Det är ingen skillnad!

Jag har deltagit i debatten om sossen som skrev om skillnaden mellan "Arbeit macht frei" och "Det ska löna sig att arbeta!" på orolige Daniel Alséns blogg "Politikerbloggen". Debatten initierades av en sosse i Dalarna eller något, och det märks tydligt att borgerligheten är orolig för det. Jag som inte anser att skillnaden meningarna emellan är något annat än semantisk och att den riktiga underliggande skillnaden är noll har utsatts för deras vassaste vapen när det gäller att få tyst på folk som är sanningen på spåren: "Har du respekt för offren i koncentrationslägren när du jämför Alliansens politik med nazisterna?" Något jag dittills inte gjort, men att läsa in det var väl för mycket begärt antar jag.

En anonym man ställer sig undrande till det. Jag skrev ett svar till honom, men insåg efter postningen att det var så mycket mer jag ville säga att jag gör det på min egen blogg istället.

Återigen: jag jämför hittills ingenting med någonting. Jag undrar bara vad ni borgare anser att skillnaden är. Jag har fått en massa svar som inbegriper träbänkar, ugnar och mögligt bröd och en massa sidoomständigheter (låt vara oerhört tragiska, men inget annat än sidoomständigeter) men inga svar på vad den underliggnade skillnaden faktiskt är.

Och jag resonerar exakt som jag vill. Miljoner människor världen över i alla åldrar stupar varje dag i kampen för dagligt bröd i en stenhård värld, men dem är det ingen som kräver att några jävla statliga kampanjer om "upplysning" för.

Anledningen till att jag inte får något svar på vad den verkliga skillnaden mellan "Arbeit macht frei" och "det ska löna sig att arbeta" är, är att ni vet att skillnaden är allt för liten för att den ska tåla en djupare granskning.

I nazistsvinens utrotningsläger dog miljoner människor, arbetare och intellektuella och andra som ansågs som ett hot mot de ekonomiska intressena. I en borgerlig värld får vanliga arbetare jobba tills de stupar och har de inte haft vett att ordna det för sig på egen hand kommer det bara att finnas en liten jävla garantipension att leva på, bara så att du klarar livhanken, inte mer, om du inte "vill" arbeta tills du avlider av ålder som borgarna anser det vara så hedervärt att göra.

Tror fan
att de kan kosta på sig att anse det när kroppen inte är slut vid 55!!!!

De som
anses utgöra ett hot mot de ekonomiska intressena i den här världen passiviseras med lögner och alieneras från kunskap om hur ett alternativ kan se ut så gott det går. De intellektuella är svåra att göra något åt i ett informationssamhälle, men de flesta kan man ändå köpa över att löpa med. Arbetarklassen får massor med bröd och skådespel (kommersiell TV med urbota idiotisk underhållning och billig skräpmat) så att de inte ska ha tillräcklig kunskap för att kräva sin rätt!

I Sverige
är det lite bättre än i övriga världen (ännu), men det är bara sidoomständigheter! Storbritannien är ett brutalt klassamhälle där i stort sett allt är upp till dig, på Irland är social trygghet ett fult ord som bara lata människor efterfrågar, Grekland bryter mot alla möjliga FN- och EU-konventioner när det gäller flyktingbehandling, i Rumänien behandlas romer som djur, i USA sköter korporationen din pension. Går den omkull har du ingen annan trygghet än den som eventuella frivilliga erbjuder! Det finns ingen anledning att tro att borgerlighetens "systemskifte" skulle vara något annat än ett sätt att ta oss in i den sköna världen.

Nazisterna
hade inte någon plan för utrotning av arbetarklassen, (dock behov av en syndabock som man kunde skylla allt ont i samhället på. Nu har SvD:s ultraborgerlige ledarskribent Gudmundsson tagit spetsen i kampen för att utse muslimer till vår tids syndabock..) för vem skulle då sopa deras gator, producera deras mat och köra deras bilar? Inte heller har borgerligheten en plan för utrotning, för någon måste ju bygga deras hus, tillverka deras bilar och lära ut vidare osanningar till deras stekarungar. Arbetaren ska bara hållas så jävla desperat för mat och familj att han alltid är beredd att ta arbete billigare än sin kamrat.

