Det kallnar över Sverige!

En stackars kille på 20 år med den rått dödliga sjukdomen Hunters sjukdom behöver skitdyr medicin för att kunna ha ett drägligt liv men Stockholms landstings "etiska kommitté" har beslutat att han inte ska få den. Den är för dyr. Han kommer antagligen att dö. På en rak fråga från SVT om ett människoliv har ett pris duckar ordföranden för kommittén frågan.

Det är Filippa Reinfeldt
som är boss i det landstinget. Tänkte bara nämna det. Visst spelar det in, hennes makes och partis skattesänkningar på sammanlagt 65 miljarder börjar märkas nu. Men det är även en bra spegling på hur kallt mitt Sverige har börjat bli efter att ha varit ett ganska bra samhälle. Visst har man kunnat göra mer, men man har ändå känt sig rätt säker på framtiden här i landet. Tills nu. Det kallnar i Sverige, och det beror inte bara på hösten.

Det beror på borgerlig politik där den starke äter den svage och på en borgerlig inställning där fler och fler blir svagare för att några få ska bli starkare. Och mycket mycket rikare.


Kommentarer
Postat av: Snoozer

Sådan här skit inträffade titt som tätt under den socialdemokratiska regeringen. Illa att det behövs ett regeringsskifte för att socialister ska få upp ögonen för gamla missförhållanden i landet.

2007-09-12 @ 22:24:46
Postat av: Vladi

läste om det här idag. Skamligt. Tycker att det läkemedels företaget som testade medicinen på honom, GRATIS, tills den visade sig fungera är än mer ruttna. Medicinen var gratis så länge han var "försökskanin". Den visade sig fungera, sånu måste även han betala..

2007-09-13 @ 15:16:21
URL: http://vladde.pensando.se
Postat av: Nickersson

Visst gjorde det, Snoozer, men då var det inte dold agendadel av en politik. Det är bland annat detta Maud menar när hon pratar om systemskifte. Jag tror till hennes försvar inte att hon begriper det själv, för några större förståndsgåvor tillskriver jag inte "Skriet från vildmarken" men så är det.
Vladi, visst fan är det skamligt, det är så vidrigt så det finns inte ord för det.

2007-09-13 @ 22:40:35
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Stillsam

Nu är ju läkemedelspriser en helt annan fråga, men om man betalar nästan 10 MKr för en persons läkemedel, tas inte dessa från några andra personers vård i så fall? Är denne persons ökade livskvalitet (kanske till och med överlevnad) värd nästan 5 sjuksköterskor? Inte så lätt fråga...

2007-09-14 @ 02:32:26
Postat av: Nickersson

Den frågan är skitlätt. Den som behöver mest vård ska ha det. Det kallas solidaritet. Jag skulle inte bli glad om jag fick vård framför någon som behövde det mer.

2007-09-14 @ 23:10:08
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: joel

Den som behöver mest ja. Och jag antar att samma principer ska styra lönesättingen. At alla efter behov. Samma rosafluffiga fantasier som vanligt.
Sen har vi da det lilla problemet. Den totala omöjligheten i att värdera en människas behov. Hur ska det ga till Nicklas? Fragar man helt enkelt: "Ursäkta herrn, men hur nära döden skulle du säga att du är pa en tiogradig skala."
Nej det duger ju inte. Folk skulle ljuga som tokar för att tränga sig först i kön. Vi skulle behöva ett etiskt rad för sant, med experter! Kunniga människor som vet allt! Som har en hög och orubblig moral! Fast det var ju inte heller bra...
Vad säger du Nicklas. Hur ska vi lösa det lilla problemet? Det känns som det borde ha ganska hög prioritet i det samhälle du försprakar.
Du bashar liberalismen, och du motsätter dig etiska kommiteer för att planera vem som ska fa del av kakan. Men hur fan ska fördelningen ga till da?

2007-09-17 @ 15:50:53
Postat av: Nickersson

Rätt enkelt, jag överlämnar bedömningen i vårdfrågan till ett proffs. Läkare du vet. Experter. Det är rätt svårt att spela sjuk övertygande. Förresten, fy fan vilken rutten människosyn ni borgerliga medlöpare har! Utgå från att alla skulle fuska.
Nej, lönesättningen ska ske mellan jämbördiga parter på arbetsmarknaden.

2007-09-17 @ 17:23:20
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0