt val så finns det kanske en chans att det skulle fungera. Problemet är att även skurkstater som Kina har en rad allierade. Nordkorea, Kuba, Iran, Zimbabwe med flera håller ju varandra bakom ryggen och skulle säkert försöka stoppa en sådan aktion, och hjälpa varandra om den blev verklighet.



Stalinistvänstern menar ju att den fattigdom som råder på Kuba helt beror på USAs blockad (den 40:åriga diktaturen bortser man helt ifrån). Men det är ju bra att du är en mer verklighetsnära åsikt.



Fast regimen har ju pengar. Jag tror inte att de bryr sig så jättemycket om befolkningen. Det är ju det som är hela problemet. Om regimen brydde sig om folket skulle en blockad fungera, eftersom den drabbar folket.

2008-07-13 @ 18:05:29
URL: http://www.callebergstrom.blogspot.com
Postat av: nicklas eriksson

Jo i FN skulle de kunna göra det, men FN kan, och bör, enkelt ställas åt sidan givet att man bestämde sig för det. FN styrs av kapitalet och det är intresserat av en sak allena: få så mycket avkastning på satsat kapital som möjligt. Det skiter i hur många barn och arbetare som dör på kuppen.

2008-07-13 @ 19:14:42
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0