Där har du skillnaden mellan "Arbeit macht frei" och "Det ska löna sig att arbeta": det ÄR ingen skillnad.

Kommentarer
Postat av: Calle

Det här är ju så fånigt.

Nationalsocialisterna i Tyskland tyckte, bland väldigt mycket annat, att arbete var bra. Betyder det att alla som idag tycker att arbete är bra har någon koppling till nazisterna?

Adolf Hitler var ju vegetarian och sade att det framtida tredje riket skulle vara vegetariskt. Är det då rätt och rimligt att påstå att man bland dagens vegetarianer kan höra ekona från Nazi-Tyskland?

Självklart inte. Det är en icke-saklig och fånig liknelse och "poäng". Logiken som presenteras från Tomas Ring och hans kamrater är att allt som nationalsocialister någonsin har tyckt är förkastligt och allt som idag ens kan tolkas som att ha beröringspunkter med Hitler, nationalsocialism eller 30-talets Tyskland är vedervärdigt - däribland då arbetslinjen, barnbidrag, vegetarianism och motorvägsbyggen. Det är att urvattna ett begrepp och den politiska diskussionen.

"Jag undrar bara vad ni borgare anser att skillnaden är."

Frasen "Arbeit macht frei" var uppsatt ovanför portar till koncentrationsläger, där människor hölls inspärrade mot sin vilja och tvingades arbeta obetalt under vidriga förhållanden tills de dog, eller tills de inte orkade längre och blev skjutna.

Allians för Sverige har en tanke om att friska, vuxna människor ska försörja sig själva.

Vad är likheten?


"I en borgerlig värld får vanliga arbetare jobba tills de stupar och har de inte haft vett att ordna det för sig på egen hand kommer det bara att finnas en liten jävla garantipension att leva på"

Vilka arbetar så de stupar i Sverige?

"Där har du skillnaden mellan "Arbeit macht frei" och "Det ska löna sig att arbeta": det ÄR ingen skillnad."

Okej, det är alltså ingen skillnad på att låsa in folk från vissa grupper i läger och tvinga dem att arbeta tills de dör och att ha en allmän, liberal syn att människor ska uppbära sin egen försörjning.

Intressant.

2008-04-02 @ 15:55:08
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Calle

"De som anses utgöra ett hot mot de ekonomiska intressena i den här världen passiviseras [...] Arbetarklassen får massor med bröd och skådespel (kommersiell TV med urbota idiotisk underhållning och billig skräpmat) så att de inte ska ha tillräcklig kunskap för att kräva sin rätt!"

Det här är ju väldigt typiskt för vänstern. De egna lärorna ses som sanningar, och de som inte tror på dem är antingen

A) Onda (de är borgare som tjänar på den nuvarande ordningen)

B) Korkade (dessa känslor fick starkt utlopp efter förra valet)

C) Hjärntvättade (ditt resonemang)

Men menar du att alla världens kapitalister har kommit överens om att producera TV och skräpmat för att förtrycka arbetarna? Det är en konspirationsteori av högsta rang!

Har man som arbetare inget eget ansvar för vad man gör med sin fritid?

Hur förklarar du att en relativt stor andel av befolkningen som enligt marxistisk logik är förtryckta trots allt ratar vänsterlärorna och identifierar sig som liberaler, moderater etc?

2008-04-02 @ 16:00:19
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Calle

"Nazisterna hade inte någon plan för utrotning av arbetarklassen, (dock behov av en syndabock som man kunde skylla allt ont i samhället på. Nu har SvD:s ultraborgerlige ledarskribent Gudmundsson tagit spetsen i kampen för att utse muslimer till vår tids syndabock..)"

Ungefär som marxisterna och dylikt har utsett kapitalister och företag som syndabock?

Det är väl ytterst få som är emot muslimer, däremot är många emot det man uppfattar som islamism.

2008-04-02 @ 16:03:20
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Vad är skillnaden mellan att tvingas arbeta trots svält, sjukdom, skada etc. tills du dör för att du inte har annat val på grund av borttagna/aldrig haft några rättigheter vs att tvingas arbeta trots svält, sjukdom, skada etc. tills du dör för att du befinner dig i ett koncentrationsläger?

Släpp allt det hemska med läger och ugnar för en stund Calle, och bara koncentrera dig på frågan.

2008-04-02 @ 16:19:55
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Det här slogs jag av som ett ton tegel:

"Frasen "Arbeit macht frei" var uppsatt ovanför portar till koncentrationsläger, där människor hölls inspärrade mot sin vilja och tvingades arbeta obetalt under vidriga förhållanden tills de dog, eller tills de inte orkade längre och blev skjutna.

Allians för Sverige har en tanke om att friska, vuxna människor ska försörja sig själva.

Vad är likheten?"

Jag motsäger dig på den punkten. Det är möjligt att själva den så kallade Allians för Sverige har den tanken, men tankegodset som ni är bärare av motsäger på inget sätt min teori. Det är ett djupt rotat ideologiskt synsätt som går rakt förbi gulliga partipamfletter, bad i vedtunnor, käcka stulna slogans och en socialminister med mysfaktor Nalle Puh. Det är så lätt att se, och kommer definitivt i dagen när alla dessa moderata minstrar och deras tjänstemän avslöjas med att ha haft underbetald svart arbetskraft arbetandes hemma hos sig till slavlöner. Det har man tyckt vait okej "för att arbetaren har accepterart villkoren" och därmed gjort det lika lätt för sig som du gör när du skriver meningarna ovan: utgår från att arbetaren har ett alternativ till arbete.

Det är bara att titta på länder där era ideologiska fränder har styrt och härskat under alla år. Det finns en (växande) medelklass i många av de länderna, men samtidigt ett såpass stort trasproletariat som lever i djup fattigdom (ja tänka sig; de har ÖVER 2 dollar dagen många av dem!) tänkta att vid minsta tecken på att den härskande klassens makt skulle kunna rubbas tas till som hot med sänkta löner och försämrade villkor.

2008-04-02 @ 16:34:25
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Calle

Vilka är det i Sverige som tvingas arbeta trots att de inte kan (med "kan" menar jag just "kan" - att man har valt att bo ute i obygden, är hårdrockare eller inte tycker sig ha tid betyder inte att man inte kan arbeta)?

Överlag har jag svårt att se vad du syftar på. Alliansen har sänkt vissa bidrag med ett par procentenheter, och genomfört tuffare kontroller vilket var behövligt för att minska det olagliga utnyttjandet. Personer som de facto har ett tillstånd som gör att de inte kan arbeta får fortfarande bidrag.

Men även om Allians för Sverige skulle genomdriva ett totalt systemskifte till en nattväktarstat, och om detta mot all förmodan ledde till tusentals dödsfall bland...Ja, vilka då, vilka menar dör/kommer kommer dö av en sådan politik? De allra flesta människor är väl kapabla att försörja sig själva, och då de flesta människor är solidariska och kan tänka sig att hjälpa andra skulle det antagligen finnas gott om frivilligt bistånd till exempelvis sjuka.

Det är helt olika situationer. Skillnaden kan liknas mellan att drunkna i en sjö när man badar, och att bli dränkt av någon annan.

Vilka länder pratar du om, kan du ge exempel?

Att ett par moderata ministrar haft svart arbetskraft tycker jag inte säger särskilt mycket, det är rätt vanligt idag. Vad jag minns från mediarapporteringen var inte villkoren dåliga.

2008-04-02 @ 17:17:01
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Du med ditt "Sverige". Ständigt detta "Sverige" i de frågor som passar. Det rimmar illa med Folkpartiets övriga prat om en globaliserad värld=)

De allra flesta som arbetar i Sverige arbetar för att de inte har något annat alternativ. Trots att liberalismen inte anser den frågan vara viktig. Skrämmande va?

Jadu Calle, vilka är det som där först? Det är de som har minst reserver att leva av.

Lustigt att du påstår att "de flesta i (ständigt detta) Sverige är kapabla att försörja sig själva". Jag hittar just i LO-tidningen en artikel om "det livslånga lärandet" som såväl sossar som LO, fokpartister som kristdemokrater (åtminstone öppet!) anser vara det viktigaste konkurrensmedlet för (ständigt detta) Sverige på "en öppen, fri och globaliserad marknad. Där intervjuas Gun Berglund, forskare på pedagogiska instituionen vid Umeå Universitet, du kanske har hört talas om henne? Jag hade inte det.

Tidningen skriver: "De kunskaper som efterfrågas ska passa marknaden. Och det kräver en viss typ av individer. Inom forskningen talar man om lifelong learner, människor som under hela sitt liv kan tänka sig att lära sig nya saker och utbilda sig.

Gun Berglund: - Det är individer som är väldigt kapabla och som tar för sig av hela smörgåsbordet av utbildningsutbud. Och detta är en väldigt nyttoinriktad syn på individen.

I policytexterna (LO:s, EU:s, OECD:s, Unesco:s, regeringens och riksdagens om livslångt lärande, min anm. med hänvisning till ett stycke längre bak i artikeln) förmedlas vad som är önskvärt. Indirekt förmedlas också vad som inte är önskvärt.

Och de icke önskvärda är personer som inte vill (eller har förmågan, min anm.)lära sig saker hela livet.

- Antingen köper man utbildningslösningen eller också fortsätter man att vara icke önskvärd säger Gun Berglund. Det är grupper som arbetslösa, lågutbildade, kriminella och andra som behöver insatser från samhället för att bli lifelong learners."

Det, Calle, är de människor i (ständigt detta) Sverige som kommer att gå under först. Och de är inte få. Jag såg dem först när jag gick på Komvux i mitten på 90-talet. Icke önskvärda killar och tjejer från Volvo som företaget hade bedömt var icke önskvärda eftersom de inte besatt någon efterfrågad kompetens för att Volvo bättre skulle klara sig på en "fri, öppen och globaliserad marknad". De ville inte vara där, och de kände sig dumma, korkade och icke efterfrågade. Precis som jag gjorde, jag gick där för att jag inte fick jobb.

Nu ser jag dem på min utbildning, i min egen klass och i de andra klasserna. Tack vare Fredrik Reinfeldt (ständigt detta) Sveriges statsminister som har sagt att ingen ska svälta, men i övrigt ska ingen hoppas på någon försörjning har vanliga killar och tjejer som inte har någon annan ambition än att ha ett jobb som de trivs med och att ha ett normalt liv tvingats in i ett system som de aldrig har fått vara med och välja. Orsaken? Det här är inget politiskt beslut oavsett alla organisationer och myndigheters fina policys, det är ett ekonomiskt. Taget av en "fri, öppen och globaliserad marknad".

De har tvingats sätta sig i skuld för att kapitalet ställt arbetare i (ständigt detta) Sverige mot arbetare i Kina, Vietnam och andra låglöneländer, och tvingat fram en kompetenshöjning som inte är önskvärd från folkets sida. Allt för att kapitalismens hjul ska snurra fortare, allt för att penningens tjänare har lurat i oss att vi finns på jorden för ett enda syfte: att öka tillväxt.

Calle, färre än du tror är kapabla att försörja sig själva, för för massor av oss finns det inga jobb som vi kan få. Och i de som fortfarande inte efterfrågar lifelong learning tvingas vi arbeta snabbare och hårdare med ständigt mindre personal. Hela tiden. Och trots att ja, många människor ÄR solidariska så räcker inga frivilliginsatser i världen till när det har gått så långt de enda jobb vi har kvar i (städigt detta) Sverige är jobb som kräver att du kan och vill vara din egen arbetsledare, behärska datorer till den grad att du blir "anställningsbar" och har tillräckligt goda betyg. För den dagen kommer vi att få våra första riktiga kåkstäder, tro mig. Våra första trailerparks har vi redan. Det står en under Älvsborgsbron och en i Angereds industriområde.

"Vilka länder pratar du om, kan du ge exempel?"

De flesta länder upplever det redan i varierande grad.

"Att ett par moderata ministrar haft svart arbetskraft tycker jag inte säger särskilt mycket, det är rätt vanligt idag. Vad jag minns från mediarapporteringen var inte villkoren dåliga."

Nej, såklart inte. Du har selektivt minne, men det är inte ditt fel och inget jag lastar dig för. Men bara det du skriver ger mig rätt i att det är ett värdegrundsproblem, initierat av en borgerlig syn på arbetsköpare/arbetssäljare: väljer arbetssäljaren att sälja arbetskraft är hon såklart nöjd!

2008-04-02 @ 18:11:29
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Calle

"Du med ditt "Sverige". Ständigt detta "Sverige" i de frågor som passar. Det rimmar illa med Folkpartiets övriga prat om en globaliserad värld=)"

Att det blev så mycket om Sverige beror ju att du och Tomas Ring jämför Alliansen med NSDAP, alltså var det ju ni som från början satte debattens ramar.

"De allra flesta som arbetar i Sverige arbetar för att de inte har något annat alternativ. Trots att liberalismen inte anser den frågan vara viktig. Skrämmande va?"

Vad finns det att diskutera kring, vad är alternativet? Kan du visa mig någon fungerande samhällsmodell där medborgarna får pengar utan att arbeta? Hur går det till, trycker man bara upp pengar då eller? Vem producerar allting?

Liberalismen lägger en oerhört stor vikt vid arbetet i ett samhälle. Att arbete utförs är ju grunden för hela samhället.

"De ville inte vara där, och de kände sig dumma, korkade och icke efterfrågade. Precis som jag gjorde, jag gick där för att jag inte fick jobb."

Vilken tur att man skär ned på Komvux nu då, så att människor slipper gå dit och känna sig korkade!

"Jadu Calle, vilka är det som där först? Det är de som har minst reserver att leva av."

Svenskarna har ju Europas minsta besparingar, och världens näst högsta skattetryck.

Men vilka skulle dö i nattväktarstaten? Kan du ge något konkret exempel istället för att hänvisa till luddiga grupper som "de som inte har besparingar"?

"Det här är inget politiskt beslut oavsett alla organisationer och myndigheters fina policys, det är ett ekonomiskt."

Detta stämmer självklart inte; staterna har den absoluta lagstiftande makten, om stater inte vill blanda sig i globaliseringen kan man lagstifta mot det, Nordkorea gör ju till exempel det (med svält och fattigdom som följd). De flesta politiker har idag sett att handel är positivt och driver därför en politik i den linjen.

"vanliga killar och tjejer som inte har någon annan ambition än att ha ett jobb som de trivs med och att ha ett normalt liv tvingats in i ett system som de aldrig har fått vara med och välja."

Du menar alltså att det inte går att få ett arbete idag? Lustigt, senast jag tittade så hade de flesta vuxna, friska personer ett arbete, och statistiken visar att arbetslösheten minskar.

Och återigen, vad menar du är ditt alternativ? Att alla ska få välja vilket system man vill födas in i? Eller att alla bara ska få pengar, utan behöva arbeta?

Du får en extremt diffus argumenation, med många retoriska rallarsvingar men utan några egentliga svar eller förslag.

"Allt för att kapitalismens hjul ska snurra fortare, allt för att penningens tjänare har lurat i oss att vi finns på jorden för ett enda syfte: att öka tillväxt."

Vad exakt syftar du på och vad är din åtgärd? Förespråkar du att man ska stoppa den tekniska utvecklingen så att lågkvalificerade arbeten bevaras i Sverige? Ska du förbjuda företag att flytta produktion utomlands?

Vilka är "penningens tjänare"?

"enda jobb vi har kvar i (städigt detta) Sverige är jobb som kräver att du kan och vill vara din egen arbetsledare, behärska datorer till den grad att du blir "anställningsbar" och har tillräckligt goda betyg."

Det där stämmer ju inte. Det finns väldigt många arbeten som inte kräver någon särskild kompetens - återigen så är det så att de flesta i Sverige har ett jobb. I stort sett alla i min egen ålder som jag känner har någon slags jobb. Ta till exempel alla de jobb som finns inom handelssektorn.

"De flesta länder upplever det redan i varierande grad."

Du menar alltså att det i Sverige, Norge, England etc finns ett stort "trasproletariat" som lever i "djup fattigdom"? Okej. Lever du i någon slags parallell verklighet?

"Men bara det du skriver ger mig rätt i att det är ett värdegrundsproblem, initierat av en borgerlig syn på arbetsköpare/arbetssäljare: väljer arbetssäljaren att sälja arbetskraft är hon såklart nöjd!"

Nej, det är så klart inte så enkelt. Gällande lagar bör ju följas och jag kan så se en omoralisk dimension i att ha en svartbetald polsk hemhjälp som bor i en skrubb och tar hand om ens barn för 30 kronor i timmen.

2008-04-02 @ 20:04:23
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Kraka

Det är sällan man ser någon så historiskt, samhälls- och socialpolitiskt okunnig som Calle. Riktigt underhållande faktiskt! Undrar bara i vilken verklighet han lever, för inte är det i samma som vi i förorten.

2008-04-02 @ 21:06:37
URL: http://kraka.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Calle

Alltid lika roligt när den "vetenskapliga" vänstern använder personangrepp och härskartekniker. Att påstå att någon är okunnig utan någon som helst motivering är så klart riktigt vetenskapligt och "djupt".

I begreppet kunskap ingår givetvis sådan neutral och objektiv kunskap som att borgarna orsakade 90-talskrisen, att Kuba är en demokrati, att Nordkorea är kapitalistiskt, att Fredrik Reinfeldt gjort ett nyliberalt systemskifte, att USA är en diktatur, att SVT är politiskt neutralt, etc etc :)

2008-04-02 @ 22:29:37
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Monika

Som sagt: Du är underhållande!

2008-04-02 @ 22:34:12
URL: http://kraka.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Calle

Ja du också. Men nu tycker jag inte att vi ska kladda ner Nicklas kommentarsfält med sådana här oväsentligheter.

2008-04-02 @ 22:58:24
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Åter: jag jämför inte Alliansen med NSDAP. Jag jämför borgerligt tankegods med det fascistiska. Om du kan göra det du orkar för att ändra på det är ingen gladare än jag. Jag tror inte på kollektiv skuld, Calle så jag lägger ingen på dig personligen.

"Men vilka skulle dö i nattväktarstaten? Kan du ge något konkret exempel istället för att hänvisa till luddiga grupper som "de som inte har besparingar"?"

Precis det jag menar. De som inte har något som efterfrågas att sälja till de rika och de som inte har något eget skyddsnät i form av gängbildningar och liknande kommer fort att gå under i nattväktarstaten. De kriminella tror jag kommer att jagas som hundar av privata vaktbolag med polismäns befogenheter och skjutas av. i en nattväktarstat hänger din mänsklighet på din plånbok.

"Detta stämmer självklart inte; staterna har den absoluta lagstiftande makten, om stater inte vill blanda sig i globaliseringen kan man lagstifta mot det, Nordkorea gör ju till exempel det (med svält och fattigdom som följd). De flesta politiker har idag sett att handel är positivt och driver därför en politik i den linjen."

Jovisst stämmer det. Vilken stat vill bli som Nordkorea? Ingen. Ergo: kapitalet bestämmer. Det har den absoluta makten över lag- och regelstiftarna. Det såg jag noga under min tid i Göteborgs KF. Det var bl a därför jag hoppade av sossarna, jag ville inte ha del i kryperiet mer.

"Det där stämmer ju inte. Det finns väldigt många arbeten som inte kräver någon särskild kompetens - återigen så är det så att de flesta i Sverige har ett jobb. I stort sett alla i min egen ålder som jag känner har någon slags jobb. Ta till exempel alla de jobb som finns inom handelssektorn."

Visst, men de jobb som ger hyfsat bra betalt blir färre och färre. Och i de fall som seriösa servicebolag försöker konkurrera med utbildad personal är de tvungna att höja priserna så mycket att de snart blir utslagna av svin som han på Uppdrag Granskning som erbjuder skuldslavars arbetskraft eller förment seriösa bolag som utåt sett är okej men som går runt på att slita ut unga killar och tjejer på löpande band. Det var ett sådant vi blev utslagna från min förra arbetsplats av. Och hur många handelscenter som än byggs så kommer de jobben aldrig att räcka när de sista industrierna har lagt ner och flyttat ut.

"Du menar alltså att det i Sverige, Norge, England etc finns ett stort "trasproletariat" som lever i "djup fattigdom"? Okej. Lever du i någon slags parallell verklighet?"

Nej. Jag hörde själv professor Jan Jörnmark från Göteborgs universitet (handelshögskolan) och Chalmers vittna på en debatt på Göteborgs stadsmuseum i förra veckan om den stora hemlöshet som breder ut sig mer och mer i hela Baltikum samt i de brittiska storstäderna. Manchester och Blackpool har ovanligt många "squatters", dvs hemlösa/arbetslösa som ockuperar rivningskåkar för att de inte har någon annanstans att ta vägen. Det är nog snarare du som inte vet var du ska titta, för varje gång jag är utomlands ser jag dem. De är inte svåra att se - om man vill.

"Nej, det är så klart inte så enkelt. Gällande lagar bör ju följas och jag kan så se en omoralisk dimension i att ha en svartbetald polsk hemhjälp som bor i en skrubb och tar hand om ens barn för 30 kronor i timmen."

He he, vet du vad vi säger inom facket? "Ett "bör" är aldrig ett skall". Jag vet att du är socialliberal, Calle, och det tycker jag iofs inte är bra, men det är far away från skelettliberalerna.

Du är okej=)

2008-04-03 @ 00:35:49
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Bengt

Du måste vara Sveriges mest efterblivna människa. Stäng din blogg. Du har noll kunskap, skriver dåligt och drar slutsatser som hade fått ett barn att slå sig för pannan.

2008-04-03 @ 15:03:40
Postat av: Nicklas Eriksson

Tack Bengt. Har jag lyckats reta upp dig har jag gjort något rätt.

Puss o kram!

2008-04-03 @ 15:48:31
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Sara

Vill tipsa om http://www.tribunalen.com/just_nu/en_hederssak
Sevärd!

2008-04-03 @ 16:03:12
URL: http://betraktarensoga.blogg.se/
Postat av: Nicklas Eriksson

Intressant! Tack Sara!

2008-04-03 @ 16:54:34
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: joel

"De allra flesta som arbetar i Sverige arbetar för att de inte har något annat alternativ. Trots att liberalismen inte anser den frågan vara viktig. Skrämmande va?"

Vad är problemet? Hur ska man kunna överleva utan att anstränga sig? Vilket alternativ kan du och dina meningsfränder erbjuda? Hur kan man ha konsumtion utan produktion?

Verkligheten kräver att människan arbetar pa nagot sätt, hur hemskt du än tycker att det är. Ser du verkligen inte skillnaden mellan att bli frantagen rätten till sin egen kropp av en diktator, och att begränsas av verklighetens beskaffenhet?

Om du inte gör det sa tycker jag du ska ga till en domstol och stämma verkligheten för att den är sa hemsk. Lycka till!

2008-04-04 @ 16:47:17
Postat av: Nicklas Eriksson

"Vad är problemet?"

Orättvisan i att en jävla klump kan ligga hemma och jäsa året runt, slippa förstöra kropp och själ samt inte hinna med familjen trots att vi alla antas vara lika värda.

Stämma verkligheten..?

Nej, det blir nog svårt. Jag tror svaret heter revolution.

2008-04-04 @ 23:21:15
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Johan

"vanliga arbetare", håhåjaja. Av alla sossar, vänsterpartister, och miljöpartister jag har träffat, och det är många, så har ytterst få av dessa varit "vanliga arbetare". De flesta ger något avvikande svar om "kulturarbetare", eller liknande.
Detta fenomen kan ses på den folkhögskola jag går på också. Nästan alla är vänster-orienterade, men det är ingen av dom som faktiskt kommer från en familj som har haft det svårt någon gång. Att vänsterpolitik är arbetarpolitik är inget annat än en myt. En myt som funkar, eftersom folk är för dumma att tänka själv.

2008-04-12 @ 14:04:00
Postat av: Nicklas Eriksson

Jaha du, "Johan". Och på vad grundar du detta populistiska påstående? På Fredrik Reinfeldts bok "Det sovande folket" där han drar samma slutsats som du?

Varför tror du att man "måste ha haft det svårt någon gång" för att hysa vänsterideal?

Och tror du inte att det faktum att de familjerna aldrig har haft det "svårt", hur du nu definierar det, beror på - vänsterpolitik?

2008-04-12 @ 19:41:28
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: nicklas eriksson

Du kan ju också trösta dig med min arbetslivshistoria: brödfabrik, städ, grovstäd, rivningsarbetare, miljöarbetare, truckförare och fastighetsarbetare.

2008-04-13 @ 12:02:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